Gazprom șantajeaza Republica Moldova în plină iarnă: vrea să închidă robinetul la gaze în 24 de ore. Parlamentul de la Chișinău declară starea de urgență energetică

Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 13:46 5908 citiri
Natalia Gavrilița vrea instituirea stării de urgență în domeniul energetic FOTO Facebook / Natalia Gavrilița

Furnizorul rus de gaze, Gazprom, a trimis o informare guvernului de la Chișinău, miercuri, 19 ianuarie, prin care anunță intenția sistării gazelor către Republica Moldova în cazul neachitării integrale de către compania Moldovagaz a plății curente, pentru consumul de gaze, până la data de joi, 20 ianuarie.

„Avem o scrisoare oficială prin care suntem înștiințați că există riscul real de a fi sistate livrările de gaze. Acest lucru se întâmplă pentru că Moldovagaz, care are acționar majoritar același Gazprom, nu a reușit să găsească soluții pentru a achita integral și la timp consumul.

Din păcate, Gazprom în loc să vină cu măsuri pentru ca societatea pe acțiuni pe care o controlează să-și poată îndeplini obligațiile contractuale față de consumatori și furnizori, amenință să lase consumatorii fără gaze. În aceste condiții, Guvernul consideră că există un risc real pentru securitatea energetică a țării și pentru cetățenii Republicii Moldova, de aceea se vede obligat să intervină”, a declarat premierul moldovean Natalia Gavrilița.

În acest sens, premiera a anunțat că la ora 13:00 va fi întrunită Comisia pentru Situații Excepționale. În ședință va fi analizată situația formată pe piața gazelor naturale. Șefa Executivului a mai spus că vor veni în fața jurnaliștilor pentru a comunica despre deciziile luate de Comisie.

Natalia Gavrilița a punctat că insista pe poziția de a solicita Parlamentului instituirea stării de urgență în domeniul energetic.

„Dacă Parlamentul va susţine decizia, mâine voi convoca din nou Comisia pentru Situaţii Excepţionale, unde vom adopta o serie de măsuri menite să evite riscul sistării livrărilor de gaze către consumatorii din Moldova. Este vorba de întoarcerea TVA pentru Moldovagaz și Guvernul va achita, înainte de termen, compensațiile la facturile la gaz”, a subliniat Gavriliţa, citată de realitatea.md

Totodată, viceprim-ministrul Andrei Spînu a spus că Moldovagaz mai are la dispoziție o zi pentru a achita avansul total de 63 de mil. de dolari concernului rus Gazprom. Din această sumă, Moldovagaz va reuşi să achite 38 de mil. de dolari până mâine. Diferenţa neachitată la ziua de mâine va fi de 25 de mil. de dolari. Potrivit lui, această diferenţă s-a format din mai multe motive, dar principala cauză este creşterea semnificativă a costului de achiziţie a gazului.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News