Siegfried Muresan: Avertismentul UE la adresa Romaniei e de o duritate fara precedent. Riscam sa pierdem fonduri europene

Miercuri, 24 Ianuarie 2018, ora 16:00 7899 citiri
Foto: Facebook / Siegfried Muresan

Romania risca sa piarda fonduri europene, subliniaza europarlamentarul PMP Siegfried Muresan referindu-se la "avertismentul de o duritate fara precedent" transmis miercuri de Comisia Europeana Parlamentului Romaniei, cu privire la modificarea Legilor Justitiei si a Codurilor Penale.

Intr-o postare pe Facebook, Siegfried Muresan mai subliniaza ca sub guvernarea PSD-ALDE tara noastra face pasi mari inapoi si se indeparteaza tot mai mult de obiective importante, precum aderarea la zona euro sau la Spatiul Schengen.

"Comunicatul Comisiei Europene din aceasta dupa-amaiza este de o duritate fara precedent in cei 11 ani de cand Romania face parte din Uniunea Europeana. Ce inseamna asta? Inseamna ca Romania risca sa piarda din fondurile europene alocate, risca sa fie marginalizata la nivel politic in toate institutiile europene, tara noastra se indeparteaza tot mai mult de zona euro, in conditiile in care celelalte state membre din afara zonei fac progrese vizibile in directia adoptarii monedei unice, iar aderarea la spatiul Schengen dispare de pe agenda europeana cu actualul Guvern PSD - ALDE.

Nu mai exista nicio indoiala ca Romania, in loc sa inainteze spre Europa, face astazi pasi mari inapoi", a scris pe Facebook europarlamentarul PMP, care este si vicepresedinte al Comisiei pentru Buget din Parlamentul European.

Comisia Europeana a discutat, miercuri, despre situatia din Romania, marcata de proteste de amploare, lansand un apel la adresa Parlamentului, printr-o declaratie comuna semnata de presedintele CE, Jean Claude Juncker, si de prim-vicepresedintele Frans Timmermans, postata pe site-ul institutiei.

In aceasta luare de pozitie, cei doi oficiali arata ca urmaresc "cu ingrijorare" evolutiile recente din tara noastra.

"Independenta sistemului judiciar romanesc si capacitatea sa de a combate in mod eficace coruptia constituie pietre de temelie fundamentale ale unei Romanii puternice in cadrul UE", subliniaza inaltii oficiali de la Bruxelles, care arata ca pentru a scapa de MCV trebuie sa demonstram ca progresele realizate pana acum in cadrul acestuia sunt ireversibile.

Documentul citat aminteste de concluziile raportului MCV din noiembrie in care Comisia a cerut ca modificarile la Legile Justitiei sa se faca transparent si cu consultarea Comisiei de la Venetia. Din pacate, cei doi au constatat ca recomandarile nu au fost luate in considerare.

Citeste mai multe despre:Comisia Europeana avertizeaza Parlamentul de la Bucuresti in legatura cu Legile Justitiei si Codurile Penale. Scrisoarea lui Juncker si Timmermans

In ciuda avertismentelor precedente transmise de la Bruxelles, majoritatea guvernamentala PSD-ALDE a decis sa mearga inainte cu modificarea legilor Justitiei si a Codurilor Penale in pofida semnalelor de alarma transmise in mod repetat de magistrati si experti in drept, dar si a protestelor publice.

Mai mult, Liviu Dragnea a anuntat recent ca de acum inainte din Guvernul Romaniei vor putea face parte si persoane cercetate penal sau trimise in judecata, atata timp cat nu sunt condamnate definitiv. Decizia este o premiera, cele doua guverne precedente ale PSD, conduse de Sorin Grindeanu si Mihai Tudose, respectand anumite criterii de integritate.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News