Strania dezgropare a SIPA. Traian Basescu ameninta?

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 16 Mai 2017, ora 08:01
22045 citiri
Strania dezgropare a SIPA. Traian Basescu ameninta?

Este, cred, legitim sa ne intrebam cum se face ca tocmai acum Dan Andronic este lovit de marea revelatie a arhivei SIPA.

Este, totusi, o poveste foarte veche si complicata aceasta a serviciului secret al Ministerului de Justitie, initial militarizat, creat teoretic pentru a obtine informatii despre vulnerabilitatile din sistemul penitenciar si apoi, exista suspiciuni multe, folosit pentru a aduna informatii sensibile despre magistrati, mai ales in guvernarea Nastase, mai precis in mandatul de trista aminitire al Rodicai Stanoiu.

In 2006, ministrul Monica Macovei a decis sa desfiinteze SIPA, insa arhiva a ramas cumva in aer, destul de expusa, ca o bomba pe care Catalin Predoiu a incercat macar sa o securizeze, daca n-a reusit sa o dezamorseze.

Adica dl Predoiu a mutat arhiva sub paza si sigiliu la Administratia Penitenciarelor, a trimis la CSAT raportul comisiei infiintate in privinta SIPA de Tudor Chiuariu si a emis un proiect de lege care prevedea mutarea documentelor la Arhivele Nationale, singura institutie care s-a aratat interesata de ele.

Dar, ce sa vezi?, proiectul de lege e blocat de vreo 8 ani la SGG, deci inclusiv in vremea Guvernului Boc, iar raportul se pare ca nici nu a fost discutat in CSAT, adica nici Traian Basescu pare sa nu fi fost preocupat de inchiderea definitiva a temei.

Deci suntem in punctul in care, nedorita oficial de nimeni, arhiva SIPA este, totusi, securizata si asteapta o lege.

Dan Andronic acuza ca de acolo Monica Macovei si echipa sa au copiat documente. Cei acuzati neaga. E meci nul pentru ca nimeni nu mai poate dovedi nimic dupa atatia ani. Fiecare crede ce vrea.

Dupa cum remarca Liviu Avram, Dan Andronic insa nici nu are ton de jurnalist de investigatii, nu cauta adevarul. Tonul e de consultant politic, adica, cu tot respectul, specialist in manipulari, in creari de trenduri si campanii.

Nici in cazul fraudarii alegerilor din 2009, alta tema lansata de Andronic, nu se mai poate pune problema aflarii adevarului pentru simplul motiv ca nu mai exista exact corpul delict si dovada esentiala - buletinele de vot. Fara ele vorbim vorbe si cream agitatie.

In cazul acela, in mod evident in opinia mea, tinta a fost hartuirea sefei DNA, care trebuia daca nu adusa in fata comisiei de ancheta, ceea ce constitutional nu se poate, sa fie macar linsata inca o tura, doar, doar o lasa nervii.

Dar in cazul povestii cu arhiva SIPA, care poate fi scopul operatiunii?

Sa presupunem ca il credem pe Dan Andronic, ca echipa Monicai Macovei a copiat documente. Unde sa fi ajuns aceste documente? Le-a dus dna ministru acasa ca sa-si faca tapet pe pereti?

In anii cand dna Macovei avea acces la arhiva SIPA, domnia sa facea parte din echipa lui Traian Basescu, era unul dintre colaboratorii sai apropiati si, mai pe romaneste, convingerea generala era ca nu misca fara sa aiba acceptul presedintelui.

Avand in vedere aceasta convingere, este foarte probabil ca, in fata afirmatiilor lui Dan Andronic, o buna parte inclusiv dintre magistrati sa se gandeasca la faptul ca documentele cu pricina, care potrivit lui Dan Andronic ar contine informatii intime, au ajuns la Traian Basescu.

Nu conteaza daca e asa sau nu, conteaza perceptia. Si Dan Andronic cu asta stie sa lucreze, ca orice consultant, cu perceptii.

Eu cred ca acesta si este scopul "dezvaluirilor". Era necesar ca magistratii sa primeasca semnalul ca informatiile despre viata lor sunt pe mana lui Traian Basescu, a carui buna prietena si protejata, proprie fiica, ginere sunt in fata unor condamnari care i-ar putea trimite multi ani dupa gratii.

Un gand care pare sa-l terifieze pe Traian Basescu si care l-a impins si la introducerea monstruoaselor amendamente la legea gratierii. Nu stiu daca e intamplator ca aceasta amenintare la adresa magistratilor, nu am nici o rezerva sa o numesc asa, este lansata dupa ce gratierea pare sa fi esuat pe termen nedeterminat, daca nu definitiv.

Sigur ca un om care se stie curat nu are de ce sa se teama, dar nimanui nu-i place sa-si vada intimitatile pe taraba, eventual rastalmacite asa cum a fost la un moment dat o poza a judecatorului Danilet impreuna cu propria fetita prezentata drept o suspiciune de pedofilie.

Veti spune ca poate Dan Andronic vorbeste fara acordul lui Traian Basescu cu care, aparent, s-a si contrat, intr-o emisiune TV pe tema fraudarii alegerilor din 2009. Poate, dar in egala masura va amintesc ca Dan Andronic este unul dintre cei mai apropiati colaboratori ai fostului presedinte, in campania din 2009 i-a fost consultant, iar contractele consultantilor, mai ales cele la nivel foarte inalt, contin niste clauze de confidentialitate teribile, pe sume foarte mari.

Daca Traian Basescu chiar dorea sa-l opreasca pe Dan Andronic, avea, in mod normal, un instrument imbatabil. Pe de alta parte, orice om se poate intreba de unde stie Dan Andronic ce s-a sustras? A vazut documentele? Unde si la cine putea sa le vada, ca doar vorbeste de dovezi, pe care insa nu le prezinta?

Si de ce oare Dan Andronic nu sufla o vorba despre SIPA, arhiva acestuia, documente, santaje din vremea Rodicai Stanoiu si se arunca direct la perioada mandatului lui Traian Basescu?

In aceste conditii, eu sunt convinsa nu numai ca Dan Andronic vorbeste cu acordul fostului presedinte, dar lanseaza toate semnalele ca vorbeste cumva in numele presedintelui.

Si, da, in opinia mea, aceste asa-zise dezvaluiri despre SIPA ale lui Dan Andronic, cu valoare probatorie nula, dar mare forta manipulatoare, sunt niste amenintari cu manta cu care Traian Basescu spera sa ii inhibe pe magistrati.

Si nu pe oricare magistrati. Dan Andronic se refera expres la magistrati ajunsi la cel mai inalt nivel. Cel mai inalt nivel este ICCJ.

Ceea ce nu pare a intelege Traian Basescu este ca, mai ales, la nivelul ICCJ, acolo unde-l frige pe el, la completul de cinci care are ultimul cuvant, este greu sa obtii cu amenintari implicite altceva decat o si mai mare severitate.

România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Nicușor Dan: ”Într-o țară civilizată, Ştefan Dumitraşcu și domnii Greblă şi Hopincă ar trebui să fie azi în pușcărie”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a enumerat joi, 28 martie, câteva persoane despre care consideră că „ar trebui să fie azi în puşcărie. „Eu am precizat azi în conferinţa de presă...
#arhiva SIPA Andronic Basescu , #arhiva SIPA