Smiley, dezvăluiri despre rolul depresiv pe care îl joacă în ultimul film: „Greu să rămâi mereu în întuneric, indiferent de lumina din jur”

Marti, 22 Februarie 2022, ora 19:12
3551 citiri
Smiley, dezvăluiri despre rolul depresiv pe care îl joacă în ultimul film: „Greu să rămâi mereu în întuneric, indiferent de lumina din jur”
Smiley si Iura Luncasu FOTO facebook

Smiley și Iura Luncașu au făcut introducerea, cu puțin timp înainte de premiera filmului „Odată pentru totdeauna”, din 25 februarie, în universul de la filmări, vorbind despre provocările care au existat, dar și despre redescoperirile personale pe care le-au făcut odată cu această experiență desprinsă din viața reală a regizorului.

Iura Luncașu a povestit despre dificultățile experimentate în lupta sa cu depresia, dar și despre cum a fost să retrăiască, prin intermediul filmărilor, acele momente din viața sa. Pe de altă parte, Smiley a povestit cum a fost să intre în pielea unui personaj care se confruntă cu depresia.

Regizorul Iura Luncașu a transpus evenimente din viața sa în film. De altfel, povestea lui Alex Zota, personajul principal din filmul „Odată pentru totdeauna”, interpretat de Smiley, este chiar povestea lui de viață.

„Filmul este compus din trei mini-povestiri care s-au întâmplat în epoci diferite. Două mi s-au întâmplat mie, iar una fratelui meu. Firește, când trece o perioadă de la ziua în care s-au întâmplat aceste episoade, reușești să constați și hilarul situației, dispar foarte multe forme de dramatism”, a povestit Iura Luncașu.

De asemenea, acesta a precizat că retrăirea acelor episoade din viața lui, prin intermediul filmărilor, nu a reprezentat un impediment, ci chiar s-a bucurat să poată explica în detaliu evenimentele prin care a trecut.

„În timpul filmărilor m-am bucurat să am experiența episoadelor anxioase și depresive, pentru că ele mi-au dat capacitatea de a explica în detaliu actorilor cum au avut ele loc și mi-au dat prilejul de a înțelege și de a-i ajuta și pe ceilalți să înțeleagă cum s-au petrecut.”, a mai spus Iura Luncașu.

Totuși, aceste evenimente nu au fost la fel de ușor de retrăit pentru toată lumea, iar prezentarea acestor episoade intime din viața de familie a fost dificilă în special pentru soția lui Iura.

„Ea s-a precipitat când a citit prima oară scenariul, pentru că vorbesc în el despre viața mea intimă, aduc în lumină niște episoade foarte personale, iar asta poate fi înspăimântător. Însă, cu timpul, a înțeles demersul – eu aduc întotdeauna, la bază, un demers constructiv în tot ceea ce fac, pentru că mă pot considera unul dintre cazurile fericite care au reușit să înțeleagă fenomenul, să îl depășească și o ia ca pe o obligație. Menirea noastră este să spunem povești și să ajutăm oamenii să înțeleagă mai bine lucrurile cu care se confruntă.

Ceea ce m-a determinat a fost faptul că, odată ce am înțeles, târziu, că am de fapt atacuri de panică, am descoperit oameni din jurul meu care se confruntau cu aceleași lucruri și care nu aveau curajul sau prilejul să vorbească despre lucrurile astea și de a le trata cu o nuanță comică. Dacă doi oameni simt că pot trece mai ușor peste aceste episoade în urma filmului, eu sunt foarte fericit”, a spus acesta.

Smiley, în rolul lui Alex Zota, în lupta cu depresia

Smiley este îndrăgit pentru toată muzica pe care a lansat-o de-a lungul anilor și care a bucurat o mulțime de oameni. Acum, acesta debutează în rolul principal în filmul „Odată pentru totdeauna”, în rolul lui Alex Zota, care duce o luptă grea cu depresia.

„Trebuie să-i mulțumesc lui Alex Zota că m-a introdus într-un univers străin pentru mine, dar atât de complex, complicat, încărcat, precum cel al depresiei. Este un subiect actual, am în jurul meu mulți oameni care suferă de depresie, atacuri de panică și anxietate, precum personajul pe care l-am interpretat eu, și care caută drumul către bine, către ieșirea din acest labirint. Eu nu știam cum este, nu am avut niciodată astfel de stări și probleme și pot spune că mereu am avut șansa să văd soarele, să primesc ajutorul, să văd mai degrabă realizările decât lipsurile, lecțiile învățate din nefericiri. M-a urmărit identificarea cu Alex, mi-a fost greu să intru în lumea lui, dar odată ce am reușit mi se părea totul justificat, odată ce l-am înțeles, am fost în pielea lui pe toată perioada filmărilor, nu l-am putut abandona pentru a mă întoarce unde m-a lăsat, i-am trăit povestea reală până la capăt cu sufletul, cu mintea, cu toată ființa”, a povestit Smiley.

În ceea ce privește dificultățile de la filmări, Smiley a precizat că cel mai greu a fost să stea tot timpul în starea pe care depresia ți-o induce.

„Să rămâi continuu într-o stare apăsătoare, într-o succesiune de nefericiri și nemulțumiri. Mă simțeam ca atunci când rămâne întuneric, deși tu ai toate becurile aprinse. Greu să rămâi mereu în întuneric, exterior și interior, indiferent de lumina din jur sau de sus”, a spus Smiley.

Depresie, boala secolului, distimie. Oricum ai vrea să îi spui, este o boală greu de văzut, pentru că ne afectează psihicul, iar de acolo orice lucru simplu devine deodată greu: o întâlnire cu prietenii, o zi la serviciu, o oră de mișcare.

Totuși, indiferent de cât de greu este de identificat, ea există, iar asta o arată și statisticile de la nivelul Uniunii Europene. Potrivit unui studiu făcut de Eurostat, în 2019, 7,2% din cetățenii Uniunii Europene sufereau de depresie.

Într-un astfel de peisaj apare filmul „Odată pentru totdeauna”, inspirat din fapte reale, în regia lui Iura Luncașu, care își propune să pună reflectoarele asupra depresiei, cu o notă de umor, pentru ca informațiile și evenimentele prezentate să fie internalizate mai ușor de către public.

Filmul „Odată pentru totdeauna” va putea fi urmărit în cinematografele din toată țara, începând cu data de 25 februarie. Din distribuția filmului mai fac parte Ada Galeș, Augustin Viziru, Cosmin Natanticu, Gina Pistol, dar și Mihnea Luncașu, fiul regizorului.

„Odată pentru totdeauna” este o comedie dramatică produsă de Next Spot, Luca’s Art Film și Arc Pictures și distribuită de către Vertical Entertainment.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Legătura dintre depresie și băuturile carbogazoase. Efectele consumului îndelungat al sucurilor acidulate asupra sănătății
Legătura dintre depresie și băuturile carbogazoase. Efectele consumului îndelungat al sucurilor acidulate asupra sănătății
Experții trag un semnal de alarmă legat de efectele pe care consumul zilnic de băuturi carbogazoase le are asupra organismului uman pe termen scurt, dar mai ales pe termen lung. Acestea pot...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Smiley, #Iura Luncasu, #film Odata pentru totdeauna, #depresie , #stiri muzica