Incendiu in Colectiv - Scrisoare deschisa catre Guvern: Activati Mecanismul UE pentru dezastre!

Marti, 10 Noiembrie 2015, ora 15:00 5246 citiri
Foto: Arhiva Ziare.com

Europarlamentarul roman Siegfried Muresan (MP) a adresat, marti, o scrisoare deschisa premierului interimar Sorin Cimpeanu, in care ii cere acestuia sa solicite de urgenta Comisiei Europene activarea Mecanismului in cazul Colectiv, subliniind faptul ca toate costurile in cazul ranitilor transportati in strainatate pot fi platite din bani europeni.

"Este adevarat ca, in general, acest instrument se activeaza in cazul unor calamitati naturale pentru a ajuta statele afectate sa faca fata mai bine operatiunilor adiacente. Insa sunt si alte situatii in care a fost activat, de aceea, si in cazul tragediei de la Colectiv existau sanse mari sa poata fi activat acest mecanism.

Va dau exemplul Norvegiei care, in 2014, a solicitat activarea mecanismului pentru operatiunile de interventie cand doi scafandri si-au pierdut viata in timpul unor scufundari intr-o pestera.

Atunci, Marea Britanie a trimis o echipa de scafandri profesionisti pentru a interveni. Chiar daca este vorba de o situatie diferita, se vede clar ca mecanismul a mai fost activat si pentru altfel de accidente decat cele naturale, iar numarul de victime in situatia din Norvegia a fost mult mai mic decat in tragedia de la Colectiv", subliniaza eurodeputatul Siegfried Muresan, vicepresedinte al Comisiei pentru bugete si purtator de cuvant al PPE, conform unui comunicat remis Ziare.com.

Europarlamentarul roman mai afirma ca, daca mecanismul ar fi fost activat, Romania ar fi putut solicita sprijin la Bruxelles atat pentru trimiterea unor experti la Bucuresti, cat si pentru decontarea unor cheltuieli.

"Daca solicitarea privind activarea Mecanismului de protectie civila se facea a doua zi dupa tragedie, in cateva zile, expertii europeni puteau ajunge la Bucuresti (...) Nu este totul pierdut. Romania inca poate solicita activarea mecanismului pentru protectie civila. De ce sa acoperim din bugetul de rezerva al Romaniei costurile cu transportul victimelor in clinicile din strainatate, daca ar exista posibilitatea ca aceste cheltuieli sa fie decontate de Comisia Europeana?", ii intreaba eurodeputatul Siegfried Muresan pe guvernantii de la Bucuresti.

In scrisoarea deschisa adresata premierului interimar Sorin Cimpeanu, europarlamentarul roman ii reaminteste acestuia ca este de datoria lui sa faca uz de toate instrumentele pe care le are la dispozitie pentru a reduce impactul la nivel financiar pentru statul roman, subliniind faptul ca, daca mecanismul ar fi fost activat, "costurile atat in unitati de timp, cat si monetare, ar fi fost aproape nule pentru Romania".

"Intrucat fiecare stat membru desemneaza un punct national de contact care sa fie disponibil 24 de ore din 24, sapte zile pe saptamana, iar notificarea unui dezastru se face in cadrul sistemului comun de comunicare si informare in caz de urgenta, este evident faptul ca invocarea unor proceduri greoaie pentru activarea mecanismului nu este credibila", subliniaza Siegfried Muresan, contrazicandu-l pe premierul interimar, care a invocat, sambata, aceste argumente pentru a justifica refuzul de a cere activarea Mecanismului pentru dezastre.

Incendiu in Colectiv: De ce nu a declansat Romania mecanismul de ajutor pentru dezastre

Incendiu in Colectiv: Romania nu a activat vreun mecanism, dar a cerut ajutor

"Devine evident ca absenta unei solicitari de activare a mecanismului se datoreaza mai degraba incompetentei celor responsabili si mai putin fezabilitatii reduse ale unei asemenea actiuni.

De aceea, va solicit sa dispuneti de urgenta transmiterea notificarii de activare a Mecanismului de Protectie Civila pentru a putea beneficia pe viitor de o potentiala decontare a unor cheltuieli, precum costurile care ar aparea in contextul transportului altor pacienti raniti catre spitale din afara Romaniei.

Totodata, va solicit sa informati public referitor la motivele reale care au stat la baza deciziei Guvernului Romaniei de a nu cere activarea Mecanismului de Protectie Civila a UE", se arata la finalul scrisorii deschise adresate de europarlamentarul roman.

Luni, Siegfried Muresan a solicitat public ministrului Sanatatii, Nicolae Banicioiu, si secretarului de stat din Ministerul Afacerilor Interne Raed Arafat "sa informeze in mod transparent opinia publica in privinta starii reale a victimelor incendiului din Clubul Colectiv, precum si a capacitatilor de actiune ale autoritatilor romane in vederea asigurarii celui mai bun tratament pentru cei raniti".

Joia trecuta, Comisia Europeana a confirmat faptul ca Guvernul de la Bucuresti nu solicitase activarea Mecanismului, informatia aparand pe surse in mass-media din Romania, iar sambata, premierul Sorin Cimpeanu si secretarul de stat Raed Arafat au explicat ca nu au solicitat sprijin european pentru ca ar procedurile ar fi durat mult si nu era nevoie de ajutor financiar in acel moment.

Incendiu in Colectiv: Ajutor de la Guvern - cat primesc ranitii internati in tara si strainatate (Video)

Guvernul a decis, luni, in cadrul unei sedinte extraordinare, sa acorde un ajutor de urgenta pentru familiile ranitilor in incendiul din clubul Colectiv. Premierul interimar Sorin Cimpeanu a declarat ca Executivul va acorda 7.500 de euro, lunar, pentru familiile ranitilor internati in strainatate, respectiv 6.000 de euro pentru cazare si masa (200 de euro pe zi) si 1.500 de euro pentru transport.

Totodata, un membru al familiei sau alta ruda a persoanei ranite internate in spitale din Bucuresti va primi 6.000 de lei lunar, suport financiar acordat pentru perioada spitalizarii.

"Pentru cei din tara se acorda un sprijin de 6.000 de lei pe luna. Aceste sume se acorda pe toata durata spitalizarii, incepand cu ziua in care au fost spitalizati si in functie de numarul de zile de spitalizare", a mai precizat premierul interimar.

In spitalele din Capitala mai sunt internate, marti, 76 de persoane ranite in incendiul din clubul Colectiv, dintre care 24 in stare critica si grava, alti 30 de pacienti fiind spitalizati in unitati sanitare din Marea Britanie, Belgia, Olanda, Austria, Israel, Norvegia, Elvetia si Germania.

Incendiu in Colectiv Cati raniti mai sunt internati in Bucuresti si in ce stare sunt

Incendiu in Colectiv Tanarul care a murit in Marea Britanie, repatriat in regim de urgenta

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii