Cum să slăbeșți rapid și eficient 10 kilograme cu rezultate imediate. Secretul dezvăluit de un nutriționist

Sambata, 28 Mai 2022, ora 23:45 8802 citiri
Kilogramele în plus reprezintă o problemă cu care se confruntă tot mai multe persoane FOTO Pixabay

Kilogramele în plus reprezintă o problemă cu care se confruntă tot mai multe persoane. Dorința de a arăta bine nu este însă simplu de îndeplinit.

Tentațiile la orice pas, poftele, senzația permanentă de foame și de dulce și mai ales stresul la care suntem supuși atunci când ținem dietă, sunt elemente cărora cu greu le facem față.

Cheia pentru a pierde în greutate și de fapt pentru a menține greutatea, nu este o dietă strictă care să presupună înfometarea, spun experți.

Medicul nutriționist Șerban Damian dezvăluie cele mai importante sfaturi de dietă și fitness, care s-au dovedit a da rezultate.

Când încercăm să slăbim este ușor să credem că dietele care funcționează rapid sunt calea de urmat. Rapid și ușor, pierdere în greutate maximă în timp minim, asta vrem cu toțîi și asta este dietă perfectă pe care o căutăm. Dar lucurile nu stau chiar așa, pentru că metodele de slăbire extreme promovează adesea idei nesănătoase și pot ajunge să provoace mai multe probleme decât să creeze soluțîi pe termen lung. Dacă încercați să slăbiți, rată săptămânală sigură de pierdere în greutate, potrivit celor mai multe studii este între 0,5 kg și 1 kg. Slăbiți mai repede decât atât și va expuneți riscului de probleme de sănătate care includ malnutriție și calculi biliari, precum și senzația de oboseală și de rău”, explică nutriționistul Șerban Damian/

STOP dietelor extreme

Specialiștii sunt de părere că dietele extreme sunt cea mai greșită alegere.

“Dietele - fulger funcționează pe baza unor restricțîi calorice foarte mari, care te pot face să slăbeșți pentru perioade scurte, dar după ce renunți la restricții, kilogramele se adună la loc și de obicei vin la pachet cu altele. În plus, va privează te nutienti, va fac să va fie foame mereu și sunt adesea monotone. Așadar feriți-va de dietele celebre de pe internet (Dukan, dietă disociată, keto, etc) sau orice fel de alte diete care promit slăbire rapidă (ceaiuri, pastile de slăbit, etc) care pot pune sănătatea în pericol pe temen lung. Regimurile de slăbire nu ar trebui să impună o restricție caloric mai mare de 500-800 kcal față de valoarea de menținere”, recomandă medicul nutriționist.

Mese echilibrate

Înainte de fiecare masă, ar trebui să ne uităm în farfurie și să verificăm dacă avem toate grupele de alimente: proteine, glucide și grăsimile sănătoase.

“Majoritatea oamenilor nu mănâncă prea mulți carbohidrați, ci pur și simplu mănâncă prea mulți carbohidrați simpli. Aceste alimente bogate în calorii, fără valoare nutritive, se metabolizează rapid în corp, ceea ce determina creșterea glicemiei și apoi o fac să se prăbușească. Rezultatul? Nivelurile scăzute de glucoză declanșează hormonii foamei. Profitați la maximum de caloriile pe care le consumați în dietă, eliminând alimentele bogate în calorii și cu valoare nutritivă redusă, cum ar fi dulciurile și cerealele rafinate. Înlocuiți-le cu cereale integrale și legume bogate în fibre, alimente bogate în proteine și uleiuri vegetale pline de grăsimi sănătoase. Acest trio de proteine, fibre și grăsimi sănătoase va va menține nivelul de energie stabil și abdomenul plin, ajutând la limitarea supraalimentarii. A mânca sănătos nu înseamnă să excluzi micile plăceri culinare, ci să te bucuri de ele într-o cantitate limitată, ocazional”, explică medicul Șerban Damian.

Un jurnal alimentar

Un jurnal alimentar etse extrem de important în procesul de slăbire.

“Un jurnal alimentar te poate ajută să afli care sunt obieceiurile alimentare actuale și de unde se pornește. Nu este neapărat necesar să numărați caloriile, dar poate fi eficient că punct de plecare. Notați în el toate mesele, inclusiv gustările, astfel încât să va dați seama când ați mâncat prea mult”, recomandă medicul.

Gestionați stresul

Mâncatul pe fond emoțional, din plictiseală, tristețe sau neliniște, poate fi o explicăție pentru kilogramele în plus. Este esențial să tratăm cauza și să găsim metode mai bune decât mâncarea pentru a face față situațiilor neplăcute sau stresante.

Includeți mișcarea în programul zilnic

Indiferent că vorbim de mers la sala, alergat, urcatul scărilor sau plimbări lungi în parc, orice activitate fizică este extrem de benefică în procesul de slăbit.

Somnul

Acordați atenție somnului.

“Oboseală este unul dintre factorii care va pot determina să mâncați mai mult decât aveți nevoie că să va mențineți nivelul de energie cât de cât ridicat, compensând cumva lipsa somnului. Acordați atenție odihnei și dormiți suficient pentru a preveni mâncatul în exces. Când suntem obosiți, corpul nostru se lupta să-și regleze hormonii foamei și în cele din urmă spun creierului să se răsfețe cu alimente grase, bogate în energie, chiar dacă corpului nu îi este foame fizic”, explică medicul nutriționist.

Aveți răbdare

Cu toții ne dorim să scăpăm de kilogramele în plus cât se poate de repede, chiar dacă acestea au fost acumulate în ani de zile. Însă acest lucru nu este posibil. Trebuie să avem răbdare cu corpul nostru și să îi acordăm timp. Luați în calcul și perioadele de stagnare care sunt normale și nu renunțați!

Hidratați-va suficient

Apă este cel mai bun prieten al persoanelor care țin dietă.

“Apă ajută la evitarea supraalimentarii, menține metabolismul activ, reduce balonarea și va economisește sute de calorii atunci când o alegeți în locul altor băuturi dulci. Adesea confundăm setea cu foamea, așa că dacă bem puțînă apă și așteptăm 20 de minute ne poate umple stomacul și s-ar putea să ne potolească poftă de mâncare, împiedicându-ne să mâncăm în exces atunci când corpul nu are nevoie de alimente pentru a funcționa. În al doilea rând, acest lichid este vital pentru multe procese metabolice importante, inclusiv producerea de energie celulară și ajutarea organismului în metabolizarea grăsimilor stocate; atunci când corpul este deshidratat, funcționează cu deficit și nu va putea optimiza eforturile de slăbire. Cel mai simplu mod de a vă asigura că va hidratați suficient este aveți întotdeauna o sticlă de apă la îndemână”, recomandă dr. Șerban Damian.

Păstrați gustări sănătoase la îndemână

Gustările sănătoase ajută la menținerea nivelului de zahăr din sânge, oferă sățietate și împiedică organismul să stocheze excesul de grăsime.

“Optați pentru gustări sănătoase, care să aibă în jurde 130 până la 250 de calorii și să fie pline de grăsimi sănătoase, sățioase, proteine, fibre și carbohidrați care furnizează energie. Luați în considerare hummus și legume, iaurt cu fructe și granola sau o felie de pâine din grâu integral cu unt de arahide și banană”, adaugă specialistul.

Lucrați cu un medic sau nutriționist

Procesul de slăbire este unul anevoios și poate fi de durată. Din acest motiv, sfaturile unor specialișți, medici sau nutriționișți pot fi de un mare ajutor. Aceștia va pot ajută în atingerea obiectivelor de slăbire, cu sfaturi și recomandări sigure, eficiente și personalizare care să nu va pună sănătatea în pericol.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News