Pârtia pentru bogați din România, criticată aprig de turiști. Are prețuri mai mari decât în Bansko unde domeniul schiabil este mai lung cu 40 de kilometri

Joi, 22 Decembrie 2022, ora 04:00
18870 citiri
Pârtia pentru bogați din România, criticată aprig de turiști. Are prețuri mai mari decât în Bansko unde domeniul schiabil este mai lung cu 40 de kilometri
Pârtiile de schi din România, accesibile doar pentru turiștii cu dare de mână FOTO Facebook/Salvamont

Noile prețuri la transportul pe cablu anunțate pentru sezonul de iarnă 2022-2023 de autoritățile din Sinaia au produs un val de nemulțumiri în rândul românilor.

Oamenii acuză că 230 de lei (47 de euro) - un skipass pentru o zi de persoană - este un preț mult prea mare pentru veniturile din România, și astfel sporturile de iarnă vor deveni o plăcere rezervată doar celor cu venituri mari, iar Sinaia o stațiune ”elitistă”.

Pe de altă parte, turiștii susțin că în Sinaia prețurile sunt sensibil egale cu cele din mult mai celebrele stațiuni de munte din Austria, Elveția și chiar Bulgaria în condițiile în care aceste țări au domenii schiabile mult mai mari, de sute de kilometri, în comparație cu ceea ce poate oferi Valea Prahovei, la acest moment.

Skipass Bulgaria (Bansko)

În Bansko, de exemplu, există un domeniu schiabil de peste 75 de kilometri, dublu față de Sinaia, unde au fost amenajate pârtii în lungime totală de 35 de kilometri. Spre deosebire de stațiunea de pe Valea Prahovei, la Bansko sunt amenajate două pârtii negre, de mare dificultate, (Tomba și Mâneca lui Tomba) apreciate în special de schiorii cu experiență. La Sinaia există doar o singură pârtie neagră (Carp) amenajată de regulă pe final de sezon și doar atunci când există suficient de multă zăpadă.

Cea mai lungă pârtie de ski din Bansko măsoară 16 kilometri de coborâre fără întrerupere, aspect ce o poziționează în top 4 cele mai lungi pârtii din întreaga Europa, după Elveția și Franța. La Sinaia, cea mai lungă pârtie nu are 3 kilometri fără întrerupere. Drumul de Vară are o lungime totală de 2972 de metri, fiind cea mai lungă pârtie a domeniului schiabil din Sinaia.

Prețurile la skipass anunțate la Bansko pentru sezonul de schi 2022-2023 sunt ceva mai mici decât cele din Sinaia: 90 BGN (46 euro) skipass pentru o zi de adult și 23 de euro pentru un copil peste 7 ani. Un skipass valabil întreg sezonul este de 1700 BGN (870 de euro)

La Sinaia un skipass pentru o zi de adult este de 230 de lei (47 de euro) în weekend și 210 lei (43 de euro) în timpul săptămânii. Sinaia nu are în ofertă un skipass valabil întreg sezonul, doar o cartelă cu 300 de puncte care costă 825 de lei pentru adulți și 540 de lei pentru copii. O urcare cu gondola sau cu telescaunul înseamnă 6 puncte consumate, iar cu skilift, 2 puncte.

Skipass în Elveția

Dacă este să analizăm prețurile din acest sezon de iarnă din Elveția, acestea sunt sensibil mai mari decât cele practicate în România și Bulgaria.

Domeniul schiabil de la Davos (95,5 kilometri de pârtii), un skipass pentru un adult valabil o zi este de 80 de franci elvețieni (un franc elvețian = 4,98 RON) și 55 de franci elvețieni pentru copil.

Skipass pentru pârtiile de schi din Titlis – Engelberg (80 kiloemetri de pârtie): 59 franci elvețieni pentru un adult și 45 franci pentru copii.

Villars, Gryon, Les Diablerets (84 kilometri de pârtie): skipass/adult/zi este de 79 franci elvețieni și 71 de franci elvețeni pentru copii.

În Aletsch Arena există peste 104 kilometri de pârtii la o altitudine de 1845 până la 2869 de metri. Aici skipassul valabil o zi pentru un adult costă în acest sezon 48 franci elvețieni și 40 de franci pentru copil.

Skipass în Austria (Ischgl)

În Austria, la Ischgl, una dintre cele mai cunoscute stațiuni de schi din Europa, cu un domeniu schiabil de 193 de kilometri, skipassul valabil o zi pentru un adult este de 69 de euro, iar pentru copil este de 41 de euro, conform site-ului oficial ischgl.com.

Revenind în România, autoritățile din Sinaia susțin că au avut trei motive pentru care au majorat prețurile la transportul pe cablu: creșterea cu 70 la sută a tarifelor la utilități, investițiile de peste 7 milioane de euro care au fost făcute în ultima perioadă și care trebuie amortizate și creșterea salariilor angajaților de la societatea Transport Urban, care administrează domeniul schiabil de la Sinaia.

”Este o stațiune cu 12 instalații de transport pe cablu. Resursa noastră umană este extrem de specializată, avem nevoie pentru deservirea acestor instalații și a pârtiilor de tehnicieni specializați care trebuie plătiți bine. Un alt factor extrem de important se referă la investiții de milioane de euro acoperite din veniturile noastre și din credite, iar aceste credite trebuie plătite. Noi ne plătim ratele, nu bugetul local. Un alt factor care a dus la scumpirile tarifelor a fost achiziționarea telecabinei (telecabina veche n.r.) care se va face tot în baza unui credit. Este o investiție mare care și ea trebuie acoperită”, a explicat Maria Floricică, directorul societății Transport Urban Sinaia.

În momentul de față societatea Transport Urban Sinaia, care administrează domeniul schiabil din stațiune, are 84 de angajați. Odată cu preluarea telecabinei vechi, numărul angajaților va ajunge la 120. Societatea se află în subordinea Consiliului Local Sinaia.

Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Acuzații de fraudă electorală: cum au „semnat” mai mulți membri USR pe listele Dianei Șoșoacă. „Adepţii şoşocişti, o infracţiune”
Stelian Ion, deputat USR, candidat al alianţei Dreapta Unită la Primăria Constanţa, atrage atenţia că semnătura sa şi a altor colegi din USR Constanţa apare în mod fraudulos pe lista de...
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Înțepături electorale între Firea și Piedone. „Au reciclat-o și i-au zis că e cea mai bună / Am telefonul deschis / Nu m-a sunat nimeni”
Candidatul PSD la Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a declarat duminică, 28 aprilie, întrebată dacă mai negociază cu Cristian Popescu Piedone şi mai speră ca acesta să se retragă din...
#Sinaia, #Bansko Bulgaria, #partie, #skipass, #Austria, #Elvetia , #partie schi