1 martie, ziua surprizelor, a legendelor si a evenimentelor

Duminica, 01 Martie 2015, ora 08:28
7385 citiri
1 martie, ziua surprizelor, a legendelor si a evenimentelor

Originile martisorului, un fel de brand facut sa marcheze in spatiul daco-tracic inceputul de primavara, se pierd departe in negura timpului. Bulgarii au incercat sa patrunda in tainele acestei istorii, datand martisorul cam prin anul 681, cand a fost intemeiat primul lor hanat la Dunare.

Dar tot bulgarii recunosc ca sarbatoarea martisorului ar putea sa fi aparut pe vremea Imperiului Roman. Pentru romani, zeul Marte nu era numai al razboiului, ci si al fertilitatii, noteaza portalul public.asu.

Semnificatia acestei dualitati ar putea fi cuprinsa in culorile martisorului, culoarea rosie inseamnand razboi, iar cea alba semnificand pace si liniste.

S-ar putea insa ca legenda sa fie mult mai veche, anterioara chiar Imperiului Roman. Cercetari arheologice facute la Schela Cladovei, chiar pe teritoriul tarii noastre, au scos la iveala amulete bicolore, din pietricele albe si rosii, alaturate.

Pare evident ca aveau un caracter mistico-ornamental si este probabil ca erau facute sa fie purtate atarnate de gat. Mai multe nu putem sti despre ele, dar si asta este destul de mult, daca observam vechimea pe care le-o atribuie respectivelor amulete cercetatorii de la Schela Cladovei: 8000 de ani!

Desigur ne aflam mai mult in domeniul ipotezelor, dar daca se mai cerceteaza si se confirma, inseamna ca martisorul nostru ar putea fi cea mai veche traditie europeana, mentinuta si astazi.

Poate ca mentinerea vie a traditiei a fost incurajata de data vestitoare pentru sosirea primaverii - 1 martie - sau poate ca prin coincidente bizare, s-a nimerit ca aceasta data sa marcheze mai multe repere in istoria lumii, a Europei si a modestului nostru spatiu daco-tracic. M-as opri la cateva exemple:

Rio de Janeiro

Istoria consemneaza ca orasul Rio de Janeiro a fost fondat acum fix 450 de ani, in ziua de 1 martie 1565. Golful caruia i s-a dat acest nume fusese descoperit la 1 ianuarie 1502 de catre navigatori portughezi, care credeau ca patrund in apele unui fluviu urias.

Abia ulterior, s-a constatat ca "fluviul" era un golf al oceanului, tocmai potrivit pentru stabilirea unui port in zona. Asa a inceput constructia orasului, care urma sa devina capitala Braziliei si care a ramas ca atare pana in anul 1960, cand capitala s-a mutat in noul oras Brasilia.

Zborul vulturului

Acum 200 de ani, la 1 martie 1815, Napoleon Bonaparte evadeaza din insula Elba cu o mana de oameni, profitand de neatentia celui pus sa-l pazeasca si aflat intr-o scurta escapada sentimentala.

A fost o zi cu noroc, intrucat unitatile de paza de pe litoralul francez, unde acostase evadatul, i s-au alaturat rapid. A continuat un splendid mars triumfal la care au aderat toti militarii intampinati in drum spre Paris, o campanie stralucita pe care memorialistul Stefan Zweig o intituleaza "Zborul Vulturului".

Dar aventura, care a demarat atat de norocoasa in ziua de 1 martie, avea sa se incheie cu ghinion dupa o suta de zile, la Waterloo.

Convorbiri literare

Noua nu ne-a fost dat sa descoperim golfuri sau sa cucerim continente, dar tot intr-o zi de 1 martie, in anul 1867, avea sa se produca un eveniment de prim rang in cultura tarii: aparea la Iasi primul numar al revistei "Convorbiri Literare", sub conducerea lui Iacob Negruzzi si patronajul societatii Junimea.

Colaboratorii revistei? Iata numai cativa: Mihai Eminescu, Ion Luca Caragiale, George Cosbuc, Vasile Alecsandri, Titu Maiorescu si alte nume la fel de ilustre.

Este un fapt meritoriu acela ca revista apare inca si astazi, tot la Iasi, acolo unde a aparut primul ei numar si unde s-a intors, dupa ce isi mutase intr-o vreme sediul la Bucuresti.

Alte evenimente, de la noi si din lume

Rememorez cateva, pe scurt:

La 1 martie 1907 si-a inceput activitatea primul serviciu de salvare din Romania, infiintat de Dr. Mina Minovici.

La 1 martie 1954, Statele Unite exprimenteaza pe atolul Bikini prima bomba cu hidrogen. Experimentul a fost o reusita. Reusita este cu atat mai mare, cu cat in 61 de ani n-a facut nimeni uz de ea.

La 1 martie 1810 s-a nascut compozitorul polonez Frederic Chopin, care a lasat posteritatii 230 partituri, in marea majoritate pentru pian. Este un tezaur urias, daca tinem seama de faptul ca Chopin a incetat din viata la numai 39 de ani.

La 1 martie 1837 s-a nascut Ion Creanga.

La 1 martie 1924 s-a nascut mezzosoprana Elena Cernei, una din marile reprezentantei ale artei vocale romanesti care si-a inceput cariera in Bucuresti, continuand-o pe marile scene de opera ale lumii: La Scala din Milano, Metropolitan Opera din New York si in continuare la Paris, Lisabona, Bruxelles, Mexico City, Moscova, Roma.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#traditii martisor, #martisor vechime, #1 martie in istorie, #1 martie in cultura , #sarbatoare