O nouă lege a fizicii uimește întreaga lume: Omenirea trăiește într-un univers simulat, susține un savant VIDEO

Sambata, 14 Octombrie 2023, ora 02:22
10963 citiri
O nouă lege a fizicii uimește întreaga lume: Omenirea trăiește într-un univers simulat, susține un savant VIDEO
Omenirea ar trăi într-un univers simulat, susține un fizician britanic FOTO: Mysteries

O nouă lege uimitoare a fizicii ar putea însemna că trăim cu adevărat într-o simulare, chiar fără să ne dăm seama, afirmă un fizician. ”A fi o simulare este o posibilă consecință (sau concluzie)” a celei de-a doua legi propuse a infodinamicii, spune fizicianul Melvin Vopson, profesor de la Universitatea din Portsmouth din Marea Britanie.

Trăim într-o simulare, într-un univers simulat? Este o idee neobișnuită care a inspirat multe povești clasice, de la Alegoria Peșterii a lui Platon la filmul Matrix, dar devine tot mai mult un subiect de dezbatere și anchetă științifică autentică, potrivit Vice.

Un om de știință a propus acum că dovezile acestei așa-numite „ipoteze de simulare” ar putea fi ascunse în legile care guvernează informațiile, cum ar fi informațiile genetice din ADN-ul nostru sau informațiile digitale stocate în computere, potrivit unui nou studiu. Rezultatele cercetării sugerează că diferite sisteme informaționale suferă același proces de minimizare în timp, aproape asemănător modului în care un computer își comprimă și optimizează datele, o constatare care ar putea susține ideea că universul este o simulare.

Veste uriașă pentru omenire: Gaura colosală din stratul de ozon al Pământului, întorsătură neașteptată VIDEO

Melvin Vopson, profesor asociat de fizică la Universitatea din Portsmouth, Marea Britanie, este un expert în teoria informației, care este un domeniu matematic axat pe cuantificarea, compresia, stocarea și transmiterea informațiilor. Vopson a sugerat anterior că informația poate fi o a cincea formă de materie cu o masă fizică nedetectată, alături de solide, lichide, gaze și plasme.

În 2022, Vopson și colegul său Șerban Lepădatu, fizician la Universitatea Central Lancashire, au introdus o nouă lege a fizicii, numită a doua lege a infodinamicii. Numele mizează pe a doua lege a termodinamicii, o regulă majoră în fizică care se bazează pe conceptul de entropie, care este măsura dezordinii unui sistem.

A doua lege a termodinamicii stabilește că entropia universului fie rămâne constantă, fie crește, dar nu scade niciodată, în timp. Vopson și Lepădatu au descoperit, spre surprinderea lor, că a doua lege a infodinamicii este exact opusul: Entropia în sistemele informaționale fie rămâne constantă, fie scade în timp.

Acum, Vopson a construit pe această descoperire aplicând cea de-a doua lege a infodinamicii la o mare varietate de sisteme informaționale, inclusiv informații digitale, informații genetice, fizică atomică, simetrii matematice și cosmologie. Rezultatele „furnizează dovezi științifice care par să susțină ipoteza universului simulat”, potrivit unui nou studiu realizat de Vopson în revista AIP Physics.

NASA uimită de imaginile filmate în premieră pe Marte: Ceva fugea cu 20 de km/oră pe planeta roșie VIDEO

„Studiul inițial din 2022, când am raportat prima dată această posibilă nouă lege a fizicii, a fost dedus doar din studii cvasi-fenomenologice, mai precis pe două sisteme: o stocare digitală a datelor și o stocare a informațiilor genetice (ARN)”, a spus Vopson. „Prima motivație în 2022 a fost găsirea unui algoritm predictiv al mutațiilor genetice dintr-o abordare a teoriei informațiilor.”

„Aici am observat pentru prima dată că mutațiile genetice au loc în așa fel încât entropia lor informațională scade tot timpul, chiar și atunci când numărul de nucleotide rămâne constant”, a adăugat el. „Acest lucru este uriaș, deoarece provoacă teoria evoluției lui Darwin, afirmând că mutațiile genetice nu sunt procese aleatorii. Aceasta este povestea de fundal a acestui lucru și cum s-a născut a doua lege a infodinamicii.”

„A afirma că aceasta este o nouă lege universală a fizicii ar fi fost o exagerare încă din 2022, având în vedere că doar două sisteme au fost investigate și unul a fost computațional”, a menționat Vopson. „De aceea, obiectivul acestui nou studiu a fost să extindă gama de aplicabilitate a acestei noi legi a fizicii… Cu alte cuvinte, să o verifice în comparație cu alte sisteme, cât mai diverse posibil.”

În acest scop, Vopson și-a aplicat legea infodinamicii unei serii de sisteme informaționale. El a arătat că informația digitală se supune acestei legi prin scrierea cuvântului literal INFORMAȚIE în binar pe o structură de film subțire magnetic la scară nanometrică care apoi a trecut prin iterații în timp la temperatura camerei. Datele au început să se degradeze după câteva sute de cicluri și au fost șterse după 1.990 de cicluri, așa cum a prezis a doua lege a infodinamicii.

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#simulare, #Univers, #multivers, #legile fizicii, #fizica, #inventie minune, #descoperire neobisnuita, #universuri paralele, #universuri multiple , #stiri externe