Cu fata la alegatori: Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală. Sociolog: Se vor faulta unul pe celălalt

Social media: de la prieten la dușman. Situația critică prin care a trecut o companie în urma unei campanii de dezinformare

Advertorial
Vineri, 13 Mai 2022, ora 11:26
14041 citiri
Social media: de la prieten la dușman. Situația critică prin care a trecut o companie în urma unei campanii de dezinformare
Social media poate fi atât un instrument util, cât și un dușman FOTO Pixabay

Social media face parte deja din viața tuturor, fie că ne place, fie că nu. Poate să fie un instrument incredibil de util, o rampă de lansare, o metodă de creștere a afacerilor, iar lista beneficiilor poate continua.

Există, totuși, situații aparte în care social media devine un dușman. Cu toții am văzut deja episoade în care vedete, celebrități sau influenceri au spus sau au făcut deja ce a deranjat marea masă, drept urmare au fost ținta unui adevărat curent de ură. Acest fenomen i-a afectat atât emoțional, ajungând inclusiv să primească amenințări, pe lângă cuvintele și jignirile dure, dar și financiar deoarece au existat cazuri în care au pierdut contractele de publicitate pe care le aveau.

Ei bine, lucrurile pot să meargă și mai departe de atât: o companie a fost la un pas de a fi distrusă din cauza unei campanii de dezinformare ce s-a derulat cu ajutorul social media.

Săptămâna aceasta, la Clubul de Presă din Bruxelles, jurnaliștii au auzit povestea Ioanei Marinescu, farmacist, antreprenor şi fondatoarea PlushBio Cosmetics. Aceasta a relatat cum, în 2020, atât ea, cât și brandul pe care l-a fondat, au devenit țintele unei campanii de dezinformare ce aproape a scos compania de pe piață.

Începutul poveștii

În luna aprilie a anului 2020 a fost creat un grup pe Facebook, denumit ”PlushBio mi-a distrus fața”. Promotorii principali ai grupului au fost nouă fete ce susțineau că au avut probleme ca urmare a folosirii produselor PlushBio. Situația a degenerat rapid, astfel că aproximativ 150 de influenceri au încetat să promoveze produsele, iar în cazuri extreme s-a ajuns inclusiv la amenințări.

În luna mai, la doar o lună de la crearea grupului, avea deja 160.000 de membri.

”Vorbim despre amenințări care au fost făcute la adresa fondatorilor, angajaților, influencerilor care foloseau produsele noastre. Am avut chiar și un caz în care a fost amenințată viața copilului unui influencer”, a declarat Sînziana Ecaterina, purtător de cuvânt al PlushBio.

Purtătoarea de cuvânt a companiei a relatat întreaga întâmplare, punctând cum poate fi distrusă o companie folosind social media, în cadrul conferinței susținute de Brussels Press Club.

„Ordinea socială și democrația sunt amenințate de știrile false, acesta este un fapt bine dovedit”, a declarat jurnalistul britanic Chris White în cadrul conferinței, amintind că aproximativ trei miliarde de oameni folosesc rețelele sociale.

Purtătoarea de cuvânt a PlushBio mai spune cum a încercat să comunice cu reprezentanți ai Facebook în privința postărilor calomnioase, însă fără folos.

Scandalul a luat amploare și s-a propagat inclusiv în presă și la televiziuni, iar acest lucru a avut impact asupra vânzărilor. Ioana Marinescu a fost dată în judecată de cele nouă fete.

Verdictul în urma controalelor

Toate instituțiile cu competențe în verificarea produselor din România au ajuns la concluzia că nu există nimic în neregulă cu produsele PlushBio. Doi ani mai târziu, instanța a decis clasarea dosarului deoarece toate produsele se încadrează în legile și reglementările românești în vigoare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Dragoș Pîslaru, co-președinte REPER, despre schimbarea lui Cîrstoiu cu Firea și Burduja: "Mafia patronată de comasaţi şi-a arătat faţa"
Copreşedintele partidului REPER, Dragoş Pîslaru, a declarat că, prin retragerea candidaturii medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei de către coaliţie, „mafia patronată de...
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Ciucă: Sebastian Burduja va convinge "un segment de electoral nehotărât" în cursa pentru Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a declarat, marţi, 23 aprilie, că Sebastian Burduja, candidatul liberal pentru Primăria Capitalei, este opţiunea care dă speranţe celor care nu s-au...
#social media, #plushbio, #produse ten, #dezinformare , #ten