„Cărăușii“ lui Vladimir Putin. Nici nu-ți vine să crezi cine poate lucra pentru Rusia

Sambata, 23 Aprilie 2022, ora 03:00
25225 citiri
„Cărăușii“ lui Vladimir Putin. Nici nu-ți vine să crezi cine poate lucra pentru Rusia
Bohus Garbar surprins când primea bani de la un agent rus FOTO / SME

O investigație din Slovacia a dezvăluit modul în care operațiunile clandestine rusești încearcă să semene discordie în Europa și să creeze simpatie pentru Moscova față de Ucraina.

Bohus Garbar, în vârstă de 50 de ani, a locuit cu mama lui bolnavă și nu a avut niciodată un loc de muncă obișnuit. El nu avea o sursă evidentă de venit și, potrivit unchiului său, chiar s-a înscris pentru ajutoare sociale din partea statului.

Dar Bohus Garbar a donat mii de euro partidelor politice de extremă dreapta din Slovacia, prietenoase cu Kremlinul. De asemenea, a lucrat gratuit ca și colaborator la un site anti-establishment renumit pentru reciclarea propagandei ruse.

Familia și prietenii sunt nedumeriți

„Cu siguranță nu era în stare să poată susține vreun partid politic”, a spus unchiul lui Garbar, Bohuslav Garbar, un programator de computere pensionat ce locuiește în orașul Kosice, aflat la granița de est a Slovaciei cu Ucraina.

O înregistrare video de supraveghere a serviciului de securitate slovac, făcută publică la începutul lunii martie, oferă cel puțin începutul unei explicații: îl arată pe Bohus Garbar primind instrucțiuni și două facturi de 500 de euro, o mică parte din ceea ce oficialii spun că erau părți din zeci de mii de euro, primite de la un ofițer de informații militare ruse, ce lucra acoperit ca diplomat la ambasada Moscovei din Bratislava, capitala Slovaciei.

„I-am spus Moscovei că ești un băiat atât de bun”, poate fi auzit spionul rus, Serghei Solomasov, spunându-i recrutului său slovac, înainte de a explica că Moscova ar dori ca Garbar să acționeze ca un „recrutor” de oameni de influență, dispus să coopereze cu Rusia.

De ani de zile, agențiile europene de informații au tras un semnal de alarmă asupra activităților clandestine ale spionilor ruși, în timp ce îi privesc cu suspiciune pe cei care laudă Rusia și pe președintele acesteia, Vladimir Putin. Moscova a respins aceste acuze, calificându-le drept „rusofobie” paranoică.

Invazia Ucrainei, însoțită de un baraj de minciuni, a justificat însă cele mai întunecate suspiciuni occidentale și a accelerat eforturile de destructurare a rețelelor ascunse de spioni și colaboratorii acestora.

Garbar este doar vârful aisbergului

Slovacia, o mică națiune slavă, cu un guvern puternic pro-occidental, dar și cu mari rezerve de simpatie autentică pentru Rusia, arată modul în care Kremlinul a căutat să câștige influență și să semene discordie în marginea estică a Europei fost-comuniste prin folosirea spionilor plătiți naționaliștilor de extremă dreapta și mass-media pentru dezinformare.

„Întotdeauna am bănuit că se întâmplă acest lucru, dar acum avem o armă fumegândă”, a declarat Daniel Milo, directorul unei unități din Ministerul de Interne responsabilă cu monitorizarea și combaterea dezinformării. „Acesta este un exemplu clar al modului în care funcționează rușii”.

Garbar, a adăugat el, „este doar vârful aisbergului. Nu știm câți alți Garbar mai sunt”, mai spune Milo.

Videoclipul întâlnirii lui Garbar cu spionul rus Solomasov a fost înregistrat anul trecut de agenția de informații militare a Slovaciei, ca parte a unei lungi anchete. Solomasov a fost expulzat la începutul lunii trecute, printre cei peste 30 de diplomați ruși trimiși recent, acasă de la Bratislava.

Garbar, arestat și acuzat de spionaj și luare de mită, a fost eliberat din detenție în așteptarea procesului său. Fostul prorector al academiei militare a Slovaciei a fost, de asemenea, acuzat că și-a trădat țara Rusiei pentru bani.

Oficialii spun că ambii au mărturisit și că acum cooperează cu anchetatorii.

„Ei vorbesc și acest lucru trebuie să facă rețeaua rusă din Slovacia foarte nervoasă”, a declarat Jaroslav Nad, ministrul apărării, într-un interviu.

Rusia nu a comentat legătura lui Garbar cu serviciile secrete militare ruse, dar a numit expulzarea lui Solomasov „nefondată”.

Forța Rusiei pentru influență, spun oficialii, a luat viteză după anexarea Crimeei în 2014 și invazia inițială a estului Ucrainei, generând un val de dezinformare rusă în Slovacia și în întreaga regiune. Revistele și ziarele prietenoase prezintă în mod obișnuit Rusia ca un campion al păcii și o apărătoare a valorilor creștine, în timp ce NATO a prezentat drept o amenințare pentru pace.

La acest trend în Slovacia și în țările învecinate a pus umărul Aleksander Usovski, un agitator naționalist rus independent, care a primit finanțare de la Konstantin Malofeev, un bogat om de afaceri din Moscova pe care Trezoreria SUA l-a numit miercuri drept liderul unei „rețele de influență malignă”, care lucrează pentru a submina sancțiunile occidentale impuse Rusiei.

Usovski a înființat Inițiativa Culturală Est-Europeană la Bratislava și diverse site-uri web din Europa Centrală și de Est pentru a aduna sprijin pentru Rusia și ocuparea Crimeei de către aceasta. Afacerile sale finanțate privat, spre deosebire de operațiunile lui Garbar, au oferit statului rus posibilitatea să nege că este implicat, dar banii de la oligarhul ortodox Malofeev s-au epuizat.

Într-un sondaj publicat anul trecut de Globesec, un grup de cercetare din Bratislava, mai mult de jumătate dintre cei chestionați în Slovacia au spus că îl privesc pozitiv pe președintele Putin, comparativ cu doar 12% în Polonia vecină și 13% în Lituania.

Cui dona banii Moscovei Garber

Garber s-a dovedit un canal valoros care a donat sume mari de bani partidelor naționaliste. Unul dintre beneficiari a fost politicianul ultranaționalist Marian Kotleba, care a primit luna aceasta o pedeapsă de șase luni de închisoare cu suspendare și și-a pierdut locul în Parlament pentru că a folosit simboluri cu tematică nazistă.

După ce a câștigat alegerile ca guvernator regional în 2013, Kotleba a pus un banner în fața biroului său: „Yankeii pleacă acasă! STOP NATO!”

Înregistrările oficiale arată că Garbar a donat 10.000 de euro partidului xenofob al lui Kotleba înaintea alegerilor parlamentare din 2016, făcându-l al doilea cel mai mare donator. Sloganul de campanie al lui Kotleba pentru acele alegeri a fost: „Pentru frăția slavă, împotriva unui război cu Rusia!” În 2018, Garbar a donat încă 4.500 de euro unuia dintre partidele partenere pro-rus ale lui Kotleba.

Anchetatorii au examinat, de asemenea, activitatea lui Garbar ca traducător și colaborator neplătit pentru publicația Hlavne Spravy și portalul sau Main News. Autoritățile slovace au închis site-ul web, care se autointitulează un „cotidian conservator”, la începutul lunii martie pentru „activitate dăunătoare” nespecificată, la scurt timp după începerea invaziei Rusiei în Ucraina.

Funcționează în continuare, într-o formă redusă, pe Facebook, pe care Victor Breiner, consilier al ministrului slovac al apărării, l-a descris drept „arena principală acum pentru propaganda de la Kremlin”.

În săptămânile dinaintea invaziei Ucrainei de către Rusia din 24 februarie, Main News a repetat adesea punctele de discuție ale Kremlinului, luând în derâdere avertismentele americane cu privire la un atac viitor asupra Ucrainei și calificându-le drept „isterie fără sfârșit”. În schimb a dat vina pe NATO pentru creșterea tensiunilor.

Robert Supko, fondatorul și editorul Main News, pe care îl conduce din apartamentul său din Kosice, a disprețuit videoclipul serviciului de securitate – publicat pentru prima dată de un mijloc de presă rival și liberal, Dennik N – ca fiind o „parodie de spionaj” și a spus că nu știa nimic despre munca plătită de spionajul militar rus pentru colaboratorul său neremunerat. „Toți am fost foarte surprinși de asta, toți cei care îl cunosc”, a spus el într-un interviu.

Supko a spus că a înființat Main News după ce a participat la un protest împotriva avortului în 2012, pe care mass-media slovacă l-au ignorat. Fără surse alternative de știri, susține el, „opiniile noastre, viziunea creștin-conservatoare, vor fi eliminate complet din spațiul public”. Rusia, a adăugat el, „este mai normală” decât Occidentul liberal.

El a negat că a luat bani din Rusia, în afară de aproximativ 600 de euro costul reclamelor pe care ambasada Rusiei le-a plasat pe site-ul său.

Supko a susținut că Main News nu era prea pro-rusă, deși a recunoscut că „poate că am înclinat puțin mai mult pentru Rusia” pentru a contracara ceea ce el a numit „propaganda americană” din altă parte. El a recunoscut, de asemenea, că timp de patru ani rezidentul rus Evgheni Palcev, cu legături cu presa de stat din Moscova, care a scris articole înverșunate pro-Kremlin pentru site-ul Mai News sub pseudonim.

El a spus că îl cunoaște pe Garbar de treizeci de ani și a insistat că vechiul său prieten a scris doar articole ocazionale despre China. Oficialii spun contrariul.

Miroslava Sawiris, expert în dezinformare și consilier al Consiliului de Securitate al guvernului slovac, a spus că site-ul Main News este „destul de sofisticat și nu doar a aruncat prostii”. Ea a spus că poveștile „deschis pro-Kremlin” au reprezentat doar aproximativ 20% din conținut, dar au obținut o acoperire și o influență neobișnuită din cauza popularității site-ului.

În ultimii ani, pe măsură ce extrema dreaptă a crescut în Europa, Main News a devenit ceea ce Matej Kendrik, directorul Institutului de Politică Strategică, un grup de cercetare slovac, a descris drept „hegemonul” în „familia media a știrilor alternative și a teoriilor conspirației”.

A fost deosebit de influent, de exemplu, în a provoca o opoziție acerbă la începutul acestui an față de un pact de apărare propus între Slovacia și Statele Unite. Pactul, care a fost aprobat în cele din urmă de parlamentul slovac cu puțin timp înainte de invazia Rusiei în Ucraina, „a activat toți jucătorii pro-ruși” într-o „reacție masivă anti-americană”, a declarat Michal Trnka, directorul executiv al Gerulata Technologies, din Bratislava, companie axată pe analiza datelor.

La fel ca multe alte instituții de presă prietenoase cu Rusia, Main News a fost dezechilibrat de atacul domnului Putin împotriva Ucrainei și s-a chinuit câteva zile să-l explice. Supko a spus că el și personalul său au decis că Rusia ar trebui să fie criticată la fel cum „noi am criticat războaiele imperialiste ale Americii”, dar până atunci site-ul lor a fost închis.

În videoclipul întâlnirii sale cu spionul rus, Garbar explică că găsirea unor oameni utili care să lucreze pentru Moscova ar putea fi dificilă, deoarece cei care susțin Rusia tind să fie niște persoane marginale, fără nicio influență reală sau acces la informații.

„Sunt mulți oameni care sunt pro-ruși, dar sunt irelevanți”, l-a avertizat Garbar pe Solomasov, adăugând: „Nu v-ar fi de ajutor cu nimic”.

Unchiul lui Garbar a spus că este nedumerit că nepotul său, care a fost întotdeauna fascinat de cultura americană, în special de trupe de heavy metal precum Metallica, s-ar încurca vreodată cu Rusia. „Toată chestia asta cu Rusia este foarte ciudată. Trebuie să fi intrat într-un fel de mediu în care s-a întâmplat ceva”, a spus el.

Doamna Sawiris, experta guvernamentală în dezinformare, a spus că nu știe ce s-a întâmplat cu Garbar, dar își face griji că „nu există nicio limită a impactului pe care propaganda îl poate avea asupra minții umane, așa cum vedem acum în Rusia”. De când Rusia a invadat Ucraina, a adăugat ea, „cortina a căzut și multe lucruri au devenit evidente”.

Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Temuta agenție de spionaj a Chinei iese din umbră: ”Suntem 1,4 miliarde de linii de apărare”
Temuta agenție de spionaj a Chinei iese din umbră: ”Suntem 1,4 miliarde de linii de apărare”
Într-un clip video care marchează Ziua Educației pentru Securitate Națională, temuta agenția de spionaj a Chinei a transmis un mesaj dur pentru chinezi: spionii străini sunt peste tot, scrie...
#slovacia, #spioni, #rusia vladimir putin, #retea , #Rusia