13 lucruri pe care le poți face când te simți singur. Cât de important este să umpli spațiul

Miercuri, 07 Septembrie 2022, ora 01:52
6283 citiri
13 lucruri pe care le poți face când te simți singur. Cât de important este să umpli spațiul
Singurătatea afectează sănătatea fizică și psihică FOTO Unsplash

Este normal să ne simțim singuri din când în când, însă dacă senzația persistă o perioadă lungă de timp, impactul asupra sănătății fizice și psihice este mai mare decât vă imaginați.

Un sondaj realizat în ianuarie 2020 a arătat că trei din cinci americani se simt singuri, iar mai apoi pandemia de coronavirus nu a făcut decât să agraveze situația din cauza regulilor privind distanțarea socială și carantina.

Perioadele lungi de singurătate vă pot epuiza din punct de vedere emoțional și pot avea impact și asupra sănătății fizice: dureri, probleme cu somnul și sistem imunitar slăbit, potrivit healthline.com.

Este important de reținut că singurătatea este diferită de izolarea socială. Oamenii se pot simți singuri chiar dacă sunt înconjurați de alte persoane fizic.

13 lucruri pe care le poți face când te simți singur

Schimbă perspectiva

Singurătatea apare atunci când nevoile privind interacțiunea socială și conexiunea umană nu sunt satisfăcute. Dar puteți privi situația dintr-o perspectivă diferită. Cercetările sugerează că timpul petrecut de oameni singuri este important. Singurătatea creează oportunități de autodescoperire, gândire creativă și autoreflecție. Data viitoare când te simți singur, acceptă sentimentul așa cum e. Concentrează-te mai degrabă pe a transforma timpul petrecut singur în unul calitativ.

Fii recunoscător

Poate fi dificil să observi lucrurile pozitive din viața ta atunci când te simți singur, dar este un exercițiu bun să te gândești la ele câteva minute pe zi. Poți să notezi câteva lucruri bune care ți s-au întâmplat în fiecare zi sau să te gândești la întâmplări fericite din trecut.

Zgomot în casă

Sunetul umple spațiul și îți poate împrăștia gândurile negative. Poți pune muzică, poți asculta o carte audio sau un podcast, sau poți lăsa televizorul pe un canal unde se difuzează o emisiune sau un film. De asemenea, un lucru banal, precum deschiderea ferestrei pentru a auzi păsările, trecătorii și mașinile te poate face să te simți mai conectat la mediul înconjurător.

Sună un prieten

Chiar dacă nu îți vezi în mod regulat prietenii sau familia, asta nu înseamnă că nu poți să îi suni. Interacțiunile virtuale au un impact pozitiv asupra stării de bine. Un studiu realizat în 2021 a demonstrat că un apel telefonic de 10 minute poate diminua senzația de singurătate.

Profită la maximum de interacțiuni

Să fii înconjurat fizic de oameni nu este suficient ca să nu te mai simți singur, trebuie să îți placă interacțiunile. Calitatea contează mai mult decât cantitatea. Încearcă să faci interacțiunile mai semnificative: împărtășește emoții și întâmplări personale, pune întrebări și ascultă cu adevărat, vorbește despre lucrurile care contează pentru tine.

Ieși din casă

Schimbarea mediului îți poate distrage atenția, iar când ieși din casă realizezi că nu ești singur pe lume. Timpul petrecut în natură ajută de asemenea. O plimbare în parc pe jos sau cu bicicleta, sau pur și simplu o plimbare prin cartier, sunt mai benefice decât crezi.

Vorbește despre sentimentele tale

Emoțiile se adună și se intensifică atunci când nu sunt recunoscute. Exprimarea sentimentelor cu voce tare le poate diminua capacitatea de a provoca suferință. De asemenea, este important să le spui persoanelor apropiate că te simți singur pentru a primi sprijin.

Descoperă-ți partea creativă

Activitățile creative ce țin de artă, muzică și scris sunt benefice pentru sănătatea mintală. Procesul de creație te face în general să te simți împlinit și satisfăcut. În plus, simplul fapt că te concentrezi pe altceva ajută.

Petrece timp cu animalele

Prezența unui suflet, chiar dacă nu vorbește, te poate alina, iar lucrurile hazlii pe care le fac animalele îți pot ridica moralul. Mai mult, dacă ai un câine, înseamnă că vei fi nevoit să ieși din casă des. Dacă, totuși, nu ai posibilitatea de a-ți lua un animal de companie, poți să ieși în parc, cu siguranță stăpânii câinilor nu vor avea nimic împotrivă să îi mângâi.

Ia o pauză de la social media

Atunci când te simți singur, ar putea să te afecteze postările altor oameni din social media care nu par să aibă această problemă, ci, din contră, pun poze din vacanțe, alături de prieteni sau de partenerul de viață.

Fă ceva ce îți place

Poți încerca să îți ocupi timpul cu ceva ce îți place, cum ar fi un hobby: yoga, jocuri video, gătit.

Amintește-ți că nu este ceva permanent

Oricât de copleșitor ar fi, singurătatea nu va dura pentru totdeauna. Dacă ești încrezător că este doar ceva temporar, te vei simți mai bine.

Cere ajutor

Dacă singurătatea te face să te simți doborât, fără speranță, s-ar putea să ai nevoie de cineva ca să treci peste situație. Nu ezita să ceri ajutor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Vizita președintele României, Klaus Iohannis, în Coreea de Sud. Vor fi semnate colaborări pe apărare și energie nucleară
Preşedintele Klaus Iohannis va efectua, săptămâna viitoare, de luni până miercuri, o vizită oficială în Republica Coreea, la invitaţia omologului său, Yoon Suk Yeol, informează...
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
#singuratate, #singuratate sanatate, #singuratate efecte , #stiri sanatate