Siegfried Muresan: Guvernul parca vrea sa piarda Agentia Europeana pentru Medicamente. Sa nu mai spuna ca suntem discriminati

Marti, 01 August 2017, ora 17:58 2990 citiri
Foto: site Guvern (Arhiva)

Locul propus de Guvernul Romaniei pentru relocarea Agentiei Europene pentru Medicamente la Bucuresti, in cazul in care vom castiga competitia cu celelalte tari, este atat de nepotrivit, incat "pare ales sa garanteze esecul", afirma europarlamentarul PMP Siegfried Muresan.

"Nici nu pot sa-mi imaginez expresiile de pe fetele evaluatorilor candidaturii noastre, care probabil ca vor dori sa vada la fata locului atuurile pe care tara noastra le-a pus la bataie pentru castigarea acestei competitii si se vor pomeni captivi in haosul din Pipera", a comentat, marti, pe Facebook Siegfried Muresan, apreciind ca locul "pare sa garanteze esecul".

Comentariul vine dupa ce Guvernul Tudose a trimis in ultima zi oferta pentru relocarea Agentiei Europene pentru Medicamente, cu toate ca Liviu Dragnea insusi a sustinut ca Romania isi doreste foarte mult sa fie aleasa, ca urmare a Brexit-ului, iar presedintele Iohannis s-a aratat interesat de subiect.

In ciuda declaratiilor politice, Guvernul Tudose propune ca noul sediu al agentiei sa fie undeva in spatele statiei de metrou Pipera, una dintre cele mai aglomerate din Bucuresti.

"Este chiar statia de metrou unde, la orele de varf, se sta la coada si cate 10 - 15 minute numai ca sa ajungi la peron. In plus, mai este legat de restul orasului doar printr-o linie de tramvai pe care circula tramvaiul numarul 16, care merge spre Piata Sfantul Gheorghe, traseu care dureaza cam o ora, fara aer conditionat in vagoane, si tramvaiul 36, care merge spre o zona de periferie a orasului, Republica.

Nicio linie de transport public nu leaga zona de Aeroportul din Otopeni, transportul pana si de la aeroport este o aventura chiar si pentru bucurestenii care cunosc bine orasul si sunt familiarizati cu sistemul sau de transport public invechit si depasit moral. Mai trebuie spus ca zona, deja sufocata de multinationalele care au sedii aici, este legata de oras printr-o strada cu o singura banda de circulatie pe sens si ca orice sofer care a trecut pe acolo in orele de varf stie ca se formeaza cozi de zeci de minute la multele treceri de pietoni nesemaforizate, traversate zilnic de zecile de mii de angajati de pe platforma industriala", descrie Siegfried Muresan.

Europarlamentarul PMP mai spune ca ar fi contat mult macar daca primarul Capitalei si-ar fi asumat construirea in zona a unei piste de biciclete, care la ora actuala nu exista, si face o comparatie cu actuala locatie a agentiei, de la Londra, aflata foarte aproape de centru si legata de oras "printr-o linie de metrou, o linie de tren regional, 5 linii de autobuz si prin reteaua de feriboturi a orasului".

"Este o dovada de incompetenta administrativa din partea Guvernului PSD - ALDE sa se prezinte la Bruxelles cu o candidatura care sa contina o astfel de propunere pentru sediul unei agentii europene cu peste 600 de angajati, cu o retea de experti internationali de 4.500 de persoane, formata din cei mai renumiti oameni de stiinta si medici din lume, si mii de vizitatori anual, in special medici si oameni de afaceri din industria farmaceutica", atentioneaza Muresan.

In opinia europarlamentarului PMP, "Guvernul PSD - ALDE n-ar fi putut sa aleaga in intreaga tara un loc mai aglomerat si mai nepotrivit pentru o agentie europeana".

"Poti chiar crede ca au ales acest loc intentionat, tocmai pentru ca Romania sa piarda aceasta competitie. Vreau ca Romania sa gazduiasca aceasta Agentie, insa, pentru a castiga, avem nevoie de o candidatura fara defecte. Daca guvernantii ne vor spune 'Bruxelles-ul este de vina, ne discrimineaza si ne trateaza ca europeni de mana a doua' sa stiti ce sa le raspundeti", a conchis Siegfried Muresan.

C.B.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News