Imperiul drogurilor înflorit pe ruinele Siriei. Captagonul, narcoticul traficat de regimul lui Bashar al-Assad

Marti, 07 Decembrie 2021, ora 00:31
4959 citiri
Imperiul drogurilor înflorit pe ruinele Siriei. Captagonul, narcoticul traficat de regimul lui Bashar al-Assad
Captură de captagon ascunsă în rodii/ FOTO:saudigazette.com.sa

Puternicii asociați ai președintelui Siriei, Bashar al-Assad, produc și vând captagon, o amfetamina ilegală, creând un nou narcostat la Marea Mediterană.

Construită pe cenușa a 10 ani de război, în Siria s-a ridicat și dezvoltat o industrie ilegală de droguri condusă de asociați și rude puternice ale președintelui Bashar al-Assad. Acum a devenit o operațiune de miliarde de dolari, eclipsând exporturile legale ale Siriei și transformând țara în cel mai nou narcostat din lume.

Produsul său emblematic este captagonul, o amfetamina ilegală, care dă dependență, populară în Arabia Saudită și în alte state arabe. Afacerea se întinde în toată Siria, inclusiv ateliere care produc pastile, fabrici de ambalare unde acestea sunt ascunse pentru export și rețele de contrabandă pentru a le duce pe piețele din străinătate.

Fratele președintelui Bashar al-Assad, implicat

O investigație realizată de „The New York Times“ a constatat că o mare parte a producției și distribuției este supravegheată de Divizia a patra blindată a armatei siriene, o unitate de elită comandată de Maher al-Assad, fratele mai mic al președintelui și unul dintre cei mai puternici oameni ai Siriei.

Printre jucătorii importanți se numără și oameni de afaceri cu legături strânse cu guvernul, gruparea militantă libaneză Hezbollah și alți membri ai familiei extinse a președintelui, al căror nume de familie le asigură protecția pentru activitățile ilegale, potrivit unei investigații „The Times“, care se bazează pe informații de la autoritățile de aplicare a legii din 10 țări și zeci de interviuri cu experți internaționali și regionali în domeniul drogurilor, sirieni cu cunoștințe despre comerțul cu droguri, actuali și foști oficiali din Statele Unite.

Comerțul cu droguri a apărut pe ruinele unui deceniu de război, care a spulberat economia Siriei, a aruncat majoritatea oamenilor în sărăcie și i-a lăsat pe membrii elitei militare, politice și de afaceri din Siria să caute noi modalități de a câștiga valută și de a ocoli sancțiunile economice americane.

În ultimii ani, autoritățile din Grecia, Italia, Arabia Saudită și din alte părți au confiscat sute de milioane de pastile, majoritatea provenind dintr-un port controlat de guvernul din Siria.

Ascensiunea unui narcostat

Captagonul a fost produs inițial de o companie farmaceutică germană ca stimulent pentru tratarea tulburării de deficit de atenție și a narcolepsiei. În anii 1980, utilizatorii din Arabia Saudită și din alte state din Golful Persic au început să-l ia în mod recreațional pentru a obține un impuls de energie, a alunga frica și a rămâne trezi pentru a studia pentru examene, la muncă, la petrecere sau pentru a conduce pe distante lungi. Pastilele albe erau ștampilate cu două semilune, dându-i porecla arabă „abu hilalain” sau „cea cu două luni”.

După ce s-a constatat că dă dependență, a fost interzis la nivel internațional la sfârșitul anilor 1980.

Dar a continuat să hrănească piața din Golf, producția ilegală de captagon luând amploare, inclusiv în Valea Bekaa din Liban, un centru de producție de hașiș și un bastion al Hezbollah, un grup militant susținut de Iran, care acum face parte din guvernul libanez.

În timp ce produsul farmaceutic Captagon conținea amfetamină fenetillină, versiunea ilegală vândută astăzi, denumită adesea „captagon” cu un „c“ mic, conține de obicei un amestec de amfetamine, cofeină și diverse substanțe de umplutură. Versiunile ieftine se vând cu amănuntul la mai puțin de un dolar per pilulă în Siria, în timp ce pastilele de calitate superioară se pot vinde cu 14 dolari sau mai mult fiecare în Arabia Saudită.

După izbucnirea războiului din Siria, contrabandiştii au profitat de haos pentru a vinde drogul luptătorilor din toate taberele, care l-au folosit pentru a-şi întări curajul în luptă. Sirienii întreprinzători, care lucrează cu farmaciști locali, au început să o producă.

Siria avea componentele necesare: experți pentru a amesteca medicamente, fabrici pentru a face produse și pentru a ascunde pastilele, acces pe căile maritime mediteraneene și rute de contrabandă stabilite către Iordania, Liban și Irak.

Pe măsură ce războiul s-a prelungit, economia țării s-a prăbușit și un număr tot mai mare de asociați ai președitelui al-Assad au fost vizați de sancțiuni internaționale. Unii dintre ei au investit în captagon și s-a dezvoltat un cartel legat de stat, reunind ofițeri militari, lideri de miliție, comercianți ale căror afaceri crescuseră în timpul războiului și rudele lui al-Assad.

Laboratoarele Captagon sunt împrăștiate în părțile din Siria, potrivit sirienilor: în zonele în care sunt produse drogurile – pe teritoriul controlat de Hezbollah, lângă granița cu Liban; în afara capitalei, Damasc; și în jurul orașului-port Latakia.

Multe dintre fabrici sunt mici, în hangare metalice sau vile goale, unde muncitorii combină chimicalele cu mixere și le presează în pastile cu mașini simple, povestesc doi sirieni care le-au vizitat.

Pastilele finite sunt ascunse în containere de transport: pachete cu lapte, ceai și săpun; și transporturi de struguri, portocale sau rodii. Apoi sunt introduși ilegal pe uscat în Iordania și Liban, de unde unii pleacă pe calea aerului și porturile maritime din Beirut. Cea mai mare parte pleacă din Siria din portul mediteranean Latakia.

Biroul de securitate al Diviziei a Patra, condus de generalul-maior Ghassan Bilal, asigură o mare parte din sistemul nervos al rețelei. Potrivit oficialilor regionali de securitate și a unui fost ofițer militar sirian, trupele biroului protejează multe dintre fabrici și facilitează circulația drogurilor către granițele și portul Siriei.

„Prezența diviziei în regiune este periculoasă”, a spus colonelul Hassan Alqudah, șeful Departamentului de Narcotice al Direcției de Securitate Publică a Iordaniei. „Fabricile Captagon sunt prezente în zonele de control ale Diviziei a Patra și sub protecția lor.”

Maher al-Assad și generalul Bilal nu au putut fi contactați pentru comentarii. Oficialii Ministerului Informațional Sirian și ai misiunii sale diplomatice din Viena nu au răspuns solicitărilor pentru comentarii. Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a negat că grupul său are vreo legătură cu captagonul.

Noii îmbogățiți de pe urma războiului

Un jucător cheie în apropiere de Damasc este Amer Khiti, un om de afaceri a cărui ascensiune este emblematică pentru noua clasă de afaceriști din timpul războiului din Siria, potrivit foștilor oficiali americani și sirieni cu cunoștințe despre traficul de droguri. Inițial un modest negustor de animale, a devenit contrabandist în timpul războiului, aducând alimente și alte bunuri între Damasc și suburbiile ținute de rebeli cu sprijinul statului, potrivit lui Sami Adel, un activist din orașul natal al Khiti. Pe măsură ce rebelii au fost îndepărtați din suburbii, el și-a cumpărat proprietăți imobiliare acolo și a investit în instalații de ambalare care sunt folosite pentru contrabandă.

O altă figură din timpul războiului este Khodr Taha, un negustor de păsări de curte care facilitează deplasarea captagonului, potrivit oficialilor regionali de securitate și sirienilor care cunosc comerțul cu droguri. Ambii bărbați au cotizat la guvern cheltuind din belșug pentru banchete, panouri publicitare, mitinguri și concerte în sprijinul candidaturii prezidențiale a lui Bashar al-Assad în acest an. Khiti a plătit, de asemenea, pentru renovarea unui centru militar de recrutare și a altor clădiri guvernamentale care au fost avariate în timpul războiului, iar anul trecut a câștigat un loc în Parlamentul sirian.

În al-Assad i-a acordat lui Taha Ordinul de Merit, drept „ recunoaștere a serviciilor sale proeminente în economie și management financiar în timpul războiului”.

Captagon a devenit probabil cea mai importantă sursă de valută străină a Siriei, potrivit Jihad Yazigi, editorul The Syria Report, o publicație care urmărește economia Siriei.

„Asta nu înseamnă că veniturile obținute revin în economie”, a spus el. „Banii ajung în conturile bancare ale contrabandiștilor și ale lorzilor războiului”, spune Yazigi.

Iar contrabandiștii folosesc metode în continuă schimbare pentru a ascunde drogurile și a le transporta pe căi întortocheate pentru a le ascunde originea.

Din 2015, autoritățile au găsit captagon în avionul privat al unui prinț saudit, ascuns în filtre de ulei pentru camioane și mașini de fabricat gresie, amestecat cu transporturi de struguri și portocale, cartofi. Contrabandiștii au ascuns drogurile în cafea și mirodenii pentru a deruta câinii adulmecători și i-au sigilat în bare de plumb și pietre uriașe pentru a bloca scanerele.

Drogurile au fost confiscate în Turcia, Liban și Iordania, în porturile din Egipt, Grecia și Italia, într-un aeroport din Franța și chiar și în Germania, România și Malaezia.

Maramureș: Polițist drogat, prins înainte să intre de serviciu. Ce măsuri au luat superiorii săi
Maramureș: Polițist drogat, prins înainte să intre de serviciu. Ce măsuri au luat superiorii săi
Un poliţist care urma să intre de serviciu în Şomcuta Mare, judeţul Maramureş, a fost testat pozitiv la substanţe interzise. El a fost retras din dispozitiv şi dus la spital pentru...
Noi reguli pe șoselele Europei. Măsurile PE vizează comportamentul periculos la volan
Noi reguli pe șoselele Europei. Măsurile PE vizează comportamentul periculos la volan
Parlamentul European a convenit asupra mai multor măsuri de a preveni comportamentul periculos la volan în străinătate, anunţă instituţia europeană într-un comunicat. Miercuri,...
#Siria, #trafic, #captagon, #droguri, #Mediterana , #Siria