Singurătatea, o problemă mai gravă decât pare. Impactul negativ major asupra sănătății

Marti, 16 August 2022, ora 02:10
4381 citiri
Singurătatea, o problemă mai gravă decât pare. Impactul negativ major asupra sănătății
Singurătatea este puternic asociată cu depresia FOTO Unsplash

Cu toții am experimentat sentimentul de singurătate într-un punct al vieții, iar interacțiunea socială a fost redusă semnificativ în ultimii doi ani, în contextul pandemiei de coronavirus.

Cu toate acestea, singurătatea este o problemă mai serioasă decât am putea crede. Mai exact, este considerată un factor de risc pentru o serie de probleme de sănătate, potrivit medical-news.org.

Ce este singurătatea?

Singurătatea este mai degrabă o stare de spirit și nu are neapărat legătură cu numărul persoanelor care sunt fizic în preajma noastră. Oamenii se simt singuri, nedoriți, goi pe interior și le este greu să stabilească conexiuni cu cei din jur. Când ne simțim singuri, simțim și că nu putem să discutăm despre emoțiile și trăirile noastre cu alții, astfel că ajungem de multe ori să nu putem primi ajutorul de care avem nevoie. Tendința este una de izolare, ceea ce înrăutățește lucrurile.

Ce efecte are singurătatea asupra organismului nostru?

Persoanele care se simt singure se îmbolnăvesc mai des, nu dorm bine și pot avea probleme cardiace. Acest lucru se întâmplă deoarece este afectat sistemul imunitar, neuroendocrin și cardiovascular.

Cu toate acestea, există și factorii de stres din viața de zi cu zi care te pot face să te simți izolat. Alternativ, experiențele traumatice te pot separa (sau te pot face să te simți separat) de cei pe care îi iubești. Singurătatea duce adesea și la consum excesiv de alcool, fumat sau mâncat în exces.

Singurătatea, stresul și inflamația sunt conectate

Singurătatea este asociată cu markerii inflamației. Inflamația este un răspunsul corpului pentru a se proteja de elementele dăunătoare. Unele inflamații sunt bune pentru că protejează, dar inflamația cronică este dăunătoare și provoacă probleme de sănătate pe termen lung. Mai precis, este legată de proteina C reactivă, interleukina-6 și fibrinogenul (prezent în plasma sanguină). În plus, deoarece singurătatea este o afecțiune cronică, aceasta va duce în mod natural la o inflamație cronică care doar se agravează în timp. La rândul său, inflamația pe perioade îndelungate poate dăuna sistemului cardiovascular, ducând la apariția prematură a altor afecțiuni cronice.

Din păcate, acesta nu este singurul sistem care este afectat. Singurătatea poate declanșa, de asemenea, sistemul nervos autonom, precum și sistemele hipotalamo-hipofizar-adrenocortical (HPA). Dacă declanșați aceste sisteme prea des și pentru perioade îndelungate, ele pot exacerba sistemul cardiovascular, precum și sistemul metabolic și imunitar.

Dacă te întrebi de ce sentimentul de singurătate te face să te simți rău, motivul este că corpul tău reacționează la starea ta mentală.

Singurătatea poate provoca daune severe inimii

Mulți oameni știu că stresul crește tensiunea arterială, provocând un risc mai mare de boli de inimă, accident vascular cerebral și alte probleme asociate cu hipertensiunea arterială.

Singurătatea este o formă de stres. Deci, poate provoca aceleași probleme. Acest lucru este cauzat de faptul că singurătatea crește tensiunea arterială sistolică, care este forța exercitată de inimă pentru a pompa sângele în artere. Acest lucru este mai grav în cazul persoanelor în vârstă care au deja rigiditate arterială.

Cu toate acestea, chiar și la persoanele tinere, singurătatea poate provoca rigiditate arterială. Aceasta duce la modificări structurale ale arterelor. La rândul său, favorizează retenția de colagen și scade elasticitatea venelor. Asta înseamnă că o persoană tânără, fără predispoziții genetice sau obiceiuri alimentare proaste, poate experimenta aceleași simptome coronariene ca o persoană mult mai în vârstă, cu un sistem cardiovascular mai slab. Un motiv poate fi pur și simplu că singurătatea poate provoca depresie. Oamenii nu vor dori să facă mișcare sau să petreacă timp cu prietenii. Exercițiile fizice sunt unul dintre cele mai bune remedii pentru probleme precum rigiditatea arterială. Deci, mișcarea este o componentă esențială a gestionării singurătății și a depășirii acesteia.

Singurătatea și oboseala

Persoanele care se confruntă cu singurătatea au adesea nopți nedormite și o calitate slabă a somnului. Asta înseamnă dificultăți în încercarea de a se concentra pe parcursul zilei. Acest lucru sfârșește prin a deveni un cerc vicios al sentimentului constant de oboseală.

Potrivit Psychological Medicine, indivizii care experimentează sentimente de singurătate au mai multe șanse să se simtă obosiți și să aibă dificultăți în a rămâne concentrați decât cei care nu au aceste sentimente. Și să te simți obosit tot timpul poate avea un impact major asupra restului organelor din corpul tău, determinând degradarea sănătății în timp.

Singurătatea, asociată cu depresia

Depresia și sentimentele de singurătate sunt strâns legate între ele. De fapt, unul îl poate provoca pe celălalt și invers. Oamenii cred, în mod eronat, că te poți simți singur doar dacă nu ai prieteni. Oamenii depresivi pot fi extrovertiți, veseli în aparență, cu zâmbetul pe buze de față cu alții.

De cele mai multe ori, pacienții sunt jenați de aceste sentimente. Apoi, cred că nu trebuie să le împărtășească cu medicul lor, crezând că vor dispărea de la sine pentru că „au o zi proastă”. Adesea, familia și prietenii sunt singurii care au suficiente cunoștințe despre persoana respectivă pentru a interveni.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#singuratate, #singuratate sanatate, #singuratate boli inima , #stiri sanatate
Comentarii