Secretul oamenilor care mănâncă mult dar nu se îngrașă deloc. Cei 4 factori care îi ajută

Miercuri, 24 August 2022, ora 21:23
7979 citiri
Secretul oamenilor care mănâncă mult dar nu se îngrașă deloc. Cei 4 factori care îi ajută
Factorii genetici și metabolismul joacă de asemenea un rol cheie în acumularea kilogramelor FOTO Unsplash

Toți cunoaștem cel puțin o persoană care, deși mănâncă mult, nu se îngrașă deloc. Acest lucru poate deveni frustrant pentru oamenii care se luptă constant cu kilogramele în plus în ciuda eforturilor depuse.

Există explicații ce țin de gene și de un metabolism foarte bun, însă experții susțin că mai există o serie de factori ce joacă un rol important, potrivit cigna.com.hk.

Tendința de a rămâne la o greutate stabilă sau de a ne îngrășa este foarte complexă: factori genetici, nutriție, obiceiuri, boli. Măsura în care acești factori ne afectează diferă de la individ la individ.

Un studiu făcut în 2019 de cercetătorii de la Cambridge arată că există sute de gene care pot crește riscul unui om să devină supraponderal.

Totuși, există patru factori foarte importanți, adesea trecuți cu vederea, care contează mult în cazul persoanelor care, deși mănâncă mult, nu se îngrașă.

1. Mănâncă doar când le e foame

Secretul constă în a mânca doar când apare o senzație reală de foame, nu de plictiseală și nu de poftă.

2. Factori hormonali

Foamea este controlată de doi hormoni: grelina și leptina. Leptina, care este produsă de celulele adipoase, suprimă pofta de mâncare, în timp ce grelina face opusul pentru a vă stimula apetitul. Persoanelor cu sensibilitate sau producție mai mare la leptină le este mai ușor să controleze pofta sau să slăbească.

3. Somn corespunzător

Puteți controla într-o oarecare măsură hormonii menționați anterior dacă dormiți cel puțin șapte ore în fiecare noapte. Privarea de somn poate duce la creșterea nivelului de grelină, iar organismul va produce în exces cortizol, un hormon care declanșează foamea.

4. Mâncat corespunzător

Modul în care mănânci determină și cantitatea pe care o consumi. Dacă mănânci lent și mesteci bine, este mai puțin probabil să te îngrași deoarece creierul are mai mult timp pentru a-i semnala corpului că stomacul este plin.

De asemenea, experții recomandă să stați jos când mâncați, nu în picioare, fiind din nou vorba despre percepția creierului. Mâncatul în picioare este asociat cu o gustare, astfel că există un risc mare să ajungeți să consumați o cantitate mai mare decât este necesar.

Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Ce alimente au cel mai mult plastic? Răspunsul care te va lua prin surprindere
Nouăzeci la sută dintre probele de proteine animale și vegetale au fost testate pozitiv pentru microplastice, fragmente polimerice mici care pot varia de la mai puțin de 5 milimetri până la...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#slab, #gras, #mancare , #stiri sanatate