Guvernul Dancila, somat sa depuna urgent candidatura Romaniei pentru gazduirea unei agentii nou infiintate de UE

Miercuri, 03 Aprilie 2019, ora 10:37
23489 citiri
Guvernul Dancila, somat sa depuna urgent candidatura Romaniei pentru gazduirea unei agentii nou infiintate de UE
Foto: Arhiva Facebook/ Siegfried Muresan

Europarlamentarul Siegfried Muresan (PNL) cere Guvernului Dancila sa depuna urgent candidatura tarii noastre pentru gazduirea Autoritatii Europene a Muncii.

Intr-un comunicat de presa remis miercuri Ziare.com, Muresan atrage atentia ca tara noastra are o noua oportunitate de a gazdui in premiera o institutie UE.

"Romania are o noua oportunitate de a gazdui in premiera o institutie a Uniunii Europene. Consiliul de Ministri al Uniunii Europene (UE) a lansat in data de 14 martie procedura pentru alegerea sediului nou-infiintatei Autoritatii Europene a Muncii.

Termenul pentru depunerea candidaturilor este 6 mai 2019, iar decizia ar urma sa se ia prin votul in Consiliul privind Ocuparea Fortei de Munca, Politica Sociala, Sanatate si Consumatori din data de 13 iunie, adica la finalul Presedintiei romane a Consiliului UE.

Cer Guvernului Romaniei sa pregateasca de urgenta o candidatura serioasa pe care sa o depuna in termenul stabilit. Tara noastra porneste cu cele mai mari sanse sa gazduiasca aceasta noua agentie fiind unul dintre cele 5 state membre care nu gazduiesc nicio institutie a Uniunii Europene, alaturi de Bulgaria, Croatia, Cipru si Slovacia.

In plus, dintre toate aceste state, Romania are cea mai mare intindere si o populatie mai mare decat toate celelalte 4 state la un loc", afirma europarlamentarul, citat in document.

Siegfried Muresan aminteste ca Romania a ratat gazduirea Agentiei Europene a Medicamentului (AEM) in urma cu doi ani, astfel ca solicita Executivului "sa nu repete greselile".

"Cu toate acestea, esecul Guvernului PSD-ALDE de a castiga gazduirea Agentiei Europene a Medicamentului (AEM) in 2017 dovedeste ca aceste atuuri nu sunt suficiente atat timp cat te prezinti cu o candidatura proasta.

De aceea, cer Guvernului sa nu repete greselile de la candidatura pentru AEM si sa vina cu un dosar serios care sa cuprinda, in primul rand, un sediu usor accesibil pentru angajatii straini care vor lucra la agentie si sa tina cont de toate criteriile de selectie", potrivit sursei citate.

Noua agentie ar urma sa aiba, la inceput, 23 de angajati, obiectivul fiind ca in 5 ani sa ajunga la 144 de salariati.

Conform documentului, criteriile pentru selectarea sediului sunt:

1. echilibrul geografic, prioritate avand statele ca Romania, care nu au inca un sediu;

2. existenta unui sediu de 5.000 - 7.000 de metri care sa permita inceperea cat mai rapida a activitatii;

3. acces usor la acest sediu;

4. existenta facilitatilor de educatie pentru copiii angajatilor;

5. acces usor la piata fortei de munca si la servicii de securitate sociala si de sanatate adecvate pentru familia angajatilor.

"Aceste criterii pot fi indeplinite cu usurinta de Bucuresti, daca Guvernul Romaniei si Primaria Municipiului Bucuresti lucreaza profesionist si vin cu o candidatura buna, nu ca precedentul AEM cand, desi au fost criterii similare cu cele de mai sus, sediul propus de Guvernul Romaniei nu indeplinea in totalitate niciunul dintre aceste criterii.

Romania detine de la 1 ianuarie Presedintia rotativa a Consiliului Uniunii Europene si, pana in prezent, Guvernul nu a reusit sa includa nicio prioritate proprie pe agenda europeana. Obtinerea unui acord privind gazduirea acestei agentii pe teritoriul nostru poate fi un lucru bun care sa ramana la finalul acestei presedintii", conchide europarlamentarul PNL.

Citeste si Bucurestiul a pierdut Agentia Europeana a Medicamentului. Iata de ce

A.D.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Romania Autoritatea Europeana a Muncii , #europarlamentar