Siegfried Muresan prezinta bilantul real al Guvernului: Inflatie-record, scumpirea creditelor, atacuri la adresa Justitiei

Luni, 23 Iulie 2018, ora 16:42 11615 citiri
Foto: Facebook/Siegfried Muresan

Premierul Viorica Dancila a prezentat azi o farsa mediatica pe care a numit-o "bilant dupa 6 luni de guvernare", afirma europarlamentarul Siegfried Muresan.

Potrivit acestuia, Dancila s-a grabit sa prezinte o propaganda electorala pe post de bilant in avans, cu 6 zile inainte de implinirea a 6 luni de guvernare, tocmai de teama de a nu prezenta altcineva inainte un bilant real de guvernare.

Siegfried Muresan afirma ca premierul ar fi trebuit sa vorbeasca despre inflatia record a ultimilor 5 ani, de 5,4% in luna iunie, generata de politicile populiste ale Guvernului bazate pe incurajarea consumului si lipsa reformelor.

Iata bilantul prezentat de Viorica Dancila

"Oamenii isi permit mai putine lucruri cu aceiasi bani fata de acum 6 luni, nivelul de trai al majoritatii romanilor a scazut in guvernarea Dancila. Inflatia-record a generat si o crestere record a indicelui ROBOR in baza caruia se calculeaza rata creditelor la dobanzile variabile in lei. Chiar astazi, indicele a atins cel mai mare nivel din ultimii 4 ani jumatate, de 3,41%. Din cauza acestei cresteri, romanii platesc si cu 100 de lei mai mult in fiecare luna la creditele bancare", afirma Siegfried Muresan intr-un comunicat remis Ziare.com.

Un alt record negativ al Guvernului Dancila, spune europarlamentarul roman, este cresterea deficitul bugetar.

"Executivul s-a imprumutat masiv in numele romanilor anul acesta, astfel ca deficitul bugetar a crescut de 4 ori fata de aceeasi perioada a anului trecut, de la 2,2 miliarde de lei, la 8,14 miliarde de lei.

Cresterea veniturilor cu care s-a laudat astazi prim-ministrul Dancila nu valoreaza nimic, atat timp cat cheltuielile au crescut si mai mult, cu 19 miliarde de lei in doar 5 luni, si a generat un deficit de patru ori mai mare.

Acest deficit inseamna ca Guvernul a facut datorii in numele nostru, datorii pe care tot noi le vom plati mult dupa ce acest guvern nu va mai fi in functie. Din cauza cresterii deficitului, Romania este subiectul procedurii privind abaterea bugetara semnficativa din partea Consiliului UE.

Astfel, daca Romania nu reduce semnificativ defictul bugetar pana la finalul anului, risca sa intre in procedura de deficit excesiv si sa fie sanctionata inclusiv cu suspendari de fonduri europene", precizeaza Muresan.

Guvernul a indepartat Romania de zona euro

Din cauza inflatiei si a deficitului, Guvernul a indepartat Romania de zona euro, adauga europarlamentarul.

Potrivit lui Siegfred Muresan, tara noastra mai indeplineste doar 1 din cele cinci criterii principale de aderare la zona euro, conform Raportului de convergenta privind zona euro publicat in mai de Comisia Europeana.

Totodata, spune el, Guvernul Dancila are o absorbtie slaba a fondurilor europene.

"Romania a atras doar 3,5 milioane de euro din cele 4,37 de miliarde de euro fonduri europene de care beneficiaza tara noastra pentru reducerea somajului in perioada 2014 - 2020. Actualul Guvern nu a cheltuit niciun euro din cele 302 milioane de euro fonduri europene dedicate crearii de locuri de munca in randul tinerilor.

De asemenea, din cele 6,7 miliarde de euro alocate pentru investitii prin Programul Operational Regional, Guvernul Dancila a absorbit doar 34 de milioane de euro. In acest ritm vom avea sigur dezangajari de fonduri europene pana la finalul anului", a subliniat Siegfried Muresan.

Europarlamentarul mai afirma ca, desi Romania beneficiaza de fonduri europene nerambursabile in valoare de 5,1 miliarde de euro tocmai pentru investitii in transporturi, zero kilometri de autostrada au fost inaugurati in 2018.

Prioritatea zero a Executivului s-a dovedit a fi slabirea Justitiei si a luptei anticoruptie

In schimb, declara Siegfried Muresan, daca masurile economice sustenabile au lipsit de pe agenda de prioritati a Guvernului Dancila, prioritatea zero a Executivului s-a dovedit a fi slabirea Justitiei si a luptei anticoruptie.

"A cerut revocarea procurorului-sef al DNA, desi Consiliul Superior al Magistraturii, institutie abilitata sa evalueze activitatea judecatorilor si procurorilor, a avizat negativ procedura de demitere. Guvernul condus de Dancila a sprijinit, totodata, modificarile la Legile justitiei prin care este slabit actul justitiei, iar abuzul in functie este aproape dezincriminat. Si in acest caz, Comisia de la Venetia, organismul european abilitat sa se pronunte in chestiuni ce tin de stat de drept, a spus ca legile nu sunt bune.

Din cauza atacurilor la adesa Justitiei, Guvernul a anulat toate progresele realizate de tara noastra in ultimii ani privind Mecanismul de Cooperare si Verificare (MCV) al Comisiei Europene. Astfel, Romania nu mai are nicio sansa sa scape de MCV cu actuala guvernare", a precizat europarlamentarul roman.

I.O.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News