15.000 de profesori din preuniversitar - disponibilizati, sindicatele protesteaza

Marti, 29 Decembrie 2009, ora 15:497418 citiri
15.000 de profesori din preuniversitar - disponibilizati, sindicatele protesteaza

Numarul maxim de posturi finantat pentru invatamantul preuniversitar de stat va scadea, in 2010, cu 15.000, de la 321.677 in intervalul ianuarie-august, la 306.677, in septembrie-decembrie, potrivit unei ordonante de urgenta, publicata marti in Monitorul Oficial.

Cel mai semnificativ ar urma sa scada numarul maxim de posturi finantat din bugetele proprii ale consiliilor judetene, de la 307.159, la 292.544.

Numarul maxim de posturi din invatamantul preuniversitar finantat din bugetele consiliilor locale va scadea de la 14.518, in ianuarie-august, la 14.133, in septembrie-decembrie.

In Bucuresti, numarul maxim de posturi va scadea de la 24.641, in primele opt luni, la 24.365, in perioada septembrie-decembrie.

Sindicatele dezaproba reducerea numarului de posturi

Reducerea cu 15.000 a numarului maxim de posturi finantat, anul viitor, pentru preuniversitarul de stat este dezaprobata de catre sindicate, care spun ca se inregistreaza deja un deficit de cadre didactice si ca, in aceste conditii, in Romania nu se poate face educatie.

"Este o informatie oficiala. Vor fi reduse 5% din cele peste 321.000 de posturi. Acest lucru inseamna cu 15.000 mai putini oameni, ceea ce va duce la comasari de clase. Discutam de 15.000 de disponibilizari persoane fizice nu locuri neocupate. In perioada ianuarie-mai 2010, cand se face incadrarea pentru luna septembrie 2010, vor fi mai putine locuri.

O radiografie exacta a sistemului o putem face si dupa ce vom vedea bugetul. Nu au fost consultati si partenerii sociali, de aceea trebuie sa analizam pozitie cu pozitie, judet cu judet. Acet lucru ar putea duce la un dezechilibru, in conditiile in care 2009 au fost facute deja 14.000 de disponibilizari", a declarat Liviu Pop, secretar general al FSLI, la Realitatea Tv.

"Stiam ca se discuta aceasta masura la minister. Noi nu am fost de acord cu o astfel de masura, mai ales ca am mai redus 20.000 de posturi la sfarsitul lunii septembrie. Domnul Boc vrea sa-si faca reducerea de personal din domeniul public tot pe seama invatamantului si, probabil, a sanatatii.

Amintim ca, in acest moment, noi nu avem oameni pe toate posturile. Cu aceasta ordonanta se vrea, de fapt, marirea numarului de elevi din clase, pentru a se putea disponibiliza personal", a declarat presedintele Federatiei "Spiru Haret", Gheorghe Isvoranu.

Sindicatele ameninta cu proteste

Liderul Federatiei "Spiru Haret" crede ca aceasta decizie a Executivului ar putea duce la actiuni de protest.

"Am discutat si cu colegi din alte tari, cu organizatii sindicale, care au ramas stupefiati. Sunt cele mai dure masuri luate - scaderea salariului si disponibilizari. Aud de un buget pentru anul viitor de 6%, zic ei, insa ii reamintesc domnului peemier Boc ca, in momentul de fata, Ministerul cuprinde de fapt trei ministere - cercetare, educatie si sport. In mod cert, oamenii vor fi extrem de revoltati, mai ales ca se aude de alte zile libere neplatite in primele luni ale anului viitor.

Vor fi, probabil, actiuni de protest, nu numai in invatamant, ci in toate domeniile. Domnul Boc, in loc sa se uite unde s-a marit in mod nejustificat numarul de salariati, se leaga tot de invatamant si sanatate, care au fost defavorizate si pana acum", spune Isvoranu.

Problema deficitului de cadre didactice este invocata si de presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Aurel Cornea. "Sunt consternat. Am fost la toate discutiile cu reprezentantii guvernului si nu s-a pus problema unor asemenea cifre.

Suntem singurul sector bugetar, in ultimul an, numarul de posturi a fost redus cu 20.000 si nu vad unde si cum s-ar putea repeta situatia anul viitor. In mediul rural, exista cazuri de cate patru clase cu un singur cadru didactic. In modul acesta, nu se poate face invatamant in Romania", a declarat Cornea.