”Zeul războiului” american, un scut NATO în estul Europei: Rusia nu a distrus niciunul în Ucraina VIDEO

Sambata, 19 Noiembrie 2022, ora 03:40
15409 citiri
”Zeul războiului” american, un scut NATO în estul Europei: Rusia nu a distrus niciunul în Ucraina VIDEO
Sistemul de rachete HIMARS s-a dovedit foarte eficient în Ucraina FOTO: Defense

Războiul declanșat de Vladimir Putin în urmă cu aproape 9 luni în Ucraina a determinat o ripostă masivă a forțelor armate ale Kievului, iar vedeta apărării de pe câmpul de luptă a fost sistemul de rachete trimis de Statele Unite denumit HIMARS. Acesta este ”zeul războiului” american care a oprit și contracarat ofensiva armatei ruse, dar ce poate fi considerat și un scut NATO în Europa de Est, fiind prezent în mai multe țări, printre care și România.

Sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate (HIMARS) M142, fabricat în SUA, a fost folosit de către apărătorii ucraineni pentru a provoca daune devastatoare concentrărilor de trupe și a centrelor de aprovizionare ale Moscovei, în timp ce forțele Kievului împing contraofensiva pe mai multe direcții, potrivit Newsweek.

Aliații NATO ai Americii au luat în seamă sistemul HIMARS, iar „noul Zeu al Războiului”, așa cum a descris un analist sistemul, pare să fie o parte cheie a scutului estic al alianței împotriva agresiunii ruse în viitorul apropiat.

Putin se confruntă cu o mare problemă în rândul armatei sale: Fenomenul ce poate pierde războiul Rusiei

Dacă România a primit deja în 2022 primul său sistem HIMARS, executând primele trageri cu rachetele sale în iunie, Polonia va avea și ea multiplul lansator de rachete al Statelor Unite în 2023.

Săptămâna trecută, Lituania a devenit ultima dintre statele baltice ale NATO care a semnat un acord de achiziționare a sistemelor HIMARS, SUA aprobând vânzarea a opt sisteme pentru 495 de milioane de dolari.

Omoloagele Estonia și Letonia și-au anunțat planurile de a achiziționa șase sisteme HIMARS fiecare în iulie și, respectiv, octombrie. Polonia a convenit deja primul său acord cu SUA pentru 20 de sisteme în 2018.

„HIMARS este acum noul Zeu al Războiului”, a declarat Mark Voyger, fost consilier special pentru afaceri ruse și eurasiatice al comandantului de atunci, generalul Ben Hodges, al armatei americane în Europa, descriind utilizarea sistemului în Ucraina drept „un fel de botez” al focului.

„Și-a dovedit eficiența și este prima dată când HIMARS a fost folosit într-un astfel de număr, în special împotriva forțelor armate ale altui stat”, Voyger, acum analist al Center for European Analysis.

Xi Jinping nu vrea să-l urmeze pe Putin: China, schimbare față de războiul Rusiei din Ucraina

Oficialii americani și ucraineni declară că Rusia nu a reușit să distrugă niciunun sistem HIMARS, în ciuda afirmațiilor repetate și nedovedite ale Moscovei care spun contrariul. Voyger a adăugat: „Sunt atât de precise și atât de puternice din punct de vedere fizic, aceste 6 sau 12 rachete, sunt mult mai groase și mult mai masive decât cele ale rușilor – GRAD și SMERCH și alte sisteme. Și, cel mai important, sunt cu rază lungă de acțiune".

Odată cu achizițiile țărilor baltice și a Poloniei, plus România, a sistemelor de rachete HIMARS, acestea vor deveni un adevărat scut NATO în toată regiunea Europei de Est și la granița cu Rusia.

„Trebuie să ai o capacitate reală de luptă, care să fie capabilă să lupte împotriva unei armate convenționale precum armata rusă. Nu este suficient să te bazezi pe aliații tăi precum SUA, Germania sau Polonia. Trebuie să ai capacitatea de a lupta pe cont propriu”, a spus Darius Antanaitis, analist din domeniul Apărării din Lituania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Avertisment dur privind ”înfrângerea dureroasă a Ucrainei”. Eșecul Occidentului de a trimite arme Kievului îl ajută pe Putin
Avertisment dur privind ”înfrângerea dureroasă a Ucrainei”. Eșecul Occidentului de a trimite arme Kievului îl ajută pe Putin
Fără arme, deoarece Occidentul întârzie să le trimită, Ucraina ar putea avea parte de o înfrângere dureroasă în războiul său cu Rusia lui Putin, avertizează Politico. Promisiunea...
Mutarea inteligentă a Ucrainei care îl surprinde pe Putin: Rusia pierde 100 de milioane de dolari dintr-o lovitură
Mutarea inteligentă a Ucrainei care îl surprinde pe Putin: Rusia pierde 100 de milioane de dolari dintr-o lovitură
Războiul lui Putin continuă cu cinism, iar armata rusă lovește infrastructura energetică critică de la Kiev și Harkov, cu scopul de a lăsa orașele în beznă. Însă acum Ucraina a...
#sistem rachete, #HIMARS, #himars ucraina, #HIMARS Romania, #SUA sistem antiracheta, #Ucraina razboi, #Ucraina razboi Rusia , #Razboi Ucraina