Statele Unite se ”răstesc” la o țară NATO: Aruncați armele rusești, altfel vin sancțiunile peste voi

Vineri, 25 Noiembrie 2022, ora 01:23
26277 citiri
Statele Unite se ”răstesc” la o țară NATO: Aruncați armele rusești, altfel vin sancțiunile peste voi
Sistemul de rachete S400 a fost achiziționat de Turcia din Rusia FOTO: Eurasian Times

Războiul provocat de Vladimir Putin în Ucraina a dus la o bulversare a alianțelor geopolitice din întreaga lume, împărțind globul în două tabere. Acum, Statele Unite avertizează de la Washington o țară NATO, Turcia, să renunțe la armele rusești, în special la sistemul de rachete S-400 al Moscovei achiziționat de Ankara.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA a avertizat, la o conferință de presă desfășurată pe 23 noiembrie 2022, că orice noi achiziții ale Turciei de arme provenite din industria de apărare din Rusia va implica riscul unor sancțiuni suplimentare ale Washington-ului, în temeiul unei legi federale privind contracararea adversarilor Americii (CAATSA), potrivit Greek City Times.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat american a răspuns reporterilor greci care au întrebat despre utilizarea de către țara vecină a sistemului rusesc de rachete S-400, în urma declarației ministrului turc al Apărării, Hulusi Akar, că Ankara intenționează să folosească în continuare armamentul.

Putin, ajutor nesperat după pierderea pieței europene: O putere mondială a plătit 60 de miliarde de dolari Rusiei

Poziția Departamentului de Stat al SUA cu privire la această problemă - că sistemele S-400 rusești sunt incompatibile cu echipamentele NATO - rămâne neschimbată, a subliniat purtătorul de cuvânt, adăugând că sistemul de rachete amenință securitatea tehnologiei NATO, iar utilizarea lui este în contradicție cu angajamentele Turciei ca aliat al alianței nord-atlantice.

În plus, în ciuda faptului că Turcia este un aliat important al NATO, achiziția sistemelor S-400-urilor din Rusia contrazice direct angajamentele asumate de toți aliații NATO la Summit-ul NATO din 2016 de la Varșovia de a reduce dependența de echipamentele rusești.

Germania acuză Rusia și își pune cenușă în cap: Schimbare majoră față de o mare putere mondială

Oficialul Departamentului de Stat al SUA a remarcat că, întrucât achiziția considerabilă de S-400 de către Turcia din Rusia a declanșat deja sancțiuni CAATSA în temeiul legislației SUA, el a cerut Turciei să nu păstreze sistemele S-400.

Turcia și toți partenerii și aliații americani sunt, de asemenea, îndemnați să evite achizițiile viitoare de arme care oferă Rusiei venituri, acoperire și influență. S-a subliniat că orice astfel de tranzacții ar putea face obiectul unor sancțiuni suplimentare conform legii CAATSA din Statele Unite.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#sistem rachete S 400, #rachete Rusia, #rachete Rusia Turcia, #turcia rusia, #Rusia Turcia, #sua turcia sanctiuni , #Razboi Ucraina