Orgasmul nu are efecte chiar atat de diferite la femei si barbati

Vineri, 30 Iulie 2010, ora 09:03 5144 citiri
Menshealth

Despre orgasm s-au scris mii si mii de randuri de-a lungul timpului, acesta constituind subiectul multor discutii si cercetari.

Multe pareri converg catre ideea ca orgasmul are efecte diferite asupra barbatilor si femeilor, insa, profesorul Barry Komisaruk, coautor al cartii The Orgasm Answer Guide, citat de blogs.menshealth.com, nu este de acord in totalitate cu aceasta ipoteza.

El spune ca descoperirile facute pana acum indica faptul ca exista mai mult similitudini decat diferente in ce priveste rolul pe care il are orgasmul la femei si barbati.

La reprezentantii ambelor sexe, orgasmul declanseaza eliberarea hormonului numit oxitocina, care ajunge in sange si apoi la creier. Acesta este numit si "hormonul dragostei" sau "hormonul iubirii".

Orgasmul activeaza de asemenea si dopamina, unul dintre principalii neurotransmitatori de la nivelul sistemului nervos, acesta avand legatura cu senzatia de placere resimtita de creier. Dopamina este cea care te determina sa vrei mai mult.

In plus, o alta dovada care sustine ideea ca exista mai multe similitudini decat diferente este un studiu in care voluntarii, atat femei, cat si barbati, au fost rugati sa scrie in detaliu ce simt atunci cand au orgasm.

Cercetatorii au sters apoi indiciile care aratau daca este vorba de un barbat sau o femeie si au cerut mai multor sexologi si psihologi sa identifice care din descrieri apartineau barbatilor si care femeilor. Dupa ce au analizat insa toate afirmatiile acestia nu au putut face diferente de gen.

"Sexul este intotdeauna o negociere. Cuplurile pot face sex noaptea (excelent pentru barbatii somnorosi), iar alteori dimineata sau dupa-amiaza (excelent pentru femeile energice)", a declarat Debby Herbenick, profesor de sexologie in cadrul Indiana University.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News