Sistemul de Garanție-Returnare a luat un avânt uriaș în februarie. Care e bilanțul ambalajelor colectate în primele două luni din 2024

Miercuri, 21 Februarie 2024, ora 21:59
2369 citiri
Sistemul de Garanție-Returnare a luat un avânt uriaș în februarie. Care e bilanțul ambalajelor colectate în primele două luni din 2024
Lună după lună, SGR a sărit de la 31.000 de ambalaje returnate în decembrie 2023 la 2,24 milioane în ianuarie. FOTO / Pexels

Ultima numărătoare efectuată de RetuRO arată că o cantitate de 7,3 milioane de ambalaje de băuturi a fost colectată până acum în cadrul Sistemului Garanţie-Returnare (SGR). Dacă până la sfârşitul lui ianuarie fuseseră returnate 2,2 milioane de ambalaje, în primele două săptămâni din luna februarie s-au colectat aproximativ 5 milioane de recipiente SGR, arată datele transmise către Ziarul Financiar.

„Lună după lună, SGR a sărit de la 31.000 de ambalaje returnate în decembrie 2023 la 2,24 milioane în ianuarie şi mai mult decât dublu în primele două săptămâni din februarie“, spun reprezentanţii RetuRO. Acestea reprezintă ambalajele returnate prin intermediul automatelor special instalate şi nu le includ şi pe cele colectate manual de comercianţi.

„Dacă în luna decembrie au apărut aproximativ 45 de milioane de ambalaje SGR, în luna ianuarie numărul lor a crescut de patru ori, ajungând la puţin sub 180 de milioane de ambalaje puse pe piaţa din România. Punerea pe piaţă a ambalajelor nu înseamnă neapărat şi prezenţă la raft, multe produse fiind încă în stocurile distribuitorilor sau ale comercianţilor. Aceştia le vor scoate treptat la vânzare, pe măsură ce stocurile de produse în ambalaje non-SGR vor fi epuizate”, citează Mediafax.

Care este ultimul bilanț al inițiativei SGR

Potrivit ultimelor estimări prezentate de ministrul mediului, un ambalaj are nevoie de aproximativ patru luni pentru a se întoarce în sistem. Din data de 1 iulie 2024, se vor găsi pe rafturi doar ambalaje marcate cu logoul „Ambalaj cu garanţie“, toate acestea putând fi returnate prin Sistemul de Garanţie-Returnare, manual sau prin RVM-uri.

„În prezent, sunt în jur de 20.500 de retaileri care au semnat contractele cu RetuRO. Dintre aceştia, aproape 1.000 au semnat doar în decurs de o săptămână (perioada 7-14 februarie 2024 – n. red.). Aproape 1.200 de producători au semnate contractele cu RetuRO. În total, peste 68.000 de operatori economici s-au înregistrat în SGR, trecând prin toate etapele“, mai spun reprezentanţii RetuRO, conform sursei citate.

Magazinele au opțiunea de a colecta ambalaje prin două metode: manual, adunându-le într-un recipient special oferit de RetuRO, entitatea care gestionează sistemul, sau prin utilizarea unui dispozitiv automatizat cunoscut sub numele de RVM. Acest dispozitiv oferă în schimb un bon valoric ce poate fi folosit pentru achiziții ulterioare. Conform informațiilor difuzate de Ministerul Mediului pe Facebook, în decembrie 2023, luna de debut a sistemului, s-au introdus pe piață aproximativ 45 de milioane de ambalaje marcate corespunzător. În ianuarie, cifra a crescut la aproximativ 180 de milioane de ambalaje.

Cum se efectuează colectarea în Sistemul de Garanție Returnare

În cazul colectării directe, ambalajele marcate sunt colectate de mână, iar valoarea depozitată este rambursată clienților direct în numerar, prin bon valoric sau transfer bancar. Această ultimă opțiune necesită acordul vânzătorului și presupune că solicitantul va suporta eventualele taxe bancare.

Pentru colectarea automatizată, ambalajele sunt preluate de un dispozitiv special, iar rambursarea se poate face fie printr-un bon valoric ce poate fi schimbat în numerar sau utilizat pentru cumpărături în aceeași locație, valabil până la 12 luni de la emitere, fie printr-un transfer bancar, cu acordul comerciantului și pe cheltuiala clientului care solicită transferul. Implementarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) în România, începând cu 30 noiembrie 2023, a modificat practicile legate de achiziția și gestionarea ambalajelor de băuturi.

După punerea în aplicare a SGR, fiecare client achită un depozit de 50 de bani la cumpărarea unei băuturi îmbuteliate (de exemplu, apă, sucuri, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la comercianți. Ulterior, clientul poate returna recipientul la orice punct de colectare fără a fi necesară prezentarea bonului fiscal, deoarece ambalajele sunt marcate cu un cod specific SGR.

Sistemul vizează ambalajele primare de unică folosință, cu capacitatea între 0,1 și 3 litri. La returnare, este suficient ca recipientele să fie goale, fără a fi necesară curățarea lor. Prezența lichidelor reziduale poate influența greutatea recipientului și poate duce la respingerea acestuia de către dispozitivele de scanare. Este important ca ambalajele să fie complet goale pentru a asigura recuperarea depozitului, iar eticheta cu simbolul SGR și codul de bare să fie intactă și vizibilă pentru identificare. În absența acestor marcaje, ambalajele nu sunt eligibile pentru rambursare prin sistem. La nivel global, sistemul este adoptat în 41 de țări, inclusiv 15 în Europa, cu Ungaria și Irlanda alăturându-se recent în 2024.

Nu sunt destui comercianți înscriși în sistem

Potrivit unei analize recente realizate de Ziare.com, când vine vorba de la sfârșitul anului 2023, după prima lună de funcționare a sistemului, producătorii de băuturi au introdus pe piață 45 de milioane de unități ambalate cu eticheta SGR, ceea ce reprezintă mai puțin de 1% din totalul anual estimat la 7 miliarde de ambalaje.

La două luni de la implementarea sistemului garanție returnare, doar 25% dintre comercianți s-au înscris în program, arată informații recente prezentate de Euronews. Comercianții reclamă faptul că nu cunosc regulile și că nu au fost informați corespunzător în legătură cu procedura de înscriere în sistem, cum să încaseze garanția și cum să primească produsele pentru reciclare.

Reprezentanții Returo au anunțat că echipele desemnate pentru a oferi instruire retailerilor au început activitatea pe teren începând cu luna ianuarie. Anca Marinescu, un oficial al Returo, a menționat într-un interviu pentru Euronews că organizația nu va opera propriile vehicule de transport, ci va colabora cu servicii de logistică deja stabilite în piață, de la companii mari de logistică la firme locale mai mici. Aceștia dispun de un integrator logistic specializat în coordonarea acestui proces.

Cu toate acestea, din totalul de 80.000 de operatori economici, doar 20.000 au încheiat contractul cu Returo, deși există o obligație legală pentru toți să participe. Un număr semnificativ de retaileri au indicat că procesul de înscriere este complicat și că nu au primit informații suficiente despre procedurile necesare. În plus, problema spațiului de stocare în locațiile comerciale reprezintă o dificultate majoră pentru comercianții de dimensiuni mici, conform sursei citate.

Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Când va depăși China economia SUA: Concluzia-șoc dată de un expert de la Oxford, care schimbă totul
Centrul de cercetare economică și de afaceri din Londra anunța, anul trecut, că China va avea într-adevăr cea mai mare economie a lumii, dar există o alță țară care amenință...
Sonos și-a actualizat complet aplicația. Cu ce funcții noi vine
Sonos și-a actualizat complet aplicația. Cu ce funcții noi vine
Sonos a dezvăluit recent cea mai nouă restructurare a aplicației sale, cu scopul de a optimiza experiența de streaming audio. Noua versiune a aplicației Sonos le permite utilizatorilor să...
#SGR, #reciclare plastic, #colectare deseuri, #colectare deseuri Romania, #recipiente plastic, #recipienti poluare, #Ministerul Mediului , #reciclare