Cat va costa meniul zilnic al unui pacient in Romania. Senatorii au adoptat tacit proiectul legislativ

Luni, 10 Mai 2021, ora 18:22
3261 citiri
Cat va costa meniul zilnic al unui pacient in Romania. Senatorii au adoptat tacit proiectul legislativ
Bucatarii prepara mancarea FOTO Pixabay.com

Senatul a aprobat, luni, prin adoptare tacita, propunerea legislativa pentru modificarea Legii 95/2006 prin care se completeaza tipul de cheltuieli care pot fi finantate de autoritatile publice locale cu alocatia de hrana pentru pacientii spitalizati, aceasta fiind stabilita, in anul 2021, la 40 de lei/zi/pacient, cu actualizare anuala cu rata inflatiei.

Nota de adoptare tacita a propunerii legislativa, initiata de un grup de deputati de la PSD, pentru care termenul de dezbatere si vot s-a implinit pe 5 mai, a fost citita in plen de vicepresedintele Senatului Alina Gorghiu, care a condus sedinta de luni.

Alocatia de hrana este definita, in actul normativ, ca suma unitara pentru servirea mesei de catre asiguratul spitalizat, calculata in functie de hrana necesara fiecarei categorii de bolnavi recomandata de Colegiul Dieteticienilor din Romania, repartizata pe durata unei zile: masa de dimineata, de pranz si seara.

Potrivit proiectului de act normativ, alocatia de hrana se va stabili de catre o comisie constituita dintr-un reprezentant al CNAS, un reprezentant al structurilor asociative din care face parte autoritatea publica locala in subordinea careia se afla unitatea spitaliceasca - Asociatia Municipiilor din Romania, Asociatia Oraselor din Romania si Uniunea Nationala a Consiliilor Judetene, unul al Ministerului Sanatatii, al asociatiei pacientilor si un reprezentant al managerilor de spital.

"Alocatia de hrana poate fi suplimentata prin hotarare a autoritatii publice locale in subordinea careia se afla unitatea spitaliceasca cu fonduri din bugetele proprii si cu fonduri guvernamentale pe baza propunerii Consiliului de Administratie al unitatii spitalicesti, aflat in subordinea autoritatii", se arata in proiectul adoptat tacit de Senat.

O alta prevedere din proiectul adoptat stipuleaza ca "persoanele care nu fac dovada calitatii de asigurat beneficiaza de servicii medicale in cadrul unui pachet minimal de servicii medicale si de alocatia de hrana, modalitatea de decontare a serviciilor medicale pentru aceste persoane aplicandu-se si alocatiei de hrana".

La dispozitii tranzitorii, propunerea legislativa prevede ca "pana la stabilirea alocatiei de hrana de catre comisia prevazuta in actul normativ, alocatia de hrana pentru anul 2021 va fi in cuantum de 40 lei/zi/pacient, suma care va fi asigurata din fonduri guvernamentale si va fi alocata direct spitalelor din subordine".

Propunerea legislativa va fi dezbatuta de Camera Deputatilor, for decizional in acest caz.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fugarii penali ar putea fi obligaţi să suporte cheltuielile de aducere în ţară. Proiectul de lege, adoptat de Senat. Urmează Camera Deputaților
Fugarii penali ar putea fi obligaţi să suporte cheltuielile de aducere în ţară. Proiectul de lege, adoptat de Senat. Urmează Camera Deputaților
Proiectul de lege iniţiat de către Guvern, care reglementează modalitatea de stabilire a cheltuielilor judiciare în cazul fugarilor care s-au sustras de la urmărirea penală sau de la...
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
#alocatie hrana, #pacienti, #spitale, #Senat , #spital