Carti care merita oferite cadou de Craciun. Romanii prefera cartile cu autograf

Joi, 24 Decembrie 2020, ora 02:17
6437 citiri
Carti care merita oferite cadou de Craciun. Romanii prefera cartile cu autograf
FOTO: Pixabay.com

Cele mai recente cercetari facute publice la inceputul lunii decembrie de catre Institutul National pentru Cercetare si Formare Culturala (INCFC) arata ca, la nivel national, 35% dintre romani au declarat ca au citit in ultimele luni, o crestere cu 6 procente fata de 2019. In sfarsit, o statistica imbucuratoare, avand in vedere ca romanii s-au aflat mereu in coada clasamentelor celor interesati de lectura la nivel european si nu numai. Asa ca, in acest context, cand petrecem si mai mult timp acasa, o carte poate fi o idee de cadou numai buna pentru Craciun, dar nu numai.

Apetitul crescut al romanilor pentru lectura s-a vazut si in vanzarea de carte. Desi multe librarii au fost inchise o perioada lunga de timp, multi s-au orientat catre online, iar acest lucru s-a reflectat in vanzarile librariilor virtuale. "Daca ne uitam la datele librariei noastre online, vedem o crestere de 28%, cu varfuri pe categoriile de carti pentru copii +38% si carti de dezvoltare personala, cu accent pe cartile de psihologie practica. Foarte interesant, subcategoria dezvoltare spirituala a avut o crestere de 100% pe perioada starii de urgenta", a precizat Laura Teposu, CEO Libris.ro.

Potrivit acesteia, si in 2020, cele mai populare categorii de carti au fost Beletristica, Carti pentru copii, Carti de dezvoltare personala, Dezvoltare spirituala. Am observat, insa, volume mai mari pe Cartile de copii, Manuale si carte scolara. De asemenea, la inceputul pandemiei vanzarile online de carte din categoria Afaceri au crescut pe Libris.ro cu 80%.

Printre cartile cele mai vandute s-au numarat:

1. Iarta-ma ca te-am iubit - Ela E.H.

2. Arta manipularii - Kevin Dutton

3. Baiatul cu pijamale in dungi - John Boyne

4. Pacienta tacuta - Alex Michaelides

5. 27 de pasi - Tibi Useriu

Cartile cu autograf, un cadou apreciat

De asemenea, romanii au inceput sa aprecieze din ce in ce mai mult cartile care vin cu autograful autorului, de obicei o editie limitata de carte, care, de obicei, se epuizeaza rapid.

"Romanii au un respect deosebit fata de autori, in general, fata de autorii preferati, in special. Campania Autorul lunii demarata de Libris in anul 2013 si continuata lunar de atunci ne-a demonstrat acest lucru. Am avut, in tot acesti ani, carti cu autograf de la cei mai importati scriitori din Romania. Cartile cu autograf s-au epuizat, in multe cazuri, in primele ore de campanie si au adus vanzari cu pana la 200 de ori mai mai decat intr-o luna in care nu am avut o astfel de campanie", a declarat Laura Teposu, CEO Libris.ro.

Recomandari de carti de oferit cadou

Cum alegi insa cartea potrivita pe care sa o oferi cadou: Cel mai indicat este sa te uiti in biblioteca celui caruia doresti sa ii oferi o carte, sa stii ce interese are, ce citeste, ce autori si genuri prefera, ce a citit deja, pentru a nu-i dubla exemplarul, spun specialistii.

"Daca nu esti atat de apropiat, te poti inspira din topul vanzarilor, dar si in lista noilor aparitii editoriale pentru a surpinde, cu siguranta te ajuta review-urile pe care cartile le-au primit si, pe Libris.ro, poti folosi cu incredere optiunea de a rasfoi cartea online, sa iti faci o prima parere despre o carte pe care inca nu ai citit-o", a mai precizat Laura Teposu.

Iata si un top 3 al celor mai potrivite carti de oferit in dar, fie ca vorbim de un prieten cineva drag, partenerul de viata sau copii.

Pentru prietena/iubita/sotie:

Acolo unde canta racii - Delia Owens

Biblioteca de la miezul noptii - Matt Haig

Suflet de portelan - Andreea Lichi

Pentru prieten/iubit/sot:

Supranatural - Joe Dispenza

Si a fost seara, si a fost dimineata - Ken Follett

Despre destin - Gabriel Liiceanu, Andrei Plesu

Pentru copii:

Petrecerea de Craciun a lui Pettson - Sven Nordqvist

Noile aventuri ale lui Habarnam - I. P. Nosov

Erus si Valea Recunostintei - Alec Blenche

Povestea primului roman care a predat economie la Harvard si a consiliat Guvernul Japoniei. Acum e profesor universitar la Boston si investeste in start-up-uri

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#carti, #carti cadou, #ce carti sa oferi cadou, #vanzare carte, #top vanzari, #top carti , #vanzari