Fotografia zilei: Un Shakespeare de 6 milioane de dolari

Joi, 23 Aprilie 2015, ora 11:09
7291 citiri
Fotografia zilei: Un Shakespeare de 6 milioane de dolari
Foto: folgereducation.wordpress.com

Ziua de 23 aprilie a fost una de bun augur pentru literatura universala, fiind ziua in care au venit pe lume personalitati precum William Shakespeare, Miguel de Cervantes, Vladimir Nabokov sau Maurice Druon. In 1995, UNESCO a stabilit ca 23 aprilie va fi Ziua Internationala a Cartii si a Drepturilor de Autor.

Considerat monstrul sacru al literaturii engleze, William Shakespeare (1564-1616) a lasat in urma lui cele mai citite si studiate capodopere, o adevarata mana cereasca pentru colectionarii pasionati, primele editii ale volumelor tiparite fiind si cele mai vanate.

Editia First Folio a pieselor lui Shakespeare, tiparita in 1623, este extrem de valoroasa, fiind singura sursa existenta pentru 18 dintre cele 36 de piese ale dramaturgului publicate in acest volum. Dintre cele 750 de copii ale originalului, circa 228 se crede ca ar mai exista inca, desi doar 40 ar fi complete. Cele mai cunoscute copii sunt detinute de institutii precum British Library (5) sau Folger Shakespeare Library, Washington, D.C. (82), informeaza AbeBooks.com.

Foto: litreactor.com

Trei copii ale editiei First Folio au fost achizitionate de colectionari privati dupa anul 2000. Una dintre ele a fost vanduta in 2001, la New York, de casa de licitatii Christie's, pentru suma record de 6,1 milioane de dolari. Cumparatorul era nimeni altul decat Paul Allen, co-fondatorul Microsoft. Un alt exemplar a fost achizitionat de John Paul Getty cu putin timp inainte sa moara, in 2003, pentru suma de 5,6 milioane de dolari.

Totusi, in topul celor mai scumpe carti si manuscrise vandute vreodata se afla cu totul alte titluri. Pe primul loc este "The Codex Leicester", cel mai cunoscut dintre manuscrisele lui Leonardo da Vinci, cumparat in 1994 de Bill Gates, celalalt co-fondator al Microsoft, pentru suma de 30,8 milioane de dolari, record inca nedepasit de vreo alta carte.

Urmeaza in clasament manuscrisul "Magna Carta" (21,3 milioane de dolari) si "Evanghelia dupa Sfantul Cuthbert" (14,3 milioane de dolari), conform Wikipedia.

Pe de alta parte, incepand din 2005, Romania sarbatoreste tot pe 23 aprilie si Ziua Bibliotecarului, prilej cu care se organizeaza diverse activitati, printre care "Maratonul de citit", initiat de Librariile Humanitas si Booktopia.ro.

Anul acesta, organizatorii sustin "Podul de carti", proiect ce-si propune sa stranga 500.000 de volume in limba romana pentru bibliotecile din Republica Moldova, se arata intr-un comunicat remis Mediafax.

Astfel, pasionatii de lectura care se inscriu la acest inedit maraton sunt asteptati, joi, la ora 12:00, la cea mai apropiata librarie Humanitas, pentru a citi un fragment dintr-o carte pe care o considera importanta, fiind invitati si sa trimita un volum romanilor de dincolo de Prut.

La schimb, vor beneficia de reduceri de 20% pentru toate cartile din librariile Humanitas si vor avea ocazia sa intalneasca diversi scriitori.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#carte pret record Shakespeare, #ziua cartii, #Ziua Bibliotecarului, #carti scumpe , #dramaturg