Cum a ajuns Guvernul să desființeze postul avertizorului de integritate care a reclamat fapte de corupție în Executiv. Scandalul a fost dus în instanță

Joi, 09 Martie 2023, ora 03:40
8189 citiri
Cum a ajuns Guvernul să desființeze postul avertizorului de integritate care a reclamat fapte de corupție în Executiv. Scandalul a fost dus în instanță
Secretariatul General al Guvernului a trecut prin mai multe controverse FOTO Facebook / Guvernul Romaniei

La finalul anului trecut, Secretariatul General al Guvernului (SGG) a decis reorganizarea instituției, desființând practic postul avertizorului de integritate care anterior reclamase fapte de corupție. Acum, scandalul a fost dus în instanță.

În decembrie anul trecut, Guvernul adopta o hotărâre de guvern prin care postul de director general al Direcției de Politici Publice Strategii și Control Intern Managerial era desființat. Funcția era deținută de către Ștefan Jicol, avertizor de integritate, care în octombrie trimitea o sesizare către șeful SGG, Marian Neacșu, în care îi atrăgea atenția că la nivelul instituției s-ar derula acte grave de corupție, cu sume grele de bani, alocate prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Totodată, acesta a mai reclamat că mai mulți înalți funcționari din SGG au fost numiți fără concurs și netransparent.

Acum, după ce funcția sa obținută prin concurs a dispărut din organigrama SGG, Jicol a dat în judecată instituția, acuzând-o de hărțuire morală și discriminare. Jicol a cerut daune morale de 40.000 de lei și susține că SGG a angajat un avocat cu care-l plătește cu 10.000 de lei în acest caz, cu toate că deține deja 14 juriști angajați.

Într-un răspuns citat de publicația presshub, SGG, explică faptul că „motivele care au determinat SGG să încheie contractul de asistență și reprezentare este acela că acțiunea promovată în dosar ridică probleme de drept, procesuale sau de fapt, de o reală complexitate și noutate, având totodată o miză absolut hotărâtoare în privința imaginii publice a SGG și a conducerii instituției, dar și asupra bugetului acesteia, în eventualitatea admiterii cererii”.

Jicol a fost acuzat în trecut de hărțuire

Ștefan Jicol a absolvit Universitatea Politehnică București, promoția 1993, și este inginer la bază. În 2004 acesta termină și Facultatea de Științe Politice iar mai apoi obține o diplomă în relații publice și comunicare la fundația liberală Friedrich Naumann Foundation.

Ulterior, Ștefan Jicol a devenit membru în Consiliul de Conducere al Municipiului București, șef al campaniei electorale a lui Ludovic Orban pentru președinția PNL. În februarie 2020, Jicol era numit consilier pe politici publice și inteligență artificială în primul guvern Orban, având misiunea de a reorganiza SGG.

În luna iulie a aceluiași an, Jicol a fost implicat într-un scandal după ce fosta directoare a Direcției Strategii Guvernamentale din SGG, Lelia Oanță, l-a acuzat pe acesta că o hărțuiește. Aceasta a susținut că la început erau diferite remarci și gesturi, însă după reorganizare, Jicol a devenit directorul unei noi direcții care a înglobat-o și pe cea condusă în trecut de Oanță, iar gesturile de hărțuire „s-au întețit”.

“Intra în birou, îmi declara că mă iubește, de față cu colegii. Îmi râdea în nas și îmi spunea că el a făcut reorganizarea și tot el o va mai face și în septembrie, când voi dispărea cu totul. Își bătea efectiv joc de mine și îmi spunea că eu sunt vinovată pentru ce vor păți colegii mei”, afirma aceasta pentru Libertatea.

De cealaltă parte, Jicol a respins acuzațiile, afirmând că spusele angajatei sunt „simple speculații, fără fundament”.

Jicol a mai fost implicat într-un scandal după ce acesta i-ar fi trimis un mesaj grobian Danei Budeanu. Aceasta din urmă publicase un serial despre Ștefan Jicol.

Tot în 2020, deși era membru PNL încă din 1990, acesta demisiona din partid după ce liberalii s-au împotrivit ca el să participe la concursul de director în SGG.

Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Conflict aprins în interiorul Guvernului. Ministra Familiei îl acuză pe Marcel Boloș că nu colaborează: ”Nu mi-a mai răspuns la telefon din octombrie”
Ministra Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero,a declarat luni, 22 aprilie, la Arad, că ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, nu i-a mai răspuns la telefon din...
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
#SGG, #Guvernul Romaniei, #avertizori de integritate, #stefan jicol , #stiri politice