Promisiunea lui Biden făcută lui Zelenski pune pe jar Kremlinul: De ce trebuie să se teamă Putin VIDEO

Vineri, 23 Decembrie 2022, ora 05:04
6807 citiri
Promisiunea lui Biden făcută lui Zelenski pune pe jar Kremlinul: De ce trebuie să se teamă Putin VIDEO
Sistemul de rachete defensive Patriot va fi livrat de SUA Ucrainei FOTO: 19fortyfive

În timpul vizitei lui Volodimir Zelenski la Washington, președintele american Joe Biden a făcut o promisiune fermă privind un nou ajutor militar al Statelor Unite pentru Ucraina, în valoare de 1,8 miliarde de dolari. Dar, cel mai important lucru este faptul că administrația americană va livra (în acest acord) și un sistem defensiv de rachete sol-aer Patriot, care îl pune pe jar pe Vladimir Putin.

De ce ar putea fi îngrijorat Kremlinul? Deoarece Patriot este considerat unul dintre cele mai avansate sisteme de apărare din lume, el costând peste 1 miliard de dolari, potrivit 19fortyfive.

Sistemul Patriot a fost folosit pentru prima dată în războiul din Golf în anul 1991, când bateriile au protejat Arabia Saudită, Kuwait și Israel. Apoi, el a apărut din nou în timpul invaziei Statelor Unite din Iraq din 2003, conform Reuters.

Ucraina a lovit pe teritoriul Rusiei: Armele sovietice se întorc împotriva lui Putin VIDEO

Sistemul Patriot este unul mobil și include radare puternice, o stație de control, un generator de energie, stații de lansatoare (rachete) și alte vehicule de suport. Radarul are o rază de acțiune de peste 150 de kilometri.

Compania americană Raytheon construiește sistemul Patriot, iar în prezent el este utilizat de 18 țări, inclusiv SUA, dar și România, Germania, Grecia, Țările de Jos, Suedia, Israel și Japonia.

Armata americană a fost reticentă în a dona sistemul Patriot, dar bombardarea continuă a Rusiei asupra infrastructurii electrice și de apă critice i-a convins pe americani să o facă.

Există opt lansatoare montate pe un camion pentru fiecare baterie, iar lansatoarele pot avea patru interceptoare. Aproximativ 90 de soldați întrețin bateria, dar trei soldați pot opera unitatea de control al focului.

Personalul ucrainean se va antrena în Germania pentru operarea acestuia. Sistemul Patriot nu va fi pregătit să intre în luptă o vreme. Este nevoie de mult timp pentru a livra sistemul și a pregăti soldații să-l folosească și totul s-a spus că ar putea dura 10 luni până când Patriot-ul va fi operațional în Ucraina. Statele Unite au trimis anterior baterii Patriot în Polonia, Irak și Arabia Saudită.

Unde ar putea fi folosit sistemul Patriot în Ucraina?

Lansatoarele costă în jur de 10 milioane de dolari fiecare, iar interceptoarele sunt de 4 milioane de dolari. Patriot este mult mai avansat decât sistemele HAWK pe care Statele Unitele-a donat anterior Ucrainei.

Costurile interceptoarelor Patriot înseamnă probabil că ucrainenii le vor utiliza împotriva rachetelor balistice și de croazieră, mai degrabă decât să vizeze dronele fabricate de Iran și munițiile care sunt folosite împotriva infrastructurii civile a Ucrainei.

„Lansarea unei rachete de 4 milioane de dolari într-o dronă de 50.000 de dolari este o propunere perdantă”, a spus Mark Cancian, analist senior de la think tank-ul CSIS.

Trei motive pentru care Occidentul n-a ordonat până acum lichidarea lui Putin

Probabil sistemul Patriot livrat de SUA în Ucraina va fi instalat în jurul Kievului, dar orice baterie va putea proteja doar o parte a orașului. Pentru a permite o mai bună acoperire este nevoie de sisteme Patriot desfășurate într-un batalion de patru baterii.

Dar acesta este și un gest simbolic care arată cum Occidentul, și în special Statele Unite, sunt dispuse să trimită cele mai bune echipamente militare pentru a dejuca ambițiile Moscovei și ale lui Vladimir Putin.

SUA și Ucraina lucrează la un acord de securitate bilateral. Mesaj puternic pentru Putin
SUA și Ucraina lucrează la un acord de securitate bilateral. Mesaj puternic pentru Putin
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunţat că țara sa și Statele Unite ale Americii au "început să lucreze la un acord de securitate" bilateral, relatează AFP. "Echipele noastre...
Înaintarea armatei ruse amenință oraşul-cheie Vuhledar. Șoigu anunță noi progrese, în timp ce Zelenski așteaptă rachete Storm Shadow VIDEO
Înaintarea armatei ruse amenință oraşul-cheie Vuhledar. Șoigu anunță noi progrese, în timp ce Zelenski așteaptă rachete Storm Shadow VIDEO
Ocuparea de către Rusia a satului Novomihailovka, în estul Ucrainei, ar putea să pună în pericol oraşul-cheie Vuhledar, informează marţi, 23 aprilie, Ministerul Apărării britanic în baza...
#sistem rachete, #Patriot, #sistem patriot, #SUA rachete Patriot, #SUA Ucraina, #Biden, #Zelenski , #Razboi Ucraina