1 Noiembrie - Ziua Mortilor in Valea Jiului

Luni, 01 Noiembrie 2010, ora 13:48
1921 citiri
1 Noiembrie - Ziua Mortilor in Valea Jiului
Marius Mitrache/cersetori

Cimitirele din Valea Jiului au fost luate cu asalt de cersetori de 1 Noiembrie, zi in care localnicii de aici isi comemoreaza mortii.

Saracii au profitat de traditia localnicilor de a da de pomana si cu plase si sacose in maini, inca de la intrare in cimitire, ii intampinau pe localnici si ii urmareau pana la locurile de veci ca sa primeasca de mancare si bautura.

Paznicii Cimitirului Central din Petrosani spun ca inca de la primele ore ale diminetii si-au facut aparitia zeci de cersetori care s-au impanzit prin tot cimitirul.

"Cersetorii stiu ca de 1 Noiembrie aici primesc pomana si in fiecare an vin cu zecile. Unii stau la intrare iar altii merg inspre mormintele unde sunt oameni care aprind lumanari. In aceasta zi ii lasam sa intre pentru ca asa este traditia, ca localnicii sa le dea de pomana dar i-am avertizat sa-i respecte pe cei care vin la morminte", afirma un paznic.

Si politistii comunitari inchid ochii in aceasta zi si ii lasa pe cersetori in pace si nu intervin numai daca acestia devin prea insistenti si ii deranjeaza pe cei care vin la morminte.

Unii dintre cersetori spun ca au venit de la zeci de kilometri departare pentru ca ei, cu ce primesc de pomana, ajung sa traiasca chiar si o luna.

"Am venit de dimineata sa primesc mancare si bani. Am copiii cu mine dar ei merg printre morminte la cersit. Cu mancarea pe care o primim astazi traim cateva zile", ne spune o femeie asezata la intrarea in Cimitirul Central. " Sunt din Gorj si acolo nu se tine sarbatoarea asta. Ma multumesc si cu mancare daca imi da cineva, orice este bun primit", spune un barbat.

Sarbatoarea mortilor

Locuitorii din Valea Jiului sarbatoresc in fiecare an de 1 noiembrie Ziua Mortilor, un vechi obicei catolic pastrat de sute de ani.

Sarbatoarea mortilor este un obicei care a ramas acelasi de-a lungul timpului, incepand cu pregatirea mormintelor si pana la pelerinajul pe care-l fac mii de oameni de la cimitir.

Chiar si cei care au plecat in alte locuri din tara, de 1 noiembrie, vin la cimitir, pentru a fi alaturi de cei dragi si impart pomana mancare si bautura tuturor celor care trec prin dreptul mormintelor.

Oamenii considera ca aduc o jertfa celor disparuti daca duc flori la cimitir si aprind lumanari in seara zilei de 1 noiembrie, iar multi merg in aceasta noapte si zeci de kilometri pana la cimitir.

Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Guvernul modifică plafoanele la energie, „în favoarea consumatorilor”. Până când se prelungește măsura
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că Guvernul le-a promis românilor că menţinem plafonarea preţurilor la energie şi gaze până în primăvara lui 2025 iar astăzi, în...
#cersetori ziua mortilor , #locuitori