1 decembrie 2115

Autor: Iulian Bulai - deputat USR
Marti, 01 Decembrie 2015, ora 08:00
3398 citiri

E greu de aflat care erau planurile stramosilor nostri pentru Romania anului 2015, atunci cand ei s-au adunat la Alba Iulia acum 97 de ani. Cu siguranta isi doreau un viitor mai bun pentru urmasii lor, altul decat viata pe care ei insisi o traisera.

La aproape 100 de ani de aniversare a Marii Uniri, ma intreb si eu cum va arata Romania in anul 2115, peste exact 100 de ani. Dat fiind contextul international pe care il traim, este foarte greu de prezis.

Cu siguranta va arata altfel. Poate ca pana atunci va fi unita cu Republica Moldova sau poate ca nu vom mai avea deloc state nationale in Europa, ci doar state federale in cadrul unei Uniuni Europene cu un grad ridicat de integrare federala. Fantezia politica ma face sa cred ca Rusia si Turcia vor fi parte a Uniunii Europene, iar conflictele actuale din Orientul Mijlociu vor fi doar un moment trist in istoria omenirii.

Nu am ambitia sa continui lista profetiilor politice. Vreau mai degraba sa revin la lista cu indemnurile scrise de un roman pentru alti romani atunci cand Romania trecea printr-o perioada tulbure. Este vorba de decalogul lui Ion Ratiu scris la Geneva in anul 1984.

Apelul lui Ratiu de atunci consta in chemarea la unitate a tuturor romanilor. Cele zece indemnuri ale lui Ratiu sunt patrunse de un mesaj care indeamna la solidarizare in jurul valorilor umane si civice pentru a putea face fata provocarilor din perioada respectiva.

Daca m-as gandi la cum mi-as dori sa arate Romania peste 100 de ani, si m-as intreba ce as putea sa fac eu acum pentru ca stra-stra-nepotilor mei sa le fie mai bine decat mi-a fost mie, as incepe prin a-mi afisa atasamentul fata de decalogul din 1984 si a incepe in primul rand sa evidentiez problemele pe care eu vreau ca Romania anului 2115 sa nu le mai confrunte.

Imi doresc o Romanie unde copiii cersetori sa fie o amintire neplacuta in istoria noastra - o tara unde toti parintii isi apreciaza copiii pentru planurile lor de a fi electricieni, invatatori sau doctori, nu pentru cat pot castiga din cersit.

O Romanie unde varstinicii nostri deseori umiliti pe fata beneficiaza de o infrastructura de ingrijire bine pusa la punct.

O Romanie in care copii si adolescentele violate sunt doar exemple de cazuri care exista datorita decadentei morale a unei comunitati, nu datorita aparentei ispititoare a victimei - o Romanie unde lumea arata companiune nemarginita fata de victima si dispret fata de violatori.

Visez la o Romanie unde violenta domestica este tratata cu seriozitate de catre autoritati, care se autosesizeaza si apara copiii de aceste situatii.

Pentru a trai in Romania demna, dezvoltata si democratica - viziune a Fundatiei CAESAR, al carei membru sunt - imi doresc ca deja peste 30 de ani situatia copiilor care nu merg la gradinita si la scoala generala sa nu mai fie o realitate prezenta in tara noastra.

Imi mai doresc, de asemenea, ca tinerii din Romania anului 2115 sa se poata realiza in acest petec de pamant pe care ni l-au incredintat bunicii nostri: fara sa se confrunte cu situatii de nepotism care subjuga sistemul actual, ci care reusesc sa ajunga domni si doamne datorita muncii bratelor lor si atat.

Enuntand cele scrise mai sus imi dau seama cat de indepartata este imaginea unei Romanii fara cersetori pe strada, fara varstinici tratati cu lipsa de demnitate. 30 de ani nu sunt totusi suficienti pentru a repara daunele ultimilor decenii, dar cum spunea Eugen Lovinescu: "viata unui om, ca si a unei natiuni se construieste, nu se viseaza". Odata ce am terminat de visat Romania ideala din 2115, este momentul sa trecem si la treaba.

In ultimii ani, din ce in ce mai multe intiative ale societatii civile au dat dovada ca schimbarea noastra ca natiune este determinata de nivelul nostru de implicare. Aceasta este calea de urmat pentru ca in anul 2115 elementele de progres civic si moral enunatate mai sus sa devina o realitate.

Cred cu tarie in toate intentiile bune pe care societatea civila le intreprinde si sunt convins ca daca fiecare dintre noi munceste si construieste constant, la vremea cand generatia mea va atinge varsta senectutii, Romania va arata altfel.

Acum, la ceas aniversar, in zi de sarbatoare, este timpul sa ne bucuram pentru toate reusitele noastre ca tara din ultimii 97 de ani. Tot acum trebuie sa si invatam din greselile pe care noi ca popor le-am facut si sa avem intelepciunea de a nu le mai repeta.

Totodata, aceasta zi de sarbatoare este si o ocazie de a fi mai generosi unul cu altul. Generosi in fapte, dar mai ales in atitudini de sustinere nemarginita a initiativei bune a celui de langa noi.

Mesajul lui Ion Ratiu de acum 31 de ani este la fel de actual si acum: "Fii solidar cu cel care se straduieste sa lupte pentru mai binele neamului tau. Critica-l numai daca trebuie sa-l scoti din frustrare. Trezeste-l pe el din suferinta neputintei si a pesimismului fata de viitorul Romaniei, dar in acelasi timp tu fa mai bine".

De ziua nationala avem o ocazie excelenta sa sarbatorim un proiect de unitate care a durat 97 de ani. Haideti sa ne trezim din suferinta neputintei si a pesimismului pentru Romania si sa facem noi mai bine decat au facut inaintasii nostri.

La multi ani, Romania! La multi ani, romani!

Iulian Bulai este specialist in diplomatie culturala, iar din 2015 este membru al Fundatiei CAESAR.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#1 decembrie Romania, #Ziua Nationala 2015 , #romani