Ziua de cinstire a martirilor din închisorile comuniste. Noaptea în care 10.000 de intelectuali români au fost arestați pentru că se opuneau regimului

Sambata, 14 Mai 2022, ora 12:00
4282 citiri
Ziua de cinstire a martirilor din închisorile comuniste. Noaptea în care 10.000 de intelectuali români au fost arestați pentru că se opuneau regimului
România marchează în 14 mai Ziua de cinstire a martirilor din temnițele comuniste FOTO Youtube (captură)

Ziua de 14 mai, ca zi de cinstire a martirilor din temniţele comuniste, a fost instituită în 30 mai 2017, când președintele Klaus Iohannis a promulgat legea votată de Parlament la inițiativa mai multor parlamentari din toate partidele, arată basilica.ro. 14 mai a fost aleasă ca dată de marcare a acestei zile comemorative, deoarece în noaptea dintre 14 și 15 mai 1948 au început arestările masive în rândul elitelor României creștine.

Numai în noaptea respectivă au fost arestaţi aproximativ 10.000 de intelectuali: nu numai membri ai partidelor politice și ai fostei clase conducătoare, ci și intelectuali, studenți, preoți, țărani.

Au avut loc arestări masive din toate categoriile recunoscute drept dușmănoase unui regim ateu – într-o țară majoritar creștină.

Numeroşi deţinuţi politici și-au pierdut viața în închisorile comuniste de la Piteşti, Gherla, Aiud, Târgu Ocna, Sighet, Râmnicu Sărat, Arad, Jilava, Văcăreşti.

Un experiment unic a avut loc la Pitești, unde deținuții erau torturați până când deveneau ei înșiși torționari ai colegilor de celulă. Azi în vechea temniță funcționează un muzeu memorial.

Închisoarea de la Sighet a fost transformată și ea, la inițiativa poetei Ana Blandiana, în Memorialul Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei și este deschis în Noaptea Muzeelor din acest an (14-15 mai 2022).

În memoria martirilor din temniţele comuniste, la Aiud, pe locul cunoscut drept „Râpa Robilor”, a fost ridicat un monument intitulat „Calvarul Aiudului”: martirii sunt reprezentați prin mai multe cruci care duc în spate crucea neamului românesc. Numele victimelor sunt inscripționate în piatră.

În interiorul monumentului, Mitropolitul Bartolomeu Anania, pe vremea când era arhiepiscop al Clujului, a sfințit în anul 2000 un paraclis la intrarea căruia stă scris: „Fericiţi cei prigoniţi pentru dreptate, că a lor este Împărăţia Cerurilor” (Matei 5, 10). Ierarhul a fost deţinut al închisorii Aiud.

Mesajul premierului Ciucă cu ocazia Zilei de cinstire a martirilor din închisorile comuniste

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, sâmbătă, un mesaj cu ocazia Zilei naţionale de cinstire a martirilor din temniţele comuniste.

"Au trecut aproape trei sferturi de secol de la cel mai mare val de arestări politice din istoria României, din noaptea de 14 mai - 15 mai 1948 - pus la cale de regimul comunist opresiv de la acea vreme împotriva a mii de tineri, intelectuali, reprezentanţi ai Bisericii şi mulţi alţi români care au îndrăznit să se opună unui regim ostil libertăţii şi democraţiei. Au urmat decenii de comunism în care alte milioane de români au simţit opresiunea dictaturii, supuşi unor încălcări grave ale libertăţilor fundamentale sau care au pierit în închisori şi lagăre de muncă forţată. Marcăm astăzi Ziua Naţională de cinstire a martirilor din temniţele comuniste cu gândul că destinul democratic al României la care ei au visat, a devenit realitate", se arată în mesaj.

Prim-ministrul subliniază importanţa sacrificiului celor care au murit în închisorile comuniste pentru parcursul ulterior al României.

"Cel mai frumos omagiu pe care îl putem aduce exemplului lor de demnitate şi curaj împotriva dictaturii este să le păstrăm vie amintirea şi să nu uităm că sacrificiul lor este la temelia parcursului nostru liber şi democratic, de stat european şi euro-atlantic, pe care suntem datori, la rândul nostru, să-l consolidăm şi pentru generaţiile următoare", a mai transmis Nicolae Ciucă.

Rusia îl supune pe laureatul Nobel Oleg Orlov la tratamente inumane în închisoare, acuză grupul Memorial FOTO/VIDEO
Rusia îl supune pe laureatul Nobel Oleg Orlov la tratamente inumane în închisoare, acuză grupul Memorial FOTO/VIDEO
Organizaţia Memorial a avertizat că sănătatea liderului său aflat în închisoare, Oleg Orlov (70 de ani), se deteriorează, acuzând autorităţile penitenciare că îl supun pe acesta unor...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#sighet, #memorial, #Comunisti, #martiri , #eveniment