CE a propus bugetul multianual. Siegfried Muresan: Pentru Romania e un lucru nu doar ingrijorator, ci grav

Miercuri, 02 Mai 2018, ora 19:07
6971 citiri
CE a propus bugetul multianual. Siegfried Muresan: Pentru Romania e un lucru nu doar ingrijorator, ci grav
Foto: Facebook/Siegfried Muresan

Comisia Europeana a propus azi un buget pe termen lung, de 1.135 de miliarde de euro in credite de angajament, pentru perioada 2021-2027

Totodata, CE a propus si o reducere a finantarii pentru politica de coeziune si agricultura, cu aproximativ 5% in cazul fiecareia dintre ele.

Este un lucru nu doar ingrijorator, ci si grav pentru Romania, a declarat pentru Ziare.com europarlamentarul Siegfried Muresan. Si asta pentru ca acestea sunt principalele domenii in care Romania absorbea fonduri europene.

"Astazi este inceputul unui proces legislativ. Comisia Europeana a facut o propunere care prevede reducerea cu 5% a sumelor alocate pentru politica de coeziune si pentru agricultura. Este un lucru nu numai ingrijorator, ci si grav pentru Romania caci acestea sunt principalele domenii in care Romania absorbea fonduri europene.

Comisia Europeana isi propune acum acest obiectiv, de reducere cu 5%, in primul rand, ca urmare a iesirii Marii Britanii din UE. Pierdem un stat care contribuia mai mult la bugetul UE decat beneficia, pierdem pe an intre 12 si 14 miliarde de euro, suma varia de la an la an. Deci avem venituri mai mici pe de o parte si pe cealalta parte avem si niste noi prioritati care nu au existat in exercitiul bugetar anterior si anume: aparare, siguranta cetateanului, combaterea terorismului, un mai bun control al frontierei externe al UE, pe care il vom finanta din bugetul UE.

Deci avem prioritati noi, cu cheltuieli mai mari si venituri mai mici. Si atunci CE a propus urmatorul mecanism, a propus ca la politicile traditionale, coeziune si agricultura sa se faca mici reduceri", a precizat Siegfried Muresan.

Europarlamentarul a subliniat ca reducerile nu sunt mari insa ele reprezinta un lucru grav pentru Romania.

"Reducerile nu sunt mari dar ele sunt un lucru grav pentru Romania si tara noastra trebuie in negocierile care urmeaza sa se opuna acestor reduceri", a spus europarlamantarul roman.

Siegfried Muresan a prezentat si pasii care urmeaza in acest proces: Comisia Europeana a facut propunerea, statele membre trebuie acum sa o adopte in unanimitate iar apoi Parlamentul European urmeaza sa isi dea acordul.

"Cum am spus, suntem la inceput de drum. CE a facut aceasta propunere, dupa care statele membre in unanimitate trebuie sa o adopte iar apoi PE sa isi dea acordul. Pe acest buget multianual, PE are doar dreptul sa isi dea acordul, poate sa spuna 'da' sau 'nu', nu poate face modificari. Este consultat in acest proces, dar nu este un proces de codecizie, cum este la bugetul anual al UE pe care eu l-am negociat ca raportor sef din partea Parlamentului, unde Parlamentul avea un rol egal cu al Consiliului.

Aici, pe bugetul multianual, Consiliul are un rol mai mare decat Parlamentul si riscul este urmatorul: mereu la exercitiile multianuale anterioare, statele membre contributoare nete, adica statele bogate care contribuie mai mult decat beneficiaza, vor sa faca reduceri de cheltuieli si mereu, la sfarsit, bugetul multianual adoptat a fost mai mic decat propunerea Comisiei", a mai afirmat Siegfried Muresan.

Potrivit europarlamentarului, depinde foarte mult de Romania sa nu pierdem acesti bani si principala responsabilitate o are ministrul Fondurilor Europene.

"Romania trebuie sa se opuna cu toata forta in Consiliu, dar trebuie sa stim ca negocierile vor fi foarte grele, caci mereu bugetul multianual, la final, cand a fost adoptat, a fost mai mic decat propunerea Comisiei.

Depinde in mare parte de Romania, de modul in care ne prezentam la toate nivelurile, in special acum in negocierile la nivel guvernamental. Principala responsabilitate o are acum Guvernul exprimata prin ministrul Fondurilor Europene. Decizia finala o vor lua sefii de state si de Guverne.

Acum suntem la inceput de drum si CE spune propunem o reducere de 5% per ansamblu. In cadrul negocierilor se vor stabili anvelopele nationale, adica in aceste domenii agricultura si coeziune cat va primi fiecare stat. Asta se va stabili in cadrul negocierilor si va fi decis de catre sefii de state si guverne. Dar obiectivul acesta de 5% este unul de ansamblu general enuntat acum de catre UE", a conchis europarlamentarul Siegfried Muresan.

CE a propus si taierea fondurilor UE pentru tarile care incalca statul de drept

Tododata, Comisia Europeana a propus azi si ca bugetul pentru perioada 2021-2027 al statelor UE sa fie conditionat de finantarea europeana de respectarea statului de drept.

Practic, Uniunea va putea sa suspende, sa reduca sau sa restrictioneze accesul la finantare in mod proportional cu natura, gravitatea si amploarea deficientelor care afecteaza statul de drept.

"Respectarea statului de drept reprezinta o conditie prealabila esentiala pentru buna gestiune financiara si pentru eficacitatea finantarii din partea UE. Comisia propune, prin urmare, un nou mecanism care sa protejeze bugetul UE de riscurile financiare legate de deficientele generalizate care afecteaza statul de drept in statele membre", se arata intr-un comunicat al CE.

Cum ar putea rata Romania bani in plus de la Bruxelles, pentru ca nu respecta regulile statului de drept

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#romania bani buget UE, #buget multianual UE , #europarlamentar