Uniunea Judecatorilor va da in judecata Guvernul din cauza desecretizarii arhivei SIPA

Miercuri, 07 Iunie 2017, ora 15:55
3390 citiri
Uniunea Judecatorilor va da in judecata Guvernul din cauza desecretizarii arhivei SIPA
Foto: lemnucs.com

Presedintele UNJR, Dana Girbovan, anunta ca imediat ce hotararea de guvern privind desecretizarea arhivei SIPA va fi publicata in Monitorul Oficial, Uniunea va da in judecata Guvernul.

"In urma mai multor solicitari din partea presei confirm ca, dupa ce hotararea de guvern va fi publicata in Monitorul Oficial, vom pune in miscare demersurile necesare pentru a actiona in judecata Guvernul Grindeanu, pentru modul in care a adoptat aceasta hotarare de guvern", precizeaza pe contul sau de Facebook presedintele Ununii Nationale a Judecatorilor din Romania (UNJR), Dana Girbovan.

Ea reia criticile la adresa modului netransparent in care a fost promovat actul normativ privind arhiva SIPA.

"Ceea ce s-a prezentat in comunicatul Ministerului Justitiei pe data de 6 iunie nu este "avizul CSM", ci doar un "punct de vedere" al unei directii din cadrul CSM", spune Dana Girbovan.

"Proiectul de hotarare initiat in 2016 de ministrul Raluca Pruna, si cu atat mai putin proiectul secret adoptat in 2017 de Guvern la initiativa ministrului Justitiei Tudorel Toader, nu are nici un aviz din partea CSM", precizeaza presedintele UNJR, amintind ca CSM a clarificat aceste aspecte intr-un comunicat din 2 iunie.

Mai mult, asemenea asociatiilor magistratilor, CSM a solicitat pe data de 16 mai Ministerului Justitiei sa faca publice toate rapoartele si documentele privind aceasta arhiva, astfel incat intreaga opinie publica sa stie ce s-a intamplat pana acum cu ea, lucru pe care ministrul Justitiei nu l-a facut, subliniaza Girbovan.

Ea reia si avertismentul conform caruia hotararea de guvern privind arhiva SIPA initiata de ministrul Justitiei "nu doar ca risca sa acopere sau sa impiedice cercetarea prezumtivelor ilegalitati semnalate in spatiul public cu privire la ceea ce s-a intamplat cu aceasta arhiva de peste 12 ani, dar naste din nou suspiciunea rezonabila ca serviciile de informatii si politicienii doresc sa intre legal in posesia continutului acestei arhive cu scopul de a santaja magistrati".

"Dezinformarea ca CSM ar fi avizat aceasta hotarare de guvern este numai una dintre multele inadverdente din afirmatiile ministrului Toader cu privire la aceasta hotarare de guvern, care a fost facuta in asa mare secret incat nici pana azi, la o saptamana dupa adoptare, nu-i stim continutul", remarca presedintele UNJR.

Inca de la aparitia informatiilor privind HG referitoare la arhiva SIPA, UNJR si Asociatia Magistratilor din Romania s-au adresat premierului Sorin Grindeanu, acuzand lipsa totala de transparenta in elaborarea actului normativ si reclamand ca se bazeaza pe proiectul, contestat si el, initiat de fostul ministru al Justitiei, Raluca Pruna.

CSM a reclamat ca nu i s-a solicitat avizul. Ministerul Justitiei a facut publice, marti, puncte de vedere ale mai multor institutii cu privire la actul normativ. Hotararea de Guvern nu a fost inca publicata in Monitorul Oficial.

Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Traian Băsescu avansează o variantă în care Dreapta Unită ar putea să ajungă la guvernare. Ce rezultat crede că va obține AUR
Fostul preşedinte Traian Băsescu este de părere că, în urma alegerilor parlamentare din acest an, se prefigurează un guvern format din partidele care formează actuala coaliţie. El nu...
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
#UNJR judecata guvern arhiva SIPA , #arhiva SIPA
Comentarii