Sarutul, perceptia si scopul sau diferit, in functie de sex

Vineri, 11 Martie 2011, ora 18:05
13292 citiri
Sarutul, perceptia si scopul sau diferit, in functie de sex

Ai zice ca motivul pentru ca barbatii si femeile se saruta este evident, insa lucrurile nu stau deloc asa. Iar stilul, durata si alte asemenea amanunte difera din nou, in functie de sex, afirma cunoscatorii.

Potrivit psihologului Susan Hughes, de la Colegiul Albright din Pennsylvania, femeile saruta pentru a crea o legatura, inclusiv la nivel emotinal, in timp ce barbatii nu se gandesc decat la cum s-ar putea finaliza aceasta scena, relateaza Life's Little Mysteries. Iar singura finalizare la care se gandesc este sexul, explica psihologul. Din punctul de vedere al barbatilor, sarutul trebuie sa excite, sa pregateasca femeia pentru sex.

Chiar si asa, dupa cum a aratat un studiu realizat pe 1.000 de subiecti feminini si masculini, aflati la inceput de viata sexuala, sarutul este important pentru ambele parti, ajutand la stabilitrea compatibilitatii, dupa cum se mentioneaza intr-un raport publicat in Evolutionary Psychology.

Sex fara sarut?

Atat femeile, cat si barbatii, isi pot schimba parerea despre pereche dupa un simplu sarut, in bine sau rau, insa asemanarile se opresc aici. In timp ce femeile nu ar merge mai departe cu un barbat care nu stie sa sarute sau care nu a facut cine stie ce impresie la acest capitol, barbatii mai mult ca sigur vor merge mai departe, a relevat studiul.

Si stilul de a saruta e diferit, si preferintele la acest capitol. In timp ce barbatilor le plac saruturile "umede", in cazul relatiilor de scurta durata, unde e vorba doar despre instinctul sexual si nu de romantism, preferintele femeilor sunt la polul opus. Psihologii sunt de parere ca barbatii prefera acest tip de sarut pentru ca saliva in exces vorbeste despre starea de excitatie a partenerei, despre receptivitatea acesteia, la fel ca si in timpul actului sexual.

Femeile, "atacate" cu testosteron in timpul sarutului

O cercetare realizata in urma cu doi ani de catre antropologul Helen Fisher, din cadrul Universitatii Rutgers, arata chiar ca barbatii transmit prin saliva testosteron femeilor, ceea ce face ca dorinta lor sexuala sa creasca.

Si mai interesant e faptul ca barbatii pot uita (si nici nu-i deranjeaza) de sarut daca pot avea parte de sex si in lipsa acestuia. Un sondaj a aratat ca jumatate dintre barbati ar face sex cu o femeie fara a o saruta, in timp ce numai 14% dintre femei ar proceda la fel. Mai mult, unora dintre femei li s-a parut atat de ciudata intrebarea, dupa cum a remarcat Sheril Kirshenbaum, o jurnalista ce a scris si o carte pe tema "Stiintei Sarutului", incat au intrebat daca se fac cumva referiri la prostitutie.

Iar diferentele dintre barbati si femei nu se termina aici; barbatilor, chiar si celor implicati in relatii de lunga durata, nu le place sa sarute dupa ce fac sex. Asta li s-ar putea parea cel putin surprinzator femeilor, care vor sa fie sarutate si sa sarute atat inainte de a face amor, cat si in timpul si dupa. Iar atunci cand se saruta, femeilor le place sa puna patos, sa nu se uite la ceas, in timp ce barbatii ar scapa bucurosi mai devreme din stransoarea buzelor, au mai scos la iveala sondajele.

Fiecare foloseste sarutul in alt scop

Din tot acest labirint de informatii, cercetatorii au reusit sa extraga esenta, din punct de vedere al evolutiei: fiecare sex se foloeste de sarut in felul si pentru scopul sau - in timp ce femeile, limitate din punct de vedere reproductiv, vor sa creeze o legatura cu cel de langa ele, barbatii stiu ca pot avea multe relatii si multi urmasi, asa ca nu au de ce sa-si piarda timpul si sa faca eforturi inutile in prezenta unei singure persoane.

Rezumand, femeile folosesc sarutul pentru a gasi barbatul cu feromonii potriviti si apoi pentru a mari sentimentele de atasament, de ambele parti. Barbatul, in schimb, il foloseste pentru a obtine acces, pentru a-si continua drumul.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#sarut femei, #sarut barbati, #sarut feromoni, #sarut atractie sexuala, #sarut excitatie, #sarut evolutie , #stiri sex