"Bijuteria" ascunsă de buruieni la Constanța. "Cum să ai așa ceva în centrul orașului și s-o lași în paragină?"

Miercuri, 16 August 2023, ora 12:19
10484 citiri
"Bijuteria" ascunsă de buruieni la Constanța. "Cum să ai așa ceva în centrul orașului și s-o lași în paragină?"
Sinagoga Mare din Constanța este devastată de trecerea timpului și de indiferența autorităților FOTO Facebook/ Marius Manole

Actorul Marius Manole a postat pe Facebook impresiile sale după o vizită în orașul Constanța.

Artistul se arată profund dezamăgit de comportamentul oamenilor care au aglomerat orașul în contextul celebrării Zilei Marinei Române, pe 14 august.

În același timp, se arată șocat de faptul că o bijuterie arhitectonică unică în România, Sinagoga așkenază sau Sinagoga Mare din Constanța, este lăsată să putrezească în centrul orașului.

"Sunt de ceva zile la Constanța. Oraș cu mare potențial, oraș care ar putea fi o bijuterie. Nu e. Nu numai că nu e, dar pare că nimeni niciodată nu s-a îngrijit de el. Păcat. Aseară a fost sărbătoare aici la malul marii.

Mulți, foarte mulți turiști și localnici. Din păcate, am văzut o Românie pe care nu aș fi vrut să o văd. Oameni care țipă, care își aruncă țigările și cutiile cu bere pe jos, mame care își înjură copii, mașini care merg pe contrasens, chelneri nesimțiți.

Știu că nu e vina lor, că tot ce s-a întâmplat în ultimii 30 de ani, toți cei care ne-au condus în ultimii 30 de ani au făcut tot ce le a stat în putință să distrugă cultura, să ne facă să fim din ce în ce mai proști. Să fim ca ei. Au reușit, în mare parte au reușit. Ne-au făcut să fim după chipul și asemănarea lor.

Nu vreau să mai vorbesc de politică, știți bine că am făcut-o mai demult, mi-am promis că-mi văd de meserie și de viața mea, doar că viața mea e aici, în țara asta. Peste puțin timp vor fi iar alegeri, iar nu vom ști cu cine, iar vom spune că nu avem, că nu mai e speranța, că și așa tot rău e Și poate că aveți dreptate. Eu nu mai spun cu cine votez, eu știu cu cine vreau să merg mai departe, încerc altceva decât e acum aici. Poate va fi mai bine, nu vreau să renunț.

Ce am văzut aseară la Constanța m-a speriat, m-a întristat, dar mi-a dat putere să lupt mai departe. Vor să închidă, să comaseze, să distrugă instituțiile de cultură. Îi sperie orice om care gândește, care citește, care e informat, care vorbește corect. E pariul lor. Luptați oameni buni, luptați cum puteți și pe unde puteți. Convingeți oamenii să intre în sălile de teatru, în sălile de concerte, în muzee, să citească, să admire, să învețe. E singură noastră șansă.

Uitați aici, în orașul care ar fi trebuit să fie o bijuterie există această minune. Cum să ai așa ceva în centrul orașului și să o lași în paragină, fără să-ți treacă prin cap să faci ceva, să o salvezi. Cuuuum???? Care primar, care consilier județean, care om poate să facă așa o crimă? O sinagogă construită în 1911 care ar putea fi... care ar putea fi multe. Ar putea fi, dar...", scrie Marius Manole pe Facebook.

Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Cum trec partidele peste mesajul anticorupție aruncând în cursa pentru locale candidați certați cu legea
Deși de-a lungul timpului au spus că se delimitează de acțiunile colegilor certați cu legea, iar unii chiar au strâns electorat în jurul „luptei anticorupție”, astăzi, partidele își...
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Candidat comun PSD-PNL la alegerile prezidențiale? Băsescu: ”Spuneţi-mi care din partidele astea ar fi de acord să susţină candidatul celuilalt? Eu zic că niciunul”
Fostul preşedinte Traian Băsescu a afirmat duminică seara, 28 aprilie, că nu vede posibilitatea ca PSD şi PNL să aibă un candidat comun la alegerile prezidenţiale. „Nu. Spuneţi-mi...
#sinagoga constanta, #bijuterie maracini, #paragina constanta , #arhitectura