Curtea de Apel judeca recursul la arestare in cazul fostului presedinte ANOFM

Joi, 20 Octombrie 2011, ora 07:46
1379 citiri
Curtea de Apel judeca recursul la arestare in cazul fostului presedinte ANOFM

Magistratii Curtii de Apel Bucuresti judeca, joi, recursul declarat de fostul presedinte al ANOFM, Silviu Bian, impotriva deciziei din 16 octombrie a Tribunalului Bucuresti, prin care a fost arestat preventiv pentru 29 de zile, la solicitarea DNA, care il cerceteaza pentru luare de mita.

Decizia pe care o va pronunta Curtea de Apel Bucuresti in acest caz va fi una definitiva.

In motivarea deciziei din 16 octombrie a Tribunalului Bucuresti (TB), prin care Silviu Bian, fost presedinte al ANOFM, a fost arestat preventiv pentru luare de mita, se arata ca acesta "a fost surprins in diferite ipostaze suspecte de loc si timp, cu sume mari de bani a caror provenienta nu o poate explica plauzibil, culminand cu prinderea lui in flagrant cand a primit suma de 82.000 de lei, bani inscriptionati cu mentiunea 'mita' inscrisa cu instrument scriptural de culoare verde fluorescent".

Cum mergea circuitul spagii

Judecatorii TB spun ca, din probele stranse de procurori reiese ca, pe 17 septembrie, ca urmare a unor convorbiri telefonice purtate intre Bian si denuntatorul din acest dosar, cel care ar fi strans sumele de bani de la subordonati, s-a stabilit ca acestia sa se intalneasca in dupa-amiaza aceleiasi zile, pentru ca fostul oficial sa primeasca sumele solicitate, stranse de la persoanele care lucreaza in cadrul unor proiecte ce se deruleaza din fonduri europene, in cadrul ANOFM, respectiv a sumelor de 19.000 de lei si 22.000 de euro.

"Potrivit inregistrarilor audio-video, sumele de bani mentionate au fost introduse de R.C. (denuntatorul, n.r.) intr-o punga de plastic transparenta, apoi intr-o alta punga de culoare rosie. Inregistrarea ambientala video a relevat continuitatea intre momentul introducerii banilor in punga si momentul remiterii catre inculpat, neexistand dubii cu privire la continutul acesteia", se arata in motivarea citata.

Astfel, judecatorii au respins apararea lui Bian, care a sustinut ca nu stia ca in punga primita ar fi bani, ci doar sticle de batutura si cafea, atentii pe care, de altfel, le primea des.

De asemenea, din interceptarile ambientale reiese ca Bian l-ar fi intrebat pe denuntator ce este in punga, acesta raspaunzandu-i "sunt aia...stiti dumneavoastra", iar inregistrarea video dovedeste ca fostul sef al ANOFM a deschis portiera autoturismului cu care venise si a pus punga de culoare rosie pe bancheta din spate.

Totodata, in motivarea tribunalului se retine ca fostul sef al ANOFM l-ar fi avertizat pe subalternul sau "sa fie atent, sa nu vorbeasca la telefon", iar cand acesta din urma i-a spus ca "unii cam stramba din nas", Bian s-a aratat foarte interesat si hotarat in reactii, spunand "pleaca daca nu le convine" si "daca comenteaza, afara".

Instanta a retinut ca, pe 13 octombrie, dupa ce angajatilor ANOFM le-au fost virate pe card salariile, intermediarul a inceput, ca de obicei, colectarea banilor pentru Bian, fiind stransa in total suma de 82.000 lei, suma pusa la dispozitia DNA, procedandu-se la inserierea si marcarea criminalistica a acestora.

Pe 15 octombrie, Bian s-a intalnit cu denuntatorul si au purtat in biroul acestuia din urma o discutie, din care instanta a retinut mai multe aspecte relevante. Astfel, judecatorii au retinut ca Silviu Bian avea informatii ca exista reclamatii la DNA impotriva sa si l-a sfatuit pe denuntor sa aiba "foarte mare grija", sa nu aiba "acasa nimic, nici prin calculatoare", sa fie atent la carnetelele pe care noteaza sumele de bani ca acestea pot fi ridicate si verificate, sa aiba incredere in el si, nu in ultimul rand, sa nu recunoasca "nici taiat in 50 de ..daca vine vreo acuzatie".

La finalul dialogului, fostul presedinte al ANOFM il intreaba pe denuntator. ce are "acolo, in punga", cel din urma raspunzand "vreo optzeci si doua de mii", Bian afirmand ca "trebuie sa vad exact unde-i pun ca nu vreau nici pe nevasta-mea s-o bag in trepidatii".

Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga, candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria Târgovişte
Deputatul USR Daniel Blaga a fost desemnat candidatul Alianţei Dreapta Unită pentru Primăria municipiului Târgovişte. Daniel Blaga are 44 de ani, a absolvit Facultatea de Matematică în...
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Presiuni de la șeful PNL Iași către Ciolacu să-l retragă pe Bogdan Cojocaru din funcția de prefect: ”Un scenariu aproape hilar”
Liderul PNL Iaşi Alexandru Muraru îi cere premierului Marcel Ciolacu să îl retragă pe Bogdan Cojocaru, lider PSD Iaşi, din funcţia de prefect al judeţului Iaşi, motivând că acesta...
#Silviu Bian recurs arestare, #Silviu Bian spaga ANOFM, #Silviu Bian mita angajati , #arest