Monica Macovei explica cine primea note SIPA, fie ca erau despre acte de coruptie, fie ca erau barfe

Sambata, 20 Mai 2017, ora 19:54
6926 citiri
Monica Macovei explica cine primea note SIPA, fie ca erau despre acte de coruptie, fie ca erau barfe
Foto: Facebook Monica Macovei

Europarlamentarul Monica Macovei scrie, pe Facebook, ca ea, ca ministru al Justitiei, a decis sa nu primeasca note de la SIPA, asa cum au facut predecesorii ei, care nu au luat nicio masura impotriva Serviciului.

Precizarile vin dupa ce seful UNJR, Dana Girbovan, a intrebat-o pe fostul ministru de unde avea informatii din arhiva SIPA.

"Am decis in 2005, ca ministru, ca la mine sa nu vina nicio informare de la SIPA/DGPA. Repet: n-am primit niciun dosar, n-am sustras niciun dosar, n-am facut nicio fotocopie. (...) Inaintea mea, toate aceste informari, indiferent daca ele priveau acte de coruptie sau barfe sau orice priveau ele, treceau pe la ministru si ministrul decidea ce face cu ele", scrie Macovei.

Ea se intreaba, "retoric", de ce toti ministrii care au precedat-o la Justitie au primit aceste informari, dar nimeni nu a decis, pana la ea, desfiintarea SIPA.

"Vreau sa insist inca o data pe urmatorul lucru: este fals, este o minciuna faptul ca as fi sustras documente, sau ca as fi primit dosare de acolo. N-am primit niciun dosar, n-am sustras niciun dosar, n-am facut nicio fotocopie. Si n-am avut niciun interes, decat sa-l desfiintez tocmai ca o masura de independenta a justitiei", a mai spus ea.

Presedintele UNJR, judecatoarea Dana Girbovan, ii adreseaza fostului ministru al Justitiei, Monica Macovei, care a decis in 2006 desfiintarea SIPA/DGPA, o serie de intrebari cu privire la declaratiile publice facute de europarlamentar, dorind sa afle de unde stia Macovei informatiile din arhiva SIPA si ca institutia folosea magistrati care erau ofiteri acoperiti. Disputa vine dupa un schimb de replici intre cele doua, pe tema controverselor in privinta lui Victor Ponta si a posibilei sale legaturi cu SIE.

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat, miercuri dimineata, ca va desecretiza arhiva SIPA "in cel mai scurt timp si cu respectarea termenelor si procedurilor legale". Presedinta instantei supreme, Cristina Tarcea, spune ca sustine acest demers, care trebuie insa facut in mai multe etape, prima fiind inventarierea documentelor.

Evenimentul Zilei a scris luni ca parte din arhiva SIPA - care ar contine de la 10.000 de dosare pana la 21.000 de documente, inclusiv 3.000 de dosare ale magistratilor - a fost copiata, iar unele documente au fost sustrase si chiar distruse.

Serviciul Independent pentru Protectie si Anticoruptie a fost infiintat in 1991, ca structura in subordinea Directiei Generale a Penitenciarelor, si trebuia sa urmareasca faptele din penitenciare. In 1997, Valeriu Stoica, atunci ministru al Justitiei, a trecut SIPA in subordinea MJ, pentru ca structura sa se ocupe si de protectia magistratilor.⁠⁠⁠⁠

Citeste si Iohannis reactioneaza la scandalul SIPA: E interesant de urmarit cum apar astfel de ciorbe reincalzite

Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Cum a fentat Piedone licitațiile. Curtea de Conturi l-a luat la bani mărunți. Nereguli grave și la Direcția Pentru Protecția Copilului
Curtea de Conturi a constat la ultimul audit, finalizat la începtutul lunii martie 2024, la Sectorul 5, pentru anul 2022, că instituția condusă de Popescu Piedone a divizat contracte de...
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
#Monica Macovei SIPA note informative, #arhiva SIPA Macovei , #Monica Macovei