Triunghiul dragostei, cheia casniciei fericite

Sambata, 12 Ianuarie 2013, ora 23:16
6744 citiri
Triunghiul dragostei, cheia casniciei fericite
Foto: factroom

Conform cunoscutului cercetator american Robert Sternberg, profesor de psihologie si rector al Universitatii de Stat din Oklahoma, SUA, iubirea are trei componente principale, care dupa felul cum actioneaza simultan, separat sau deloc, determina coeziunea si atasamentul cuplului.

Cele trei componente sunt punctate de Sternberg astfel: apropierea, pasiunea si responsabilitatea - noteaza portalul factroom.

Apropierea intre parteneri inseamna coparticiparea la viata si chiar la gandurile reciproce, unitatea si coeziunea lor perfecta, scrie Fact Room.

Pasiunea se refera la partea sentimentala, la bucuria de a simti prezenta partenerului de a savura existenta lui, inclusiv prin atractia sexuala.

Responsabilitatea inseamna pe termen scurt decizia pertenerilor de a fi nedespartiti, iar pe termen lung formularea gandurilor, planurilor si nazuintelor pentru viitor.

Puterea iubirii este reprezentata de prezenta si intensitatea tuturor acestor trei factori. O relatie care se bazeaza numai pe doi din ei are mai putine sanse sa supravietuiasca, iar una bazata numai pe un factor, are si mai putine. Acolo unde acesti parametri nu exista deloc, nu exista nici dragoste. Cel mult, poate exista o conventie.

Profesorul Robert Strenberg vede cele trei componente ca fiind varful unui triunghi, care cu cat este mai complet, cu atat coeziunea pasionala a cuplului este mai desavarsita. In functie de prezenta componentelor in triunghi, sunt de luat in consideratie urmatoarele situatii:

1. Doar apropierea singura reprezinta o simpla prietenie sau simpatie reciproca. Nimic mai mult.

2. Pasiunea singura este foarte frecventa si reprezinta indiscutabil dragostea, dar mai curand apare ca acel foc de paie care arde intens, dar numai pana se sfarsesc paiele, cand ramane doar cenusa.

3. A treia conditie, pe care am numit-o responsabilitatea, poate duce la legaturi in timp, dar fara o dragoste adevarata, atata timp cat ea este singurul parametru de legatura dintre parteneri. Casatoriile prin convenienta fac parte din aceasta categorie.

4. In cazul a doua componente si anume apropiere si pasiune, putem vorbi de o dragoste romantica, de o aventura spectaculoasa. Nu este un foc de paie, este un foc de lemne, dar si acesta se stinge cand se termina lemnele, ramanand doar cenusa.

5. Cand exista doar apropierea si responsabilitatea, situatia apare mai fericita, focul ar putea sa nu se stinga niciodata, dar nici nu va arde intens, atat vreme cat lipseste cel de al doilea parametru de care am vorbit: pasiunea.

6. Dragostea fatala este determinata in prezenta pasiunii si a responsabilitatii, fara apropierea sufleteasca intre parteneri. De altfel, unii pot fi fericiti numai cu flacara pasiunii, cu planuri si nazuinte. Din pacate pentru multi, apropierea sufleteasca este un factor prea abstract.

7. In sfarsit, prezenta tuturor celor trei factori in gandurile si simturile partenerilor este ideala, chiar daca se intalneste mai rar. Ea reprezinta fericirea in cuplu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Sebastian Burduja, candidatul PNL la Primăria Capitalei: ”Bucureștenii să nu mai fie forțați să aleagă răul cel mai mic"
Candidatul liberal la Primăria Capitalei, anunțat odată cu retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursă, vrea să propună „un model liberal de administrație”. Sebastian Burduja, liderul...
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit sume record în titlurile de stat. Depozitele în lei ale populației la bănci, la un maxim istoric
Românii au investit o sumă record de aproape 3,2 miliarde de lei, echivalentul a 643 milioane de euro, în titluri de stat Fidelis, săptămâna trecută. De asemenea, depozitele în lei ale...
#puterea iubirii, #relatia in cuplu, #fericirea in cuplu, #cuplu fericit , #stiri sex