99% dintre romani sarbatoresc Pastele, 12% nu-i cunosc semnificatia - Sondaj IRES

Sambata, 14 Aprilie 2012, ora 15:00
4609 citiri
99% dintre romani sarbatoresc Pastele, 12% nu-i cunosc semnificatia - Sondaj IRES
Foto: IRES

99% dintre romani obisnuiesc sa sarbatoreasca Pastele, 75% dintre ei vor merge la slujba de Inviere, dar 12 la suta nu stiu ce sarbatoresc crestinii, de Paste, releva un sondaj al Institutului Roman pentru Evaluare si Strategie (IRES) cu privire la perceptiile, obiceiurile si consumul populatei privind sarbatorile pascale, publicat sambata.

La intrebarea ce sarbatoresc crestinii de Paste, 88% dintre romani au raspuns ca Invierea lui Hristos, 5% nasterea lui Hristos, 1% moartea lui Hristos, 1% mielul, cozonacul si ouale, 1% rastignirea lui Isus Hristos, 2% nu stiu.

Potrivit sondajului, 84% dintre romani obisnuiesc sa participe la slujba de Inviere, 75% vor merge la slujba de Inviere anul acesta si 79% vor lua paste.

In schimb, doar 59% dintre respondenti intentioneaza sa mearga si la slujba religioasa din Duminica Pastelui.

La intrebarea cat de importante sunt traditiile de sarbatori, 61% au raspuns ca sunt foarte importante, 31% sunt importante, 5% putin importante si 3% deloc importante.

De asemenea, la intrebarea daca sunt o persoana religioasa, 89% dintre romani au raspuns afirmativ, 10% nu sunt, iar 1% nu stiu.

La intrebarea daca s-au spovedit, 41% au raspuns ca nu practica acest obicei, 33% au raspuns afirmativ, iar 21% nu s-au spovedit, dar urmeaza sa faca acest lucru.

Intrebati daca au tinut postul Pastelui, 50% au raspuns ca doar cateva zile (miercuri, vineri), 10% da, pe intreaga perioada, 25% nu practica acest obicei, iar 12% nu au tinut post, dar intentioneaza sa tina post de Vinerea Mare.

78% dintre romani merg de obicei la biserica

Totodata, 78% dintre romani merg de obicei la biserica, 20% nu merg, iar 2% nu merg dar si-ar dori.

Intrebati cat de des merg la biserica, 14% merg de cateva ori pe saptamana, 48% de cateva ori pe luna, 16% de cateva ori pe an, 17% doar de sarbatorile importante, 4% mai rar.

De asemenea, 41% au raspuns afirmativ la intrebarea daca in zonele in care locuiesc exista sarbatori specifice de Paste, in timp ce 53% au raspuns negativ, iar 6% nu raspund.

Solicitati sa specifice care este principalul obicei care se sarbatoreste de Paste in zona unde locuiesc, romanii au raspuns dupa cum urmeaza:

- 17% - se vopsesc oua

- 12% - se merge noaptea la slujba de Inviere

- 10% - se merge la udat

- 5% - se merge la cimitir

- 4% - se ciocnesc oua rosii

- 4% - se aduna familia/prietenii

- 3% - se face pasca

- 3% - taierea mielului

- 2% - se face hora in sat

- 2% - copiii merg dupa oua rosii

- 2% - oamenii se spala pe fata cu apa de la oua

- 2% - se gateste mancare de miel

- 1% - se bate toaca.

Sondajul a fost realizat in perioada 12-13 aprilie 2012, pe un esantion de 1.741 persoane, de 18 ani si peste, tipul esantionului: multi-stratificat, probabilistic, eroarea maxima tolerata fiind de a 2,4%.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Paste romani sondaj, #romani semnificatie Paste sondaj, #sondaj 2012 romani Paste , #Paste