Cum să îți asiguri stabilitatea financiară în noul an - 3 sfaturi utile

Advertorial
Vineri, 23 Decembrie 2022, ora 13:25
6334 citiri
Cum să îți asiguri stabilitatea financiară în noul an - 3 sfaturi utile
Sursă foto: Shutterstock.com

Îmbunătățirea aspectului financiar este, cu siguranță, un obiectiv pe care mulți dintre noi îl avem în vedere și în noul an. De aceea, în cele ce urmează, am pregătit trei sfaturi utile care te pot ajuta în stabilirea și împlinirea planurilor financiare.

Stabilește-ți obiective clare și realiste încă de la începutul anului

Stabilirea unor obiective pe care dorim să le atingem, încă de la începutul anului, reprezintă un punct de plecare potrivit în noul an. Atunci când acestea sunt identificate și stabilite într-un mod corespunzător, ne oferă posibilitatea de a avea o imagine mai clară asupra a ceea ce ne dorim să obținem și asupra pașilor pe care trebuie să îi parcurgem în acest sens.

Orice obiectiv, pentru a fi mai ușor de îndeplinit, ar trebui să aibă caracteristici SMART: S – specific, M – măsurabil, A – accesibil, R – relevant, T – temporal. Acest acronim a apărut în anul 1981, într-o lucrare a lui George T. Doran publicată în revista Management Review. Acest principiu de setare a obiectivului este folosit în prezent în mediul de afaceri, însă el poate fi aplicat cu succes și în stabilirea obiectivelor personale.

Iată un exemplu de obiectiv SMART: „Vreau să economisesc 20.000 de lei până la finalul anului 2023 pentru a-mi achiziționa o mașină”. Spre deosebire de un obiectiv general, precum „Vreau să economisesc niște bani anul viitor”, acesta este considerat unul SMART pentru că am specificat exact câți bani vrem să economisim, putem să măsurăm parcursul atingerii obiectivului, este accesibil și relevant pentru că ne dorim să economisim cu un scop și am setat exact intervalul de timp dorit.

Construiește-ți un plan B pentru situațiile neprevăzute

Când vorbim despre echilibru financiar, vorbim în mod automat și despre gestionarea riscurilor care pot avea un impact negativ asupra economiilor noastre. Oricât de mult am încerca să plănuim lucrurile care se întâmplă în viața noastră, există anumite evenimente care sunt în afara ariei noastre de control.

De exemplu, se poate întâmpla să intervină nevoia unor cheltuieli medicale, prilejuite de un accident sau de o îmbolnăvire. În acest sens, pentru a te putea concentra pe obiectivele tale și să știi că atât tu, cât și familia ta sunteți protejați de astfel de cheltuieli neprevăzute, poți să optezi pentru o asigurare de viață. Prețul unei asigurări de viață poate să varieze în funcție de beneficiile poliței de asigurare.

Iată câteva beneficii ale asigurării de viață pentru care poți să optezi, pentru un plus de siguranță în 2023:

● acoperiri în caz de accident – în cazul în care se întâmplă un accident rutier sau casnic, compania de asigurare te va despăgubi în funcție de valoarea stabilită în polița ta;

● acoperiri pentru chirurgie sau zile de spitalizare – în cazul în care ți s-a pus un diagnostic care necesită intervenție chirurgicală sau zile de spitalizare, vei primi despăgubire din partea companiei de asigurări, chiar dacă intervenția chirurgicală are loc într-un spital de stat și nu necesită cheltuieli suplimentare din partea ta;

● cheltuieli medicale – în cazul unui diagnostic care presupune cheltuirea unei sume de bani pentru achiziția de medicamente, compania de asigurări îți poate deconta aceste cheltuieli în baza poliței de asigurare.

Direcționează constant o sumă de bani într-un cont de economii și deprinde obiceiuri care să te ajute să economisești

Spre deosebire de un cont curent, atunci când alegi să depozitezi constant o sumă de bani într-un cont de economii, vei obține o anumită dobândă. Valoarea acesteia este influențată de politicile băncii la care alegi să îți deschizi contul, dar și de suma de bani depozitată în cont. Principalul avantaj al unui cont de economii, spre deosebire de depozitul la termen, este că îți oferă posibilitatea de a depune și de a retrage bani în orice moment, fără să pierzi dobânda.

Iată ce obiceiuri poți să adopți pentru a economisi bani pe termen lung:

● mergi la cumpărături cu o listă de produse necesare. În acest fel, te asiguri că vei cumpăra doar acele lucruri care îți sunt necesare și nu vei cumpăra compulsiv.

● gătește mai mult acasă. Acest obicei nu numai că îți permite să economisești banii pe care i-ai cheltui în mod normal pe mâncarea comandată de la restaurant, dar îți permite și să faci alegeri mai sănătoase în ceea ce privește alimentația.

● folosește transportul în comun, atunci când este posibil. Cum prețurile la combustibil sunt într-o continuă creștere, o modalitate de a economisi bani poate consta și în folosirea mijloacelor de transport în comun. Poți să aplici această metodă pentru deplasarea către serviciu sau, în funcție de anotimp, poți să optezi și pentru deplasarea cu bicicleta, atunci când distanța pe care o parcurgi nu este foarte mare.

Stabilirea unor obiective clare, construirea unui plan pentru situațiile neprevăzute și economisirea conștientă sunt trei dintre cele mai eficiente lucruri pe care le poți face în 2023, astfel încât să îți dezvolți siguranța financiară.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Samsung Galaxy S24 FE: smartphone-ul de buget al companiei. Cu ce specificații vine
Conform informațiilor recente venite din rândul furnizorilor de componente, Samsung are în plan să grăbească lansarea noului model Galaxy S24 FE. Mișcarea vine în urma performanței...
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Concedierile de la Tesla lovesc din plin singura sa fabrică din Europa. Peste o treime din angajați ar urma să rămână fără slujbă
Tesla, cel mai mare producător auto în funcţie de capitalizarea bursieră, va concedia până la 3.000 de angajaţi la singura sa fabrică din Europa, Grunheide, lângă Berlin, după ce a...
#sfaturi financiare, #asigurare de viata, #cheltuieli , #stiri financiare