Deputatii au dat aviz negativ proiectului lui Prigoana privind termenul "tigan"

Marti, 01 Martie 2011, ora 17:53
2666 citiri
Deputatii au dat aviz negativ proiectului lui Prigoana privind termenul "tigan"
Foto:paginademedia.ro

Proiectul de lege initiat de deputatul PD-L Silviu Prigoana privind schimbarea denumirii de rom cu cea de tigan a fost avizat negativ, marti, de Comisia pentru egalitate de sanse, subiectul starnind dispute intre democrat-liberal si seful Agentiei Nationale pentru romi si dupa inchiderea sedintei.

In dezbaterile din cadrul Comisiei, deputatul din partea minoritatilor nationale, Gheorghe Firzack a subliniat ca grupul pe care il reprezinta este foarte deranjat de acest proiect de lege, considerat "o jignire" si si-a exprimat mirarea cu privire la initiativa unui democrat- liberal in conditiile in care minoritatile sustin Guvernul Boc.

"Grupul nostru are o intelegere parlamentara cu cel al PDL ca, atunci cand apar proiecte cu o anumita sensibilitate, sa ne consultam si in niciun caz sa nu fie sustinute proiecte care sa ridice probleme de susceptibilitati in raporturile dintre cele doua grupuri. Cu atat mai mult cu cat grupul nostru este constant prezent in sustinerea guvernului Boc si chiar ne mira si ne deranjeaza foarte mult ca aceasta propunere vine din partea unui coleg de la PDL", a declarat deputatul, anuntand ca va vota impotriva initiativei.

In replica, deputatul PD-L Silviu Prigoana a subliniat ca a facut initiativa in numele cetatenilor si nu al partidului si ca nu doreste sa impieteze asupra Coalitiei guvernamentale. "Am studiat patru luni documente, sa vedem originile denumirii de rom, nu am gasit niciun document oficial din care sa reiasa ca pe teritoriul Romaniei denumirea minoritatii ar fi rom slash roama. S-a si editat un dictionar de conversatie roman-tiganesc in 2009. Imi asum responsabilitatea asupra proiectului de lege", a sustinut democrat-liberalul.

Presedintele Agentiei Nationale pentru Romi, Ilie Dinca, a ripostat, aratand ca dictionarul respectiv a fost facut de o persoana, "ceea ce nu inseamna ca toata etnia a fost de acord cu acest lucru".

La final, Comisia a dat un aviz negativ initiativei. Desi proiectul urma sa treaca imediat in dezbaterea Comisiei pentru drepturile omului, in vederea elaborarii unui raport, sedinta acestui for a fost suspendata din lipsa de cvorum, discutiile fiind amanate pentru 15 martie.

La plecare, democrat-liberalul Silviu Prigoana si presedintele ANR, Ilie Dinca, au avut un schimb de replici in contradictoriu."Mergeti putin in satele tiganesti din Ardeal si vedeti daca accepta vreunul denumirea de rom (...) Dansii isi spun tigani tot timpul, numai noi trebuie sa le spunem romi ca sa cream confuzia. Confuzia asta care se creeaza deranjeaza pe foarte multa lume. Eu n-am facut nimic altceva decat sa aduc in fata Parlamentului un proiect cerut de tiganii din Ardeal. Daca cetatenii romani, deputatii si senatorii considera ca e bine sa fie denumirea de rom, atunci n-am nimic impotriva, ma supun majoritatii", i-a spus deputatul PDL reprezentantului etniei rome.

"Domnu' Marcel!", i s-a adresat Ilie Dinca lui Silviu Prigoana, incercand o demonstratie. "Cine e domnu' Marcel?", a replicat nedumerit democrat-liberalul. "Ah, nu va convine sa va zic asa? Cred ca nu va convine, asa cum imi spuneti mie tigan, dar de fapt eu ma numesc rom", a replicat Dinca, satisfacut de succesul rapid. "Cred ca e o confuzie, numele meu de botez e Vasile. Dvs ati fost botezat "rom" vreodata? Din 1850 pana azi, in toate recensamintele nationale sunteti trecuti tigani, subit va deranjeaza ca va numiti tigani?", a replicat Prigoana.

Presedintele ANR i-a explicat ca societatea romaneasca foloseste forma peiorativa a termenului tigan. "Nu e adevarat, forma peiorativa e folosita la handicapati, nu tigani", l-a lamurit deputatul. "Uitati-va cand se spune "tigan" se spune tot ce este mai urat, tot ce e mai rau, tot ce inseamna infractionalitate", a insistat Dinca, fiind trimis de Prigoana "la Academia Romana" sa depuna o petitie in acest sens. La final, reprezentantul etniei rome s-a indepartat, Prigoana tragand concluziile pentru presa: "Eu il inteleg pe dansul pentru ca aici e vorba de o mare gramada de bani care sa duc spre ONG-urile care se lupta pentru interesele romilor, dar tiganii, in tigania lor, nu primesc niciun ban".

Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Cum vrea AUR să facă „Europe Great Again”. „Comisia Europeană urmăreşte să transforme uciderea de copii nenăscuţi într-un drept fundamental european”
Preşedintele AUR, George Simion, a propus, la Conferinţei Internaţionale „Make Europe Great Again” care a avut loc, sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, ca toate partidele...
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
George Simion intervine în scandalul „moldovenilor din Buzău”. „Premierul nostru a glumit. Nu este moldovean, probabil este Rrom”
Preşedintele AUR, George Simion, a declarat sâmbătă, 27 aprilie, la Palatul Parlamentului, la Conferinţa Internaţionale „Make Europe Great Again”, că zilele trecute, premierul Marcel...
#proiect lege rrom tigan, #lege rom tigan aviz, #Prigoana lege tigan , #stiri Silviu Prigoana