Când e corect să spui ”la mulți ani” de Sfântă Marie: pe 15 august sau pe 8 septembrie

Duminica, 14 August 2022, ora 12:03
24148 citiri
Când e corect să spui ”la mulți ani” de Sfântă Marie: pe 15 august sau pe 8 septembrie
Imagine cu Adormirea Maicii Domnului FOTO / captură basilica.ro

Creştinii ortodocşi sărbătoresc luni, 15 august, Adormirea Maicii Domnului, iar unii se întreabă când e corect să feliciți pe cei care poartă acest nume: pe 15 august sau pe 8 septembrie, când se marchează nașterea Fecioarei Maria.

Scriitorul Cristian Bădiliță notează pe rețelele sociale că pe 15 august este ”ziua nașterii cerești” a Maicii Domnului, prin urmare nu e nimic rău în a felicita pe cei care se numesc Maria, Marin, Mariana sau pe cei ce au nume derivate din acestea.

”Cu anticipație, La mulți ani tuturor Măriilor de ziua numelui! O aberație pravoslavnică susține că nu se fac urări de 15 august. Amintesc ca Adormirea Maicii Domnului echivalează cu ziua Urcării ei la cer alături de Isus. E ziua Nașterii ei cerești”, consideră scriitorul.

Opinia prelaților

Unii preoți cred că trebuie cinstit numele sfintelui/sfintei prin fapte bune.

”Facem o greşeală enormă – dăm sfântul la o parte şi ne serbăm noi aşezându-ne în locul lui. Să nu cădem în această ispită! Noi trebuie să cinstim numele sfântului prin fapte. Dacă facem fapte bune, vom fi împreună cu el. Sfinţii ne iubesc pe toţi, mai ales dacă le purtăm numele”; este de părere preotul Eugen Tănăsescu din Constanța, se arată pe credinta-ortodoxa.com.

Etnologul Ioanei Popescu de la Muzeul Ţăranului Român afirmă, potrivit sursei citate, că urarea de „La mulţi ani!“ este mai întâlnită în oraşe decât la sate.

„Este important de ştiut că nu există un specific zonal, cert este că în satul tradiţional nu se sărbătoresc Măriile pe 15 august. A-i spune cuiva «La mulţi ani!» de onomastică nu este greşit, chiar dacă vorbim aici de o sărbătoare precum Adormirea Maicii Domnului. Faptul că unele persoane aleg să facă această urare doar pe 8 septembrie şi nu pe 15 august este strict o opţiune personală, la graniţa cu superstiţia, sunt rămăşiţe din popor“.

„Spunem «La mulţi ani!» cu orice ocazie, nu are de ce să strice. Este o urare polifuncţională, aşa cum atunci când ciocnim un pahar avem obiceiul să spunem „Sănătate!”, „La mulţi ani!“ nu supără niciodată“, apreciează etnologul.

Ce zic sociologii

Sociologul Alfred Bulai declara, mai demult pentru adevarul.ro, că românii nu fac distincţia între modelele culturale.

”Nu există niciun fel de reglementări sau o delimitare precisă. Oamenii transferă modelele comportamentale, amestecă lucrurile, dar nu putem spune că avem o controversă. Nu este greşit să îi spui cuiva care poartă un nume derivat din Maria «La mulţi ani!» pe 15 august“, a subliniat Bulai.

Statisticile arată că peste 2,2 milioane de români îşi serbează onomastica pe 15 august, majoritatea sunt femei.

Povestea primei agenții de presă românești. Se împlinesc 135 de ani de la înființare
Povestea primei agenții de presă românești. Se împlinesc 135 de ani de la înființare
La 27 martie 2024 se împlinesc 135 de ani de la înfiinţarea primei agenţii de presă "românească, naţională şi autonomă", având titulatura de Agenţia Telegrafică a României sau...
Sărbătoare mare în familia Simonei Halep. Motivul pentru care fostul lider mondial și-a arătat fericirea FOTO
Sărbătoare mare în familia Simonei Halep. Motivul pentru care fostul lider mondial și-a arătat fericirea FOTO
23 martie e o zi specială pentru Simona Halep, întrucât aduce o dublă aniversare în familie. Atât tatăl său, Stere Halep, cât și fratele, Nicolae sunt născuți în această zi. În...
#Sfanta Marie septembrie, #sarbatoare, #sarbatoare religioasa, #la multi ani, #Sfanta maria Mica , #sarbatoare