Mărturiile cutremurătoare ale copiilor bestiei din Bihor, primul român condamnat pentru că și-a trimis soția în ștreang

Miercuri, 12 Ianuarie 2022, ora 03:45
23702 citiri
Mărturiile cutremurătoare ale copiilor bestiei din Bihor, primul român condamnat pentru că și-a trimis soția în ștreang
Ioan Pogana, primul român condamnat pentru determinarea sinuciderii FOTO ebihoreanul.ro

Ioan Ciprian Pogana, "bestia din Bihor" care și-a schingiuit și terorizat soția până a determinat-o să-și pună capăt zilelor, a fost condamnat la 15 ani de închisoare fiind găsit vinovat, printre altele, pentru săvârșirea infracțiunii de determinarea sau înlesnirea sinuciderii.

Sentința a fost dată de Tribunalul Bihor, fiind astfel prima instanță din România care aplică o pedeapsă pentru o astfel de faptă.

Pe lângă anii de închisoare, Pogana a fost condamnat să plătească și câte 100.000 de euro daune morale copiilor pe care i-a lăsat fără mamă. Sentința Tribunalului Bihor nu este definitivă, fiind atacată la Curtea de Apel Oradea de către bărbatul incriminat, următorul termen de judecată fiind stabilit pentru data de 2 februarie 2022.

Coșmarul Iuliei

Iulia și Ioan au trăit împreună 13 ani și au avut trei copii, două fete și un băiat. La începutul anului 2017 relația dintre cei doi s-a înrăutățit odată ce bărbatul ar fi aflat de la o vecină că Iulia ar avea o relație extraconjugală cu un coleg de serviciu.

Femeia lucra la o fabrică de încălțăminte, iar gândul că soția lui este înconjurată de bărbați l-a determinat pe Ioan să o împiedice pe aceasta să mai meargă la serviciu. Din iarna anului 2017 viața Iuliei și a celor trei copii a devenit un calvar, o teroare fizică și psihică zilnică.

Orbit de gelozie și convins că Iulia nu pleca de acasă cu treabă, ci pentru a se întâlni pe ascuns la bar cu un anumit bărbat, Ioan a început să-și bată soția în mod constant, cu vătraiul, cu o bâtă pe care o ținea ascunsă în spatele sobei, cu lemne, cu pumnii. O lua cu el la pădure unde chiar a legat-o de trunchiul unui pom și a lovit-o violent cu levierul de la căruță. Femeia a ajuns de două ori în spital cu oasele rupte și cu răni care aveau nevoie chiar de intervenție chirurgicală. De frică, Iulia le-a spus vecinilor și rudelor că ajunsese să aibă nevoie de ajutor medical din cauza unor accidente petrecute la pădure. Era atât de vânătă pe tot corpul, încât trebuia să inventeze minciuni credibile care să justifice rănile cumplite, chiar și că a trecut calul cu căruța peste ea.

”Din cauza bătăilor ni se umflau mâinile”

Multe dintre aceste bătăi, pe care anchetatorii le-au apreciat drept ”adevărate lupte” se petreceau de față cu copiii, la acea dată doar niște adolescenți neputincioși, la rândul lor terorizați de tată. Mărturiile date de cei trei copii în fața instanței sunt cutremurătoare. Unul dintre ei a mărturisit că era bătut cu lingura de lemn chiar și atunci când cânta cocoșul și le trezea tatăl.

”...de foarte multe ori tata ne-a bătut și pe noi, pe toți trei, ne bătea cu diferite obiecte din casă, cu lingura de lemn, cu sucitoarea, mama se băga pentru noi și o bătea și pe ea. De multe ori, urmare a loviturilor aplicate ni se umflau mâinile, iar mama ne aducea o găleată cu apă rece ca să nu ne mai doară. Tata nu ne bătea în prezența altor persoane străine. Tata ne bătea din diverse motive, chiar și atunci când el vorbea la telefon și noi vorbeam, sau dacă afară cânta cocoșul iar el dormea, atunci când noi ieșeam din casă pentru a face cocoșul să se oprească din cântat, tata ne bătea pe noi”, este una din mărturiile unuia dintre copiii bestiei din Bihor, potrivit rejust.ro.

Tatăl violent, salvat din ștreang de unul dintre copii

Dacă nu erau bătăile, atunci femeia și copiii săi erau supuși unor umilințe teribile. Într-o seară, Iulia a fost dezbrăcată complet, de față cu copiii săi, iar Ioan amenința că îi va scrie pe spate cuvântul ”curvă” și o va scoate așa pe stradă. Doar rugămințile disperate ale celor mici l-au făcut pe individ să se oprească din planul lui diabolic.

Copiii ajunseseră să roage câte o vecină să meargă să stea împreună cu mama lor cât timp ei erau plecați la școală.

Tot într-un acces de nebunie, bărbatul și-a pus ștreangul de gât de față cu cei mici amenințând că se sinucide. Una dintre fete a fost cea care i-a tăiat lațul, reușind să-și potolească tatăl. Adolescenta, pe atunci în vârstă de 16 ani, nu a reușit însă să-și salveze și mama.

”No regrets”

Pe 24 iulie 2017, Iulia, plin de vânătăi, cu mâna și coastele rupte, a ieșit în curte cu o sfoară în mână, a agățat-o de scara și s-a spânzurat. A fost găsită în ștreang tot de fiica ei cea mare. Fata și-a chemat sora și fratele mai mic să vină să o ajute. Băiatul, atunci de 11 ani, a tăiat sfoara cu un cuțit, iar cele două fete au ținut în brațe trupul inert al mamei. Iulia nu a mai putut fi salvată. În referatul procurorului este reținut acest aspect: ”Victima avea antebrațul stâng fixat în ghips, era îmbrăcată cu pantaloni de trening și un tricou cu inscripția sugestivă „NO REGRETS” și prezenta multiple urme vechi de violență, respectiv echimoze în diferite stadii coloristice la nivelul bărbiei, obrazului drept, ochiului drept, a abdomenului și sânului stâng”, potrivit sursei citate.

Motivul pentru care Iulia nu și-a părăsit bărbatul agresiv

În fața instanței, atât cei trei copii cât și martorii au precizat în fața judecătorului că Iulia și-a pus capăt zilelor pentru că nu mai suporta teroarea în care trăia alături de bărbatul ei. Inclusiv preotul din sat a fost audiat ca martor, acesta mărturisind că a încercat în repetate rânduri să o determine pe Iulia să pună capăt acelei relații nocive, dar femeia a refuzat.

Amenințările lui Ioan își făcuseră efectul, Iuliei fiindu-i teamă ca va rămâne fără copii. Femeia avea un mare of pe suflet pe care îl invoca tot timpul în fața apropiaților. Își abandonase copiii din prima relație la tatăl lor și nu dorea să procedeze identic și cu ceilalți trei.

În fața anchetatorilor, Ioan Pogana și-a justificat comportamentul extrem de agresiv față de soția sa, invocând supărarea produsă de o presupusă relație extraconjugală, care s-a dovedit a fi inexistentă.

”...inculpatul recunoaște că i-a interzis victimei să mai meargă la serviciu, acesta precizează însă că motivul a fost acela că victima îl mințea în mod constant şi cheltuia sume de bani din salariul ei și veniturile acestuia în mod nejustificat”, se arată în încheierea de ședință.

Femeia nici n-ar fi avut cum să se întâlnească cu alți bărbați, atâta vreme cât era încuiată în casă, nu avea voie să vorbească la telefon, iar rănile cumplite nu-i permiteau, de multe ori, nici să se ridice singură din pat. În fața judecătorilor, unul dintre copii a precizat că mama lui era atât de bătută încât ”arăta ca o mumie”.

După coșmarul trăit în casa părintească, cei trei copii au fost preluați de DGASPC. Au reușit să-și continue studiile, urmând cursurile unor licee de prestigiu, unul dintre ei fiind în prezent student în ultimul an.

Procesul primului român condamnat pentru infracțiunea de determinarea sau înlesnirea sinuciderii continuă însă la Curtea de Apel Oradea. Pe 2 februarie bărbatul se va prezenta în fața instanței pentru a-și justifica apelul făcut la sentința dată de tribunal.

Cum a reușit legendarul Boris Becker să scape de falimentul personal. Fostul tenismen a stat la închisoare
Cum a reușit legendarul Boris Becker să scape de falimentul personal. Fostul tenismen a stat la închisoare
Justiţia britanică a decis să închidă procedura de faliment personal împotriva fostului jucător german de tenis Boris Becker, în urma unui acord cu avocaţii săi, a anunţat joi...
O nouă tenismenă de top a intrat în ”clubul mămicilor” din WTA. E campioană olimpică și fost număr 4 mondial
O nouă tenismenă de top a intrat în ”clubul mămicilor” din WTA. E campioană olimpică și fost număr 4 mondial
Campioana olimpică la tenis Belinda Bencic, în vârstă de 27 de ani, a devenit mamă. Sportiva elveţiană a adus pe lume, marţi, o fetiţă care se numeşte Bella. Bencic are de câţiva...
#sinucidere, #Bihor, #condamnare, #marturie, #mama, #Tribunal, #inchisoare , #stiri juridice