Ghid pentru cumpararea unui diamant stralucitor

Advertorial
Vineri, 28 August 2020, ora 15:28
22554 citiri
Ghid pentru cumpararea unui diamant stralucitor

Frumusetea unei bijuterii cu diamante depinde cel mai mult de stralucirea pe care o au aceste pietre pretioase. Fie ca vorbim despre inele de logodna cu diamante, verighete din aur cu diamante, cercei cu diamante sau pandantive cu diamante, ceea ce ne atrage atentia in primul rand si ceea ce iese in evidenta imediat este stralucirea pe care o au diamantele incrustate in aceste bijuterii.

Aceasta stalucire care atrage toate privirile si care impresioneaza de la prima vedere este data de o serie de parametri pe care oamenii obisnuiti nu le cunosc, dar despre care ar fi bine sa se informeze, daca doresc sa achizitioneze o bijuterie incrustata cu diamante.

Fondatorul Casei de bijuterii Zehava, Daniel Teashala, expert in evaluarea diamantelor, a creat un ghid practic si foarte util pentru achizitionarea inteligenta a unei bijuterii cu un diamant stralucitor.

Asadar, stralucirea unui diamant este data de urmatorii parametri:

1. Taietura - este cea mai importanta calitate a unui diamant. Este si singura pe care omul o poate influenta, celelalte calitati ale diamantului (greutate, claritate si culoare) fiind calitati naturale.

Este foarte important ca inainte de toate sa facem diferenta intre taietura si forma diamantului.

Cand ne referim la forma diamantului, vorbim de diametru.

Cand ne referim la taietura diamantului, vorbim despre capacitatea acestuia de a reflecta lumina intr-un mod care ii ofera stralucirea (sclipirea) specifica. Atunci cand un diamant este taiat in proportiile ideale, lumina intra prin partea de sus a diamantului, se deplaseaza in pavilion si se reflecta dintr-o parte in alta, dupa care se intoarce inapoi prin partea de sus. Daca taietura este prea adanca, lumina se pierde prin partile laterale, iar daca este superficiala, lumina se pierde prin partea de jos a diamantului.

Sistemul GIA (Gemological Institute of America) clasifica taietura in 5 categorii:

- Excelenta (ideala) - toata lumina care intra in diamant este reflectata. Este o taietura deosebita si foarte rara;

- Foarte buna - reflecta aproape aceeasi cantitate de lumina ca si taietura ideala, dar la costuri ceva mai accesibile;

- Buna - reflecta mare parte din lumina care intra in diamant si are costuri mult mai mici;

- Corecta - este o taietura acceptabila, care face parte si ea din taieturile definitorii ale diamentelor

- Slaba - diamantele au forme care reflecta lumina doar prin partile laterale sau prin partea de jos.

Pentru cine doreste sa achizitioneze o bijuterie cu un diamant cu un raport calitate/pret corect, recomandarea bijutierilor este sa se aleaga diamante cu o taietura foarte buna si excelenta.

2. Raportul dintre inaltimea si diametrul diamantului.

Daca diamantul este prea inalt, va fi mai putin stralucitor si va parea mai mic.

Raportul ideal dintre inaltimea si diametrul diamantului este situat intre 59% si 62%.

Ar fi bine ca atunci cand analizati un diamant pe care doriti sa-l achizitionati sa cereti bijutierului sa va ofere si aceasta informatie, pe care nu toti specialistii o impartasesc din proprie initiativa.

3. Claritatea - este definita de numarul si marimea incluziunilor (imperfectiunilor) care se gasesc intr-un diamant si este o caracteristica foarte importanta in stabilirea valorii acestuia.

Majoritatea incluziunilor sunt microscopice, nu se pot vedea cu ochiul liber si nu afecteaza frumusetea diamantelor, dar numarul si pozitionarea acestor imperfectiuni influenteaza semnificativ valoarea diamantelor.

Incluziunile pozitionate in mijlocul diamantului ii diminueaza valoarea, in timp ce incluziunile pozitionate cat mai spre marginea diamantului, afecteaza mai putin valoarea acestuia.

Sistemul GIA incadreaza claritatea diamantelor in 11 categorii:

- FL, IF (Flawless, Internally Flawless) - fara incluziuni interne sau externe. Diamante extrem de rare si valoroase;

- VVS1, VVS2 (Very, Very Slight Inclusions) - incluziuni foarte greu de observat, aproape imposibil, chiar si prin marire sub lupa de 10 ori. Aceste diamante au o calitate excelenta.

- VS1, VS2 (Very Slight Inclusions) - incluziuni nu sunt vizibile cu ochiul liber si sunt foarte greu vizibile chiar si prin marire sub lupa de 10 ori. Sunt mai accesibile financiar decat VVS1 si VVS2.

- SI1, SI2 (Slight Inclusions) - incluziuni vizibile doar cu lupa care mareste de 10 ori, nu sunt vizibile cu ochiul liber. Au un raport calitate/pret foarte bun.

- I1, I2, I3 (Imperfect) - incluziunile sunt vizibile cu ochiul liber.

Cele mai accesibile si cautate diamante au gradul de claritate SI1, care au probabil cel mai bun raport calitate/pret. Incluziunile nu sunt vizibile cu ochiul liber, iar un necunoscator nu poate face diferenta intre un diamant clasificat VS (de lux) si un diamant clasificat SI1.

4. Culoarea - este una dintre calitatile naturale ale diamantelor, care se masoara prin nivelul de transparenta si care influenteaza semnificativ valoarea acestor pietre pretioase.

Pentru a putea identifica culoarea unui diamant, trebuie sa-l priviti de jos in sus, prin pavilion. Nu veti putea sesiza culoarea diamantului, daca va uitati la el de sus in jos.

Cu cat este mai transparent un diamant, cu atat este mai valoros, iar sistemul GIA clasifica culoarea de la D, cea mai transparenta, pana la litera Z, diamantele cu o tenta vizibila de culoare galben-maroniu.

Aceste diferente de tenta de culoare, mai ales in cazul diamantelor cu un grad de transparenta mare, nu pot fi sesizate de ochiul unui necunoscator, aveti nevoie de evaluarea unui expert gemolog pentru a va evalua corect gradul de transparenta al unui diamant.

Daca va ganditi sa achizitionati diamante pe care sa le folositi in crearea unui inel de logodna personalizat sau a unei perechi de verighete din aur cu diamante, creatorul bijuteriilor si fondatorul Casei de Bijuterii Zehava, va poate oferi expertiza sa in evaluarea acestor diamante.

Exista si diamante de o culoare intensa, dincolo de categoria Z, iar acestea sunt incadrate in categoria diamantelor colorate, care sunt mai rare si mai pretioase decat diamantele transparente. Cu cat este mai intensa si mai rara culoarea, cu atat este mai mare valoarea acelui diamant.

Am vorbit pana aici despre parametrii care influenteaza in primul rand stralucirea unui diamant, dar si valoarea acestuia. Pe langa acesti parametri, trebuie sa avem in vedere inca o calitate a diamantelor care le influenteaza valoarea, si anume, greutatea. Unitatea de masura pentru greutatea unui diamant este caratul, iar 1 carat are 0,2 grame.

Daca doriti sa achizitionati diamante pentru a le folosi in realizarea unor bijuterii, ar fi bine sa achizitionati diamante insotite de un certificat de gemologie GIA, care va atesta si va garanteaza autenticitatea si valoarea acelor diamante. Pentru a primi un certificat GIA pentru un diamant, acesta trebuie sa aiba o greutate de cel putin 0,3 grame.

Dupa cum probabil v-ati dat seama deja, este foarte important de unde cumparati diamante sau bijuterii cu diamante. Ar fi bine ca inainte sa achizitionati inele de logodna cu diamante, verighete din aur cu diamante sau orice bijuterie cu diamante, sa cercetati si sa gasiti bijutieri in care sa simtiti ca puteti avea incredere, care va ofera informatii detaliate despre pietrele pretioase care va intereseaza si care va ofera si certificate de calitate si garantie pentru bijuteriile si pietrele pretioase pe care le achizitionati.

Casa de Bijuterii Zehava, cu showroom-ul aflat pe strada Constantin Esarcu numarul 1 din Bucuresti, va poate oferi consiliere, expertiza si garantia calitatii in achizitionarea de bijuterii cu diamante si alte pietre pretioase.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Prețul aurului a explodat din nou, atingând un nou record. Cât a ajuns să coste un gram
Moneda naţională s-a depreciat joi, 28 martie, în raport cu euro, care a fost calculat de Banca Naţională a României la 4,9730 lei, în urcare cu 0,20 bani (0,04%) faţă de cotaţia...
#ghid, #inel, #diamant, #verighete, #aur , #stiri shopping