Simptomele care arată că un copil poate fi infectat cu Omicron. Medic pediatru cu experiență: ”O bună parte nu au deloc tuse”

Miercuri, 19 Ianuarie 2022, ora 22:42
8367 citiri
Simptomele care arată că un copil poate fi infectat cu Omicron. Medic pediatru cu experiență: ”O bună parte nu au deloc tuse”
Copilul este apatic FOTO: Unsplash.com

Cazurile cu varianta Omicron a coronavirusului continuă să se înmulțească în toată lumea. În România au fost deja confirmate de laborator câteva sute de cazuri.

Copiii sunt vulnerabili în fața mutației, iar medicii îi avertizează pe părinți cu privire la posibile simptome.

Distincția între răceala comună și varianta Omicron este mai greu de făcut, deoarece simptomele par similare. Există, totuși, unele semne care ar trebui să alerteze părinții, mai ales în cazul copiilor foarte mici.

Dr. Mihai Craiu: ”Orice boală cu febră și deteriorare bruscă a stării generale a unui copil mic trebuie să alerteze”

Conf. Dr. Mihai Craiu, Medic Primar Pediatrie, Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București a explicat pentru Ziare.com ce simptome trebuie să-i pună pe părinți în gardă și să meargă cu cei mici la medic.

”În general vorbim despre simptomele gastro-intestinale. Copilul are greață sau vărsături, cu sau fără deshidratare sau scaune modificate sau balonare sau gaze multe. În general ne gândim la infecția cu noul coronavirus în cazul unui pacient care are semne respiratorii: strănută, tușește, îl doare în gât.

Ați văzut cum reacționăm cu toții când cineva strănută sau tușește lângă noi, ne uităm la acea persoană mai peste umăr așa.

O bună parte din copiii mici nu au deloc tuse. De aceea cred că orice boală cu febră și deteriorare bruscă a stării generale a unui copil mic după ce a mers în public sau cineva este vag răcit în familia lui: fratele mai mare care merge la grădiniță, bona sau unul dintre părinți, ar trebui să alerteze.

Deci chiar dacă nu are tuse deloc și numai semne de deshidratare sau diaree sau pur și simplu urinează mai puțin, sunt semne care nu trebuie neglijate”, a explicat medicul pediatru.

Dr. Craiu mai precizează că cei foarte mici, de până la vârsta de trei luni se deshidratează foarte repede și au nevoie de consult urgent.

”Sunt copii care nu varsă mult, numai mănâncă capricios, sunt mai mârâiți, nu dorm, iar părinții constată că nu mai schimbă patru-cinci pamperși ca zilele trecute ci numai unul sau doi.

Acestea sunt semne de deshidratare la copiii mici și este nevoie de atenție medicală și de consult urgent. Mai ales dacă vorbim de copiii cu vârstă mică de până în trei luni, inclusiv. Ei se pot deshidrata foarte repede. Ceilalți sunt mai mari și beau singuri sau au și alte surse de hidratare decât laptele de la sân sau biberon și mai pot fi ”păcăliți” să se hidrateze”, a mai spus medicul.

”Vin la spital cu febră mare și un simptom care nu pare COVID în percepția populară”

Conferențiarul a mai spus că începând de la vârsta de 5 ani, copiii au, în general, aceleași simptome cu cei de vârstă mai mare.

”Referitor la copiii de 5 ani și peste, simptomele de COVID-19 sunt cele respiratorii ca și la copiii mai mari. Numai că acum, de când este circulație de Omicron, simptomele se manifestă mai degrabă ca boală respiratorie superioară: copilul are dureri în gât, poate să fie răgușit, poate să se înfunde în nas și sforăie noaptea intens deși nu au polipi, nu au nimic deosebit.

Au o schimbare de stare abruptă, dublată de febră. Aproape toți au febră mare, doar adolescenții pot să nu facă febră sau să aibă febră mică - au fost câțiva în ultima săptămână.

Ceilalți au febră mare și câte un simptom care nu părea COVID în percepția populară, având în vedere perioada de incubație destul de scurtă față de alte variante ale coronavirusului.

Sunt părinți care spun că nu poate să fie COVID pentru că în ”acum câteva zile era bine”. Poate se gândesc apoi că a fost frumos afară și au mers la plimbare sau a fost ziua vreunui coleg al fratelui mai mare la un fast-food” a mai spus medicul.

Doctorul Mihai Craiu avertizează că perioada de incubație la noua variantă este mult mai mică astfel că simptomele apar rapid după infecție.

”Trebuie știut că incubația s-a scurtat foarte mult. Poți să ai semne de boală după trei zile de la expunere.

Iar la copiii foarte mici pot să apară și mai curând pentru că imunitatea este mai naivă și, multiplicându-se extrem de semnele de durere în gât, răgușeală, sforăit, pot să apară mult mai repede”, a precizat specialistul.

Testul negativ, în contextul simptomelor care persistă trebuie dublat de un altul făcut de un specialist

Medicul pediatru a mai explicat că, dacă sunt prezente simptomele enumerate mai sus, iar testul rapid antigen făcut de părinți iese negativ, sfatul său către părinți este să îl dubleze cu unul făcut la medicul de familie sau la un centru specializat.

”Depinde de cine face testul. Cele mai multe teste negative făcute acasă, repetate la cabinetul medicului de familie sau la un centru acreditat sau la spital, se dovedesc ulterior a fi pozitive. Deci cea mai frecventă cauză de test fals negativ nu este pentru că acesta este de slabă calitate ci pentru că proba este luată așa din vârful nasului, fără să se recolteze din naso-faringe, iar o asistentă știe cum să facă această procedură.

Părintelui poate îi e milă sau poate se gândește că se mișcă copilul și îl poate răni.

Sfatul meu pentru un părinte care are un copil ce continuă să facă febră deși poate are un test negativ rapid făcut acasă, să apeleze la medicul de familie și să facă un test calificat”, a mai arătat Dr. Mihai Craiu.

Copiii sunt expuși riscului de infecție mai ales dacă nu sunt vaccinați

Dr. Anca Drăgănescu, Medic Primar Pediatru, Specialist Boli Infecțioase, Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș” din Capitală a vorbit zilele trecute în cadrul unei dezbateri organizată de Salvați Copiii România despre importanța vaccinării la cei mici.

Ca măsuri de prevenție, ”pe lângă cele non-farmacologice, purtarea măștii și distanțarea, vaccinarea de la 5 ani în sus, pentru care e aprobată utilizarea vaccinului ARN-mesager. Majoritatea copiilor fac forme asimptomatice sau ușoare, un număr restrâns face forme medii sau severe, dar nu e de neglijat. Pacienții imunosupresați, cu boli cronice, au indicație pentru vaccinare.

Vaccinarea copiilor imunocompetenți aduce un beneficiu prin scăderea poverii bolii, ne-ar aduce un beneficiu, în ceea ce privește scăderea unui număr de spitalizări și o protecție indirectă, în apariția noilor variante de boală și ar proteja pe cei din familii care pot fi predispuși, au un grad de risc pentru o formă severă de afecțiune Covid-19.

Riscul de apariție a unui caz secundar în familie e de 19% la Omicron, comparativ cu 8%, în cazul variantei Delta”, a explicat Anca Drăgănescu.

Expert în pneumologie din Mumbai: ”Simptomele variantei Omicron sunt diferite de simptomele variantei COVID-19 din trecut”

Dar dr. Harish Chafle, consultant senior în pneumologie și îngrijiri critice la Spitalul Global, Parel, Mumbai, a declarat pentru The Hindustan Times despre copiii care sunt expuși riscului de a dezvolta infecție – mai ales atunci când nu sunt vaccinați, scrie deseret.com.

El a enumerat cinci simptome de care să fii atent când vine vorba de varianta omicron:

  • Febră.

  • Curge nasul.

  • Dureri în gât.

  • Durere de corp.

  • Tuse seacă.

”Simptomele variantei Omicron sunt diferite de simptomele variantei COVID-19 din trecut”, a spus expertul. Conform studiilor, corpul uman poate recunoaște în continuare varianta Omicron după infecția și vaccinarea anterioară.

Potrivit The New York Times, primele cercetări privind varianta omicron sugerează că aceasta provoacă simptome ușoare de COVID-19 și boli în rândul copiilor vaccinați.

Cu toate acestea, experții au spus că varianta omicron a dus la o creștere a simptomelor severe de COVID-19 și a spitalizărilor în rândul copiilor nevaccinați. Copiii sub 5 ani s-au dovedit a fi vulnerabili deoarece nu sunt vaccinați.

Cum îi protejăm pe copiii nevaccinați

Dr. Harish Chafle a mai precizat că adulții trebuie să practice reguli adecvate privind COVID-19 pentru a menține copiii în siguranță.

„În ceea ce privește protecția copiilor, știm că purtarea măștilor este singura modalitate de dovadă completă prin care putem preveni infectarea cu orice variantă.

Așadar, pentru ca același lucru să se întâmple în această grupă de vârstă, adulții ar trebui să înceapă să urmeze un comportament adecvat COVID și să stabilească un model de urmat pentru copii.

Adulții ar trebui să poarte mască în mod corespunzător, astfel încât cei tineri să învețe să poarte mască și, bineînțeles, să respecte igiena mâinilor”, a spus el.

Potrivit celui mai recent raport privind situația pandemiei de coronavirus, în România, 387 de copii sunt internați în spitalele COVID, 374 fiind internați în secții, cu 37 mai mult decât în ziua anterioară și 13 la ATI, cu 2 mai mult decât în ziua anterioară.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#simptome omicron copii, #varianta omicron copii mici, #dr Mihai Craiu, #tulpina omicron , #Tulpina Omicron