Viata erotica in Grecia antica si Roma de demult - (partea II)

Marti, 05 Februarie 2013, ora 09:28
9886 citiri
Viata erotica in Grecia antica si Roma de demult - (partea II)
Foto: Infoniac

Continuam articolul privind curiozitatile vietii erotice, si conotatiile ei sexuale, in lumea mediteraneana din antichitate: Grecia si Roma.

Viata erotica in Grecia antica si Roma de demult - (partea I)

Obiceiurile unora si ale altora erau asemanatoare, practicile nu difereau prea mult, dar nimic nu asemana mai bine comportarea in fata actului erotic, decat suprematia de netagaduit a barbatului in fata femeii, bazata pe de o parte de forta fizica a acestuia.

Afrodisiace si sedative

Termenul afrodisiac se trage de la numele Afroditei, zeita dragostei. Afrodisiacele clasice ale vechilor greci constau in vinul de roscova, un amestec de miere si piper, precum si in extrasul dintr-o planta otravitoare, cunoscuta sub numele de "morcov toxic".

Vechii greci foloseau afrodisiacele atat ca alimente (cu exceptia "morcovui toxic"), cat si prin aplicarea direct pe organul genital, impreuna cu un unguent, informeaza Infoniac.

Anticii mai utilizau si substante pentru redus libidoul, atunci cand nu doreau sau nu aveau ocazia sa stabileasca un contact sexual. Unul dintre alimentele folosite in acest scop este, in mod surprinzator, salata verde, cea despre care stim astazi cu certitudine ca nu produce astfel de efecte.

Cu mai multa siguranta, foloseau semintele de mac, opiumul si radacinile unor ierburi, care exercitau un efect sedativ, suficient pentru deprimarea potentei.

Adulterul

Desi documentele istorice relateaza fara echivoc despre atractia gecilor si a romanilor din clasele de elita catre aventura, societatea condamna formal adulterul. In cazul femeilor, acestea trebuiau sa dea socoteala, in cazul cand erau acuzate de sotul lezat, indiferent de patura sociala careia ii apartineau.

In clasele de jos ale societatii, se crease un gen de egalitate intre barbati si femei, cu privire la raspunderea pentru adulter, desi pedepsele erau mult diferite. Femeile puteau fi chiar ucise in public, in timp ce pentru barbati erau prevazute pedepse corporale mai mult decat incomode, de obicei prin mutilarea organelor genitale.

In lucrarile sale, Aristofan se refera destul de detaliat la aceste practici, fara sa se declare insa in favoarea sau in defavoara lor.

Divortul in Roma antica

La romani, divortul era admis si reglementat. In acest sens, motivele pentru care legea permitea pronuntarea divortului sunt interesante.

Principalul motiv era infertilitatea femeii, dovedita prin faptul ca dupa un anumit timp de convietuire, n-a ramas niciodata insarcinata. Un asemenea divort se pronunta exclusiv in favoarea sotului.

Al doilea motiv era infidelitatea conjugala, pe care insa o putea invoca numai sotul, obtinand divortul de asemenea in favoarea sa. Pentru infidelitate, sotia nu putea obtine divortul decat numai in cazul cand sotul a parasit domiciliul conjugal, mutandu-se la concubina si daca aceasta i-a nascut intre timp un copil recunoscut de el.

Al treilea motiv de divort prevazut de legea romana era consumul excesiv si sistematic de alcool.

In oricare din cazuri, sotia urma sa plece la parintii ei, avand dreptul sa-si ia cu ea si copiii, pe care insa urma sa-i dea fostului sot in cazul cand se recasatorea.

Tinerii soti cu sotii "coapte"

Spre deosebire de Grecia, in Roma antica era frecvent cazul cuplurilor cu soti tineri si sotii mai varstnice. Cazul se petrecea in toate mediile sociale si nu totdeauna cuplurile erau casatorite legal.

Este notoriu cazul tanarului Iulius Caesar, de 35 ani, care a trait o frumoasa poveste de dragoste cu matroana Servilia, in varsta de 50 de ani.

Aventura i-a convenit matroanei, dar n-a fost deloc pe placul familiei acesteia. Ea s-a terminat tragic, atunci cand Brutus, fiul din prima casatorie a Seviliei, a participat la complotul impotriva lui Caesar si a infipt personal pumnalul in tatal sau vitreg.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#viata erotica Roma antica, #viata erotica Grecia antica, #viata erotica adulter pedepse , #stiri sex