UE nu va mai tolera guverne care sa o injure in timp ce incaseaza bani europeni Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 10 Mai 2018, ora 09:27
22721 citiri
UE nu va mai tolera guverne care sa o injure in timp ce incaseaza bani europeni Interviu

Niciun pas de integrare nu ne va exclude, povestea cum ca am fi europeni de mana a doua nu este un pericol real, dar Guvernul Romaniei va avea de ales: 40 de miliarde de euro, bani europeni, cu conditii privind statul de drept, sau 20 de miliarde fara conditii ca sa fie dl Dragnea liber, afirma europarlamentarul PNL Siegfried Muresan.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Siegfried Muresan a explicat motivele pentru care a trecut de la PMP la PNL si in calitate de purtator de cuvant al PPE a lansat un avertisment la adresa UDMR: "modificari la Legile Justitiei care sa afecteze echilibrul puterilor in stat, sa ingradeasca functionarea Justitiei, combaterea coruptiei si statul de drept in ansamblu reprezinta linie rosie a familiei noastre".

Siegfried Muresan ne-a vorbit si despre imaginea Vioricai Dancila in Parlamentul European: "cum o cheama pe doamna care aud ca a fost colega cu noi ani de zile si acum a ajuns premier al Romaniei?"

Cand ati trecut de la PMP la PNL, unii v-au acuzat de traseism pentru aranjarea locului pe lista europarlamentarelor de anul viitor.

Eu m-am alaturat PNL, principalul partid de dreapta si principalul membru din Romania al PPE, familie politica al carei purtator de cuvant sunt. Sustin exact aceleasi lucruri pe care le-am sustinut si pana astazi, voi vota in PE exact la fel ca pana acum, nu ma abat un milimetru. Si daca au ramas pe loc convingerile mele, nu vad cum sa fiu traseist.

Ce nu mai era in regula la PMP?

Decizia mea are legatura cu viitorul, mai putin cu trecutul. Eu am promis de la alegerile trecute ca mai voi apuca de treaba din prima zi. In chiar prima luna de mandat am prezentat un raport prin care au fost alocate 3,5 milioane de euro fonduri europene pentru a ajuta 1.000 de muncitori disponibilizati de la Combinatul de sarma de la Campia Turzii. Am devenit primul roman raportor general pe tot bugetul UE.

Ca membru al unui partid mare pot face mai multe, am o mai buna platforma ca sa-mi indeplinesc proiectele din aceasta legislatura si sa dezvolt proiecte pentru legislatura viitoare. Nu am nimic de reprosat fostilor colegi din PMP.

Ei, in schimb, au si va cer demisia din PE pentru ca locul sa fie ocupat de urmatorul de pe lista PMP.

Am vazut solicitarea si mi se pare nejustificata. Prezenta mea in PE e un castig pentru Romania. Doar anul acesta, cand ma ocup de bugetul UE, am sporit sumele pentru plati din politica structurala si de coeziune de la 30 la 46 de miliarde de euro. Avem cu 15% mai multe burse Erasmus, avem mai multe fonduri pentru tineri fermieri, avem un proiect prin care tinerii care implinesc 18 ani pot aplica pentru un bilet de tren gratuit de calatorie in UE timp de 30 zile.

Ar trebui ceruta demisia celor care nu fac nimic sau fac lucruri rele pentru tara.

Politic si PMP e de inteles. A avut doi europarlamentari. Intai a plecat Cristian Preda, acum dvs, a ramas un partid fara reprezentare parlamentara, desi a avut o lista si a castigat doua locuri.

Da, nemultumirea o inteleg, dar mi-e clar ca oamenii care m-au votat in 2014 au toate motivele sa fie mandri de munca mea in PE si voi incerca sa le castig increderea si la viitoarele alegeri.

Ati negociat deja locul pe lista PNL?

Va spun foarte clar ca nu imi negociez viitorul politic ca la piata. Nu a existat o discutie privind locul pe lista. PNL a spus ca va avea o procedura cu criterii clare pentru stabilirea listei de candidati, va fi o competitie, eu voi participa la ea. Cred ca sunt un candidat bun, am argumente solide si sunt increzator ca voi avea un loc de frunte.

Le-am spus ca vreau sa avem o lista de candidati care sa ofere oamenilor toate motivele sa o voteze.

PNL e un partid mare si pestrit, a fost in USL, are controversatii lui. Ce veti face daca va trebui sa impartiti lista cu liberali problematici din punctul de vedere al principiilor dvs?

Eu nu speculez, nu raspund intrebarilor ipotetice. Pentru mine e important sa avem un partid de dreapta, o agenda de dreapta, clara, onesta de aparare a Justitiei, pro-europeana.

De ce nu v-ati dus spre Dacian Ciolos si noul sau partid fara pasivul politic al PNL?

Sunt purtator de cuvant al PPE si nu a intrat in discutie nicio solutie in afara acestei familii.

Vom avea o prezenta foarte puternica a PPE in campania pentru eroparlamentare de anul viitor din Romania, deoarece in prima jumatate a anului Romania va detine presedintia semestriala a UE. PSD va incerca sa foloseasca aceasta sansa in propriul scop electoral.

In familia dvs politica e si UDMR, care nu e deloc anti-PSD si de care ar putea depinde mentinerea acestui Guvern si daca dna Dancila va sta in capul treburilor in timpul presedintiei romanesti a UE. Ati discutat acest aspect in familie?

Au existat cateva momnte in care PPE a spus reprezentantilor UDMR, de exemplu, inainte de suspendarea presedintelui in 2012, ca nu este in regula sa participe la o actiune care nu e conforma cu valorile familiei noastre politice.

In decembrie 2017, PPE a spus UDMR, inclusiv public, ca sustinerea modificarilor Legilor Justitiei nu e in regula si ca aceasta sustinere ar plasa UDMR in afara familiei politice.

Si iata ca le sustin.

Ei trebuie sa explice aceste lucruri. Noi nu suntem de acord.

Dvs spuneti, ei fac ce vor. Cainii latra ursul trece?

De incercat se incearca. Important e ca anumite linii rosii sa nu fie depasite si la sfarsitul zilei am putea fi pusi in situatia ca daca ele sunt depasite discutia sa aiba loc in alti termeni.

Legile Justitiei reprezinta o linie rosie?

Modificari la Legile Justitiei care sa afecteze echilibrul puterilor in stat, sa ingradeasca functionarea Justitiei, combaterea coruptiei si statul de drept in ansamblu reprezinta linie rosie a familiei noastre.

Ati fost coleg in Parlamentul European cu doamna Dancila. Cum era?

Dupa ce a fost desemnata premier, multi colegi din PE m-au intrebat "cum o cheama pe doamna care aud ca a fost colega cu noi ani de zile si acum a ajuns premier al Romaniei?". Cred ca v-am spus totul. Daca ai rapoarte importante, te cunoaste lumea acolo.

N-a vorbit niciodata intr-o sedinta publica, a redactat un singur raport in octombrie 2017, ea fiind membru PE din ianuarie 2009. Mie mi-a luat o luna pana la primul raport. Acum am cateva zeci de rapoarte.

A fost o eroare desemnarea dnei Dancila de catre presedintele Iohannis?

La 4 luni de la desemnare putem spune clar ca acest prim-ministru este slab si periculos pentru Romania. Pe primele 3 luni avem un deficit bugetar de 4,5 miliarde de lei, Guvernul ne-a indatorat cu 4,5 miliarde de lei.

Mai ales acum, la jumatate de an inainte de preluarea presedintiei UE, Romania are nevoie de un premier credibil, cu atat mai mult atunci cand se negociaza bugetul UE. Guvernul nostru pierde incredere pentru ca guverneaza pe agenda infractorilor.

Ati putea fi dvs acest premier credibil? Asa circula un zvon.

Agenda mea pe urmatorii 4 ani este una europeana, nu imi propun nicio functie in Romania, nu voi candida la locale sau parlamentare in Romania. Eu cred ca avem nevoie de o specializare a oamenilor politici. Abilitatile pentru a fi un bun europarlamentar sunt diferite de cele necesare pentru a fi ministru sau primar.

Totusi, ati fost propus de doua ori premier de Traian Basescu.

Am apreciat propunerea si nu ma distantez de ea. Dar agenda mea pentru urmatorii ani e una europeana.

Deci pe Traian Basescu nu l-ati refuzat, dar l-ati refuza pe Klaus Iohannis?

Presedintele Basescu a procedat corect pentru ca PSD a mers la Cotroceni cu o propunere slaba, Mihai Tudose, care trebuia contracarata. La fel si atunci cand PSD a propus-o pe dna Dancila de care nu a auzit nimeni in PE.

Deci la momentul desemnarii ei a fost legitima si corecta propunerea unui candidat in antiteza.

Ar fi trebuit sa faca si PNL, dl Orban, o propunere in antiteza?

Nu cunosc strategia PNL de la acea vreme.

Deci presedintele a gresit cu aceasta desemnare?

Evident ca unele lucruri pe care le vedem azi nu le stiam atunci, poate le puteam anticipa. Poate evaluand lipsa de performanta din PE puteam banui ca nu va avea performanta nici la conducerea Guvernului. Dar acum avem certitudini si solicitarea presedintelui de demisie a premierului este legitima.

La Bruxelles se negociaza noul buget al UE, dar si noi reguli, adica legarea fondurilor de respectarea statului de drept. Care este concret propunerea?

Polonia a aratat ca, dupa ce un stat a devenit membru UE respectand conditiile statului de drept, exista riscul sa regreseze. Si ce se intampla in Romania e grav si trebuie oprit. Multi m-au intrebat, inclusiv la proteste, ce poate face UE.

UE considera ca pentru politicenii care slabesc Justitia ar fi dureroasa suspendarea fondurilor UE. Si ca sa nu sufere cetatenii pentru ceea ce fac politicienii, CE a propus ca odata fondurile suspendate, Guvernul sa fie obligat contractual sa continue finantarea.

Exista si etapa a doua: daca fondurile au fost suspendate, ele nu se pierd pentru totdeauna, suspendarea se ridica atunci cand independenta Justitiei e restabilita.

Asa ca atunci cand merg la vot oamenii vor avea de ales intre cei care au dus la suspendarea fondurilor si cei care au o agenda care va duce la incetarea suspedarii.

Cand ar putea intra in vigoare si cine trebuie sa voteze noile reguli?

Din exercitiul financiar care incepe in 2021. Actualul exercitiu va continua pana in 2020 pe regulile stabilite in 2013.

Propunerea CE va fi completata pana in iulie cu modalitatile de implementare, ce inseamna independenta Justitiei, care sunt indicatorii, cine verifica, astfel incat concluzia sa nu lase loc de interpretari.

Unele propuneri trebuie votate cu majoritate calificata in PE si Consiliu. Decizia finala despre bani are nevoie de unanimitate in Consiliu.

Si poate exista unanimitate?

Cu conditionalitati clare exista disponibilitatea statelor net contributoare de a contribui mai mult. Fara conditionalitati, disponiblitatea va fi mai mica, la asta trebuie sa se gandeasca statele tentate sa incalce statul de drept.

Deci Guvernul Romaniei va avea de ales: 40 de miliarde cu conditii sau 20 de miliarde fara conditii, ca sa fie dl Dragnea liber.

20 fara conditii, foarte bun, vor spune, si asa nu le folosim.

Nu cred ca vreun guvern al Romaniei va indrazni sa se intoarca de la negocierile pe buget, spunand ca din 40 a obtinut doar 20 de miliarde. Guvernul acela va avea oamenii in strada si va pierde toate alegerile.

Din 2021, UE nu va mai tolera guverne care sa o injure in timp ce incaseaza bani europeni: respectati valori europene, guvernati pe o agenda europeana si va ajutam!

Doamna Grapini s-a aratat lezata de viziunea presedintelui Macron despre viitorul Europei. Domnia sa a dat glas unui repros adesea auzit, cum ca motorul franco-german vrea sa decupleze statele de mana a doua de nucleul dur.

Crizele care au lovit UE au aratat ce vulnerabilitati exista si ce noi pasi de integare trebuie facuti in viitorul apropiat.

Dar apetitul pentru integrare e diferit la nivelul statelor membre si in unele domenii e posibil ca un stat sa nu doreasca si atunci nu vrei sa fii in situatia in care pasii sa nu fie facuti.

De aceea, a aparut ideea ca in anumite domenii facem pasii de integrare cu statele care doresc si, daca cineva nu doreste, sa ii permitem sa nu participe. Niciun stat nu va fi exclus, fiecare poate decide pentru sine daca doreste sau nu.

Eu doresc o Romanie puternica in asa-numitul nucleu dur, vreau sa participam la toti pasii de integrare.

Ceea ce a spus presedintele Macron este ca e nevoie de pasi de integrare in special in domeniul economic, pasi meniti sa intareasca zona euro, dar ei vor fi deschisi si statelor non-euro.

Deci niciun pas de integrare nu ne va exclude, povestea cum ca am fi europeni de mana a doua nu este un pericol real.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Siegfried Muresan europarlamentar , #europarlamentar