Sistemul care ar oferi Kievului o mai bună apărare de rachetele rusești este testat în Ucraina

Joi, 04 Mai 2023, ora 21:26
4010 citiri
Sistemul care ar oferi Kievului o mai bună apărare de rachetele rusești este testat în Ucraina
Iron Dome, sistemul israelian anti-rachetă FOTO / defensenews

Un sistem de detectare timpurie a rachetelor, conceput de Israel, care le-ar oferi ucrainenilor mai mult timp pentru a se adăposti de atacurile cu rachete ruseşti, este testat la Kiev şi ar putea fi activat în termen de două luni, a declarat joi ambasadorul Ucrainei în Israel, relatează Reuters.

Israelul, care şi-a perfecţionat propria apărare aeriană după ce în 1991, în timpul războiului din Golf, a fost atacat cu rachete Scud irakiene, a fost de acord să împărtăşească tehnologia cu Ucraina anul trecut, în timp ce, în materie de armament, nu s-a grăbit să răspundă cererilor Kievului.

Una dintre aceste cereri se referea la Iron Dome, un interceptor cu rază scurtă de acţiune pe care Israelul îl foloseşte în mod regulat pentru a doborî rachetele lansate de militanţii palestinieni din Gaza.

Conştienţi de eforturile guvernului lor de a menţine bunele relaţii cu Moscova, oficialii israelieni nu au oferit detalii despre sistemul de detectare dezvoltat pentru ucraineni. Ambasadorul Evghen Korniciuk a declarat că sistemul, alimentat cu date de la radarele ucrainene, este în prezent testat în capitala ucraineană.

"Acesta permite identificarea diferitelor obiecte, inclusiv a rachetelor balistice, şi calculează unde vor merge şi, practic, acest lucru ne permite să închidem anumite părţi ale ţării, mai degrabă decât întreaga ţară", a declarat ambasadorul pentru Reuters, referindu-se la alertele actuale de adăpost aerian care sunt emise atunci când Ucraina este atacată. Când va fi finalizat, sistemul va avertiza rezidenţii cu privire la zonele care urmează să fie lovite de rachete sau drone ruseşti fie prin declanşarea unor sirene în apropiere, fie prin alerte pe telefoanele mobile, a precizat el.

Sistemul ar permite mesaje adaptate mai precis, care să dea alarma în cartiere individuale aflate sub ameninţare. "Ne va permite să închidem Kievul în mod sectorial", a explicat Korniciuk. "Unii locuitori vor fi anunţaţi pe telefoane cât timp au la dispoziţie pentru a merge în adăpostul lor, în timp ce în alte părţi ale Kievului oamenii vor putea să stea şi să bea o cafea”, a adăugat diplomatul.

"Ceea ce ştiu de la experţii noştri este că au început deja să lucreze şi sper că, în conformitate cu calendarul nostru intern, va mai dura încă o lună sau două pentru a-l pune în funcţiune în Kiev", a spus el, adăugând că vor urma apoi alte cinci oraşe.

Sistemul pare să se potrivească cu sistemul de detectare a rachetelor folosit în Israel, care, potrivit unui oficial, împarte ţara în aproximativ 1.700 de zone, Tel Aviv şi Ierusalim fiind subdivizate în patru sau cinci zone fiecare. Alertele, transmise prin intermediul telefoanelor mobile, al difuzoarelor automate şi al site-urilor web, oferă "timpii de adăpost" în funcţie de distanţa dintre ţintă şi sursa lansării. Cel mai scurt timp este de 15 secunde, iar cel mai lung este de trei minute. Alertele apar pe telefoanele mobile ale israelienilor care descarcă aplicaţia militară relevantă - dar numai dacă se află în zona de impact. În rest, aplicaţia nu urmăreşte telefoanele mobile ale utilizatorilor şi este activată doar dacă se întâmplă să se afle în zona de impact.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Posibil atac israelian asupra unor ținte din Iran
Explozii au fost auzite, în această dimineață, în apropierea unui aeroport din orașul Isfahan, situat în centrul Iranului. Agenția de presă iraniană de stat IRNA și alte surse locale...
#sistem antiracheta, #Israel, #kiev, #protectie, #rachete, #rachete rusesti, #Ucraina, #razboi , #Ucraina