Un senator PNL care a analizat arhiva SIPA spune ca au fost nereguli. SRI n-are acces la dosare, doar ministrul Justitiei

Luni, 15 Mai 2017, ora 22:45
4139 citiri
Un senator PNL care a analizat arhiva SIPA spune ca au fost nereguli. SRI n-are acces la dosare, doar ministrul Justitiei
Foto: Arhiva Pixabay

Senatorul PNL Iuliana Scantei, care a facut parte din comisia infiintata de Tudor Chiuariu in 2008 pentru a verifica arhivele SIPA (Serviciul Independent pentru Protectie si Anticoruptie - n.red.), a declarat luni ca in urma analizei au fost constatate nereguli, transmise apoi CSAT.

Senatorul a povestit cum erau organizate sesiunile de lucru ale comisiei. Niciunul dintre membri nu avea permisiunea de a intra singur in zona dosarelor clasificate.

"Comisia a fost desemnata prin ordin de ministru si doar membrii comisiei, impreuna, participau in sesiunile saptamanale pe care le-am stabilit conform calendarului, cu atributii specifice.

Nu intra nimeni singur, iar codurile de acces, sub forma de chei sau cartele de acces, erau distribuite intre mai multi membri ai comisiei, astfel incat sa nu existe suspiciunea ca ar merge cineva in mod individual", a declarat Iuliana Scantei.

Intrebata daca dupa aceleasi reguli functionau si la comisia infiintata in timpul mandatului Monicai Macovei, Iuliana Scantei a raspuns: "Nu."

Senatorul a tinut insa sa sublinieze ca, de fapt, scopul comisiei din care a facut parte nu a fost de a verifica activitatea unei alte comisii.

"Nu am verificat activitatea altei comisii, ci am preluat comisia precedenta si in cadrul acestor atributii de finalizare a raportului si demersul pentru predarea arhivei, ca sa nu mai existe un subiect permanent de discutie in media si posibile semne de intrebare. Daca au constatat nereguli, le-am consemnat in raport.

(...) Noi am facut o confruntare a opisului de documente lasat de comisia anterioara, cu situatia de fapt, existenta in depozitului Administratiei Nationale a Penitenciarelor, pentru a vedea ca intre perioada in care s-a inventariat si in care noi am preluat nu au disparut documente, deci am verificat toate stocurile arhivistice, astfel cum fusesera ele deja inventariate. Raportul a continut o detaliere a activitatii comisiei pe durata mandatului, constatarile noastre, inclusiv cu privire la nereguli, si propuneri", a mai spus Scantei.

Intrebata daca raportul intocmit de comisie continea si unele recomandari pentru ministrul Justitiei, aceasta a replicat ca "trebuia sa ia anumite masuri".

"Au fost mai multe. Inclusiv sa sesizeze Consiliul Suprem de Aparare a Tarii. (...) Nu pentru nereguli, ci pentru a partaja decizia cu privire la distributia si preluarea in custodie a acestei arhive pentru ca arhiva nu are ca si continut doar o problematica a mediului penitenciar si atunci trebuia, la un moment dat, luata decizia si analizata posibilitatea de a fi partajata intre mai multe institutii.

(...) De exemplu, nu poti sa distribui anumite dosare Consiliului Superior al Magistraturii pentru ca nu privea chestiuni legate de dosarele de personal, ci priveau o alta problematica si sub acest aspect de a partaja destinatari finali ai stocului arhivistic al fostei SIPA era necesar un punct de vedere al CSAT", a mai adaugat senatorul PNL.

Fost director ANP: Singura persoana din tara care are acces la arhiva SIPA e ministrul Justitiei

Fostul director al Administratiei Nationale a Penitenciarelor Marius Vulpe sustine ca arhiva SIPA se afla in cladirea ANP, intr-o incapere sigilata cu sigiliul ministrului Justitiei, acesta fiind singura persoana din tara care are acces la arhiva.

"Arhiva SIPA se afla in cladirea ANP, intr-o incapere sigilata cu sigiliul ministrului Justitiei. Este singura persoana (ministrul Justitiei - n.red.) din tara care are acces la arhiva", a precizat fostul director al ANP.

De altfel, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu a spus tot luni ca Ministerul Justitiei ar trebui sa faca o comisie care sa verifice ce contin dosarele SIPA si sa stabileasca daca sunt magistrati care ar putea fi santajati.

SRI n-a avut niciodata acces la SIPA

Serviciul Roman de Informatii (SRI) nu a avut acces la arhiva SIPA niciodata, a precizat purtatorul de cuvant al SRI, Ovidiu Marincea.

Tudorel Toader, ministerul Justitiei, a declarat, luni, dupa dezbaterile privind codurile penale, ca cine a copiat arhiva SIPA va trebui sa raspunda daca se dovedeste ca afirmatiile jurnalistul Dan Andronic, potrivit carora ar fi fost sustrase date din arhiva, sunt reale.

"Arhiva se afla in pastrare. In prezent e securizata de ANP. Cine a facut copii, va trebui sa raspunda daca informatia se dovedeste adevarata. Nu am cunostinta ca s-ar fi copiat. Dupa ce trec aceste zile voi vedea fizic aceasta arhiva", a declarat ministrul Justitiei.

Jurnalistul Dan Andronic sustine, intr-un articol evz.ro, ca arhiva SIPA ar fi fost copiata in timp ce era inventariata de comisia desemnata de Monica Macovei, comisie formata din judecatorul Cristi Danilet si procurorul DNA Paul Dumitriu. In replica, judecatorul Cristi Danilet spune ca nu a modificat, copiat sau divulgat informatii din arhiva SIPA.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#SRI arhiva dosare SIPA, #Andronic arhiva SIPA, #nereguli arhiva SIPA, #ministrul Justitiei arhiva SIPA , #arhiva SIPA