Europarlamentari romani PPE: Renuntarea la Rezolutia privind Romania e o optiune, ar fi greu sa faci diferenta intre romani si Guvernul care a atras criticile UE UPDATE

Marti, 09 Octombrie 2018, ora 14:02
4132 citiri
Europarlamentari romani PPE: Renuntarea la Rezolutia privind Romania e o optiune, ar fi greu sa faci diferenta intre romani si Guvernul care a atras criticile UE UPDATE
Foto: Parlamentul European

Asocierea situatiei din Romania cu activarea Articolului 7 este excesiva: Romania, in pofida derapajelor din ultima perioada, nu este, totusi, in situatia Ungariei si a Poloniei, spun, la unison, Adina Valean si Siegfried Muresan, europarlamentari romani din grupul popularilor. Mai mult, e in discutie si optiunea ca rezolutia privind Romania sa nu mai fie redactata si votata.

"Mentionarea Art. 7 este un abuz, azi Comisia Europeana a mentionat si ca fondurile pentru tarile membre ar putea fi legate de respectarea statului de drept.

Nu cred ca ne-ar afecta foarte mult, pentru ca oricum nu le absorbim, inteleg, dar este extrem de periculos si nu incurajez discutiile in aceasta directie", a spus Adina Valean, la o intalnire cu jurnalistii romani, la Bruxelles.

Romania are in principal o problema de imagine, a argumentat Adina Valean, intrebata despre cat de valida este discutia din ultimii ani, a Europei cu doua viteze.

Aceasta problema, a continuat europarlamentarul, nu dateaza din ultimul an, dar s-a agravat in ultimul an.

"Problema de imagine dateaza de ceva vreme, de cand am intrat in UE. Polonia nu are aceeasi problema", a spus Adina Valean.

In opinia acesteia, discutia in jurul acestei paradigme a Europei cu doua viteze nu este incheiata, fiind sprijinita, de pilda, de Franta lui Macron.

"Aceasta Europa cu doua viteze inseamna crearea unui nucleu dur - unii primesc cutie automata si unii cutie normala.

Nu stiu daca tipul acesta de abordare va avea majoritate politica in viitor si nu este o diferenta ideologica, ci este una pro-nationalitati. Pot fi tari din vechea Europa, mai deschise unei Europe integrate, de pilda.

Cred ca tari ca Franta vor accelera discursul Europei cu doua viteze. Pentru un Parlament European mai politic, insa, oameni din Est cu argumente de natura poitica si cu forta de mesaj ar trebui sa poata sa contribuie la aceasta Uniune comuna, puternica", a spus Adina Valean.

Siegfried Muresan are o pozitionare similara si crede ca, pe de o parte, Romania nu e in situatia Poloniei, iar, pe de alta parte, o conditionare a fondurilor europene de respectarea statului de drept ar aduce deservicii nu guvernului PSD/ALDE, ci beneficiarilor directi.

"In privinta legaturii dintre statul de drept si fondurile europene, PPE are o pozitie foarte clara - ne e teama ca aceasta conditionare dintre fonduri europene si statul de drept ar face ca beneficiarii sa plateasca. Nu vrem ca un fermier roman, un cercetator de la Universitate care primeste un grant european, o comuna care primeste fonduri sa sufere fiindca cei de la guvernare afecteaza statul de drept.

PPE a spus clar: Nu vrem ca aceasta legatura sa se faca in dezavantajul benefiicarilor si nu am vazut din partea CE cum sa se faca aceasta, fara ca benefeciarul sa sufere.

E evident ca joaca impotriva regulilor europene practicata de guvernul actual risca sa ne coste in Europa", a explicat Siegfried Muresan.

In ceea ce priveste Rezolutia privind Romania, in lucru in Parlamentul European, si Muresan considera ca situatia din tara noastra nu reclama o discutie despre activarea Articolului 7, procedura demarata in cazul Ungariei.

"Consider ca realitatea de pe teren din Romania de azi nu justifica activarea Articolului 7, situatia din Polonia si Ungaria este mult mai grava, mai avansata, schimbarile legislative sunt deja in vigoare. Situatia de azi din Romania nu justifica activarea Articolului 7".

"Pentru PSD, a apara Romania echivaleaza cu apararea infractorului Liviu Dragnea. Europarlamentarii romanii si premierul Dancila critica poporul roman, critica protestatarii. A apara Romania nu inseamna a-l apara pe Liviu Dragnea si acest lucru trebuie spus foarte clar.

In opinia mea, insa, situatia nu justifica activarea Art. 7 in privinta Romaniei, dar mesajele CE sunt foarte clare. Nu vreau sa formulez nicio judecata de valoare, dar spun foarte clar ca situatia din Romania e bine inteleasa la nivelul CE si acest guvern trebuie sa implementeze recomandarile Comisiei, daca nu, Romania va fi si mai izolata", a continuat europarlamentarul roman, membru al grupului PPE.

"PNL si-a pus intrebarea daca o rezolutie privind Romania e utila sau nu. Suntem constienti ca o rezolutie ar fi un amestec, ar fi de toate cu de toate, un compromis al mai multor grupuri politice. O astfel de rezolutie risca sa nu fie foarte clara, sa nu fie buna pentru Romania in ansamblu.

Cum PPE nu are o majoritate, ne e teama ca rezolutia ar fi rea pentru Roamania si nu ar reusi sa arate cu degetul resposabilii cu incalcarea statului de drept si sa diferentieze. Noi am spus ca nu am dori o astfel de rezolutie", a adaugat europarlamentarul.

Intrebat frontal daca e in discutie si optiunea de a se renunta la o rezolutie privind Romania, Siegfried Muresan a confirmat: "Da, acest scenariu este in discutie, pentru ca noi nu am dori sa se faca compromisuri in numele tarii noastre".

Europarlamentarul Marian Jean Marinescu a confirmat, si el, ipoteza in lucru de a se renunta la rezolutia privind Romania.

"Niciodata nu stii incotro o ia o Rezolutie. Ce se intampla in Romania a meritat sa fie discutat si ar merita sa fie si intr-o rezolutie. Daca in Romania se va schimba ceva cat de cat, lucrurile se mai calmeaza, dar ramane in continuare ingrijorarea.

E greu sa faci o diferenta intre romani si Guvern. Ce se intampla in institutiile europene se intampla din cauza unei prestatii jalnice a Guvernului si Parlamentului", a spus acesta.

UPDATE: Europarlamentarul PSD Victor Bostinaru considera, si el, ca PE ar putea renunta la adoptarea unei rezolutii, dar din cu totul alte motive.

"De vreme ce Guvernul Romaniei a dat curs recomandarilor Comisiei de la Venetia, o parte dintre elementele de preocupare, dar si de manipulare se vor fi dus.

Vor fi raspunsuri si celor 18 puncte ale lui Timmermans.

Daca presedintele Romaniei ar dori sa isi serveasca tara, ar fi bine sa inspire aceasta directie. Daca, insa, va fi rezolutie, pot sa va spun ca se va referi din perspectiva grupului meu la existenta protocoalelor secrete", a spus europarlamentarul socialist.

PNL, dupa referendum

In ceea ce priveste pozitionarea PNL in chestiunea referendumului pentru redefinirea familiei si polarizarea din partid din momentul imediat urmator, cei doi europarlamentari considera ca formatiunea lor a luat decizia buna, aceea de a lasa la latitudinea fiecarui membru raportarea la vot.

"PNL a avut o decizie clara, luata ca urmare a unor dezbateri interne, a lasat votul in functie de constiinta fiecaruia. A fost luata printr-o consultare in partid, cred ca a fost pozitia corecta", a explicat Siegfried Muresan.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Iohannis, întrebat de ce a mers în Coreea de Sud cu un avion de lux: „Am venit cu o aeronavă mică. Nu ştiu cum definiţi un avion de lux”
Klaus Iohannis a răspuns marţi, 23 aprilie, de ce s-a deplasat în Coreea de Sud cu un avion de lux în timp ce miniştrii au mers cu un avion de linie, precizând că a venit într-o deplasare...
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Iohannis, reacție despre candidații separați la primăria Capitalei: "Important este să nu ducă la lupte electorale în interiorul coaliţiei" VIDEO
Preşedintele Klaus Iohannis se teme cu privire la eventuale tensiuni în coaliția de guvernare PSD-PNL după ce partidele au decis să susțină candidați diferiți la primăria Capitalei în...
#Art 7 Valean Rezolutie Muresan PPE , #europarlamentar